Home » Dierenadvies » Kat » Kitten opvoeden, hoe doe ik dat? » Kitten opvoeden, hoe doe ik dat?

Kitten opvoeden, hoe doe ik dat?

kitten opvoeden

Bij de aanschaf van een nieuw pluizig huisgenootje als een kitten komt enorm veel kijken. Een kitten brengt natuurlijk enorm veel plezier, maar vergt ook veel energie. Een kitten opvoeden gaat zeker niet vanzelf! Maar wat moet je allemaal precies weten? Welke voorzorgsmaatregelen zijn nodig en wat kun je verwachten? Geen paniek, je leest het allemaal in dit artikel.

Maatregelen in huis

Voordat je kleine atleet in zijn nieuwe huis arriveert wil jij natuurlijk dat het huis volledig geschikt voor kittens is. De standaard regel is in principe dat een kat thuis ruimte heeft voor zijn natuurlijke behoeften. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf van een krabpaal. Zo went je kat direct aan deze paal en blijven jouw meubels waarschijnlijk langer intact. Denk ook aan een kattenbak, een of meerdere slaapplekken en natuurlijk speeltjes. Verder is het belangrijk om snoeren, giftige items, scherpe objecten en alle andere spullen die potentieel gevaarlijk zijn voor jonge banjers op te ruimen.

Kitten opvoeden in zijn nieuwe omgeving

Zodra je kitten uit zijn nestje vandaan bij jou in huis komt is het natuurlijk altijd even wennen. Geef je kitten dan gelijk even de tijd om in huis rond te snuffelen en alle plekjes te ontdekken. Een of meerdere kittens opvoeden bestaat dan ook grotendeels uit geduld. Belangrijk is dat een kat altijd de ruimte krijgt om zichzelf terug te trekken. Daarom zijn verstopplekjes altijd handig in huis. Als er kinderen in huis zijn is het belangrijk om hen bewust te maken van het feit dat een kat ook graag even alleen wil zijn. Op deze manier socialiseert een kitten later veel beter dan wanneer hij de hele dag impulsen krijgt. Een kat opvoeden doe je met het hele gezin.

De eerste keer naar buiten

Er komt een periode dat je kitten naar buiten wil en mag. De meeste kittens blijven thuis tot zij een maand of zes zijn. Voor jou als baasje is het vaak enorm spannend om je kat voor het eerst de wereld in te sturen, omdat je nooit weet wat je kitten precies te wachten staat achter de voordeur. Maar goed, ook buiten spelen hoort bij een kat opvoeden. Ben je nog van plan om je kitten te laten castreren of steriliseren? Dan is het sowieso handig om te wachten tot dit is gebeurd. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld wel met gaas alvast een afzetting maken waarin je kitten alvast kan wennen aan buiten, zonder dat hij wegloopt.

Kitten opvoeden met gezond voer

Omdat er al zo ontzettend veel komt kijken bij het opgroeien van je kitten is het wel handig om in ieder geval goed te weten welk voer nodig is voor een gezonde kat. Als je van tevoren weet welk voedsel goed is, kun je hier alvast wat van inslaan. Er bestaan natuurlijk ontzettend veel soorten kattenvoer in alle soorten en maten. Voor kittens is het belangrijk dat zij specifiek kittenvoer krijgen, omdat hier alle voedingsstoffen inzitten die gezond zijn en bijdragen aan een flexibel en stevig kattenlichaam. De meeste fokkers geven voer mee, maar anders kun je in heel veel dierenwinkels of tuincentra advies krijgen over de juiste voeding voor jouw kitten. Ook op verpakkingen staat vaak veel informatie met betrekking tot voedsel die past bij het opvoeden van een kitten.

Kitten opvoeden op de kattenbak

Er is natuurlijk ook veel aandacht nodig voor de kattenbak. Het is vaak niet zo dat een kat zomaar zijn behoeftes gaat doen op de kattenbak, dit is vaak een proces. In ons artikel over een kat zindelijk maken lees je alles over de perfecte aanpak!

Een stralende vacht

Wie wil er nou geen kat met een prachtige vacht? Juist, daarom is het belangrijk je tijdens het opvoeden van je kitten genoeg aandacht schenkt aan de verzorging van de vacht. Over het algemeen zijn katten erg zelfstandig op het gebied van vachtverzorging. Met name de vacht van langharige katten hebben nogal wat aandacht nodig. Je kunt de vacht het best verzorgen met een zachte borstel. Probeer alleen de losse haren weg te kammen. Vooral tijdens de ruiperiode heeft je kat nogal last van het verharen.

Preventie van infecties en aandoeningen

Een ander belangrijk onderdeel tijdens een kitten opvoeden is natuurlijk de gezondheid. Kittens kunnen snel last krijgen van oormijt, worminfecties en andere aandoeningen. Hier kun je als baasje gelukkig zelf stappen tegen ondernemen. Oormijt kan worden weggehaald met een pipet. Als je kat veel jeuk heeft is het goed om gelijk advies te vragen aan de dierenarts, omdat oormijt erg besmettelijk is. Maar hoe zit het met het voorkomen van worminfecties? De onderstaande methodes werken goed bij het voorkomen hiervan.

  • Kattenbak verschonen
    Als je kitten eenmaal de kattenbak heeft gevonden wil hij er het liefst meerdere keren per dag zijn behoeftes op doen. Zorg er daarom voor dat je de bak minimaal twee keer per dag verschoont, om ongewenste parasieten en bacteriën een kans te geven.
  • Ontwormen
    Neem bij aanschaf van je kitten alvast contact op met de dierenarts en vraag hoe vaak je jouw lenige vriendje moet laten ontwormen.
  • Hygiëne
    Ook persoonlijke hygiëne van je kat speelt een grote rol. Een frisse vacht, schone pootjes en schone oren zijn hierin cruciaal.

Op bezoek bij de dokter

Voor alle aandoeningen, ziektes, hygiëne en gezondheid ben je bij je dierenarts aan het juiste adres. Je dierenarts zal je voorzien van advies zodat jij en je kitten een lang en gelukkig leven tegemoet kunnen gaan. Maar hoe komt je kitten bij de dierenarts? Een mandje of een bak zijn erg handig om je kitten in te vervoeren. Zet je kleine atleet niet gelijk de eerste keer voor het blok, maar laat hem van tevoren even wennen aan dit vervoersmiddel. Zo voorkom je stress en angst voor de dierenarts.

Kitten opvoeden door te spelen

Er zijn natuurlijk ook erg leuke aspecten aan het opvoeden van een kat! Lekker samen ravotten, spelen met een laserpen of allerlei kattenspelletjes uitvoeren leidt vaak tot groot plezier bij zowel je kat als bij jou. Op deze manier kan je kat lekker uitrazen terwijl jij geniet van zijn speelplezier. Denk er wel aan dat je op tijd stopt om je kat niet volledig uit te putten. Kittens hebben natuurlijk ook voldoende rust nodig.

Kitten verzekeren

Om op latere leeftijd financiële tegenvallers te voorkomen is het verstandig om je kitten zo jong mogelijk te verzekeren. Op deze manier ben je verzekerd van de beste zorg, zonder dat je hier een flinke klap geld aan uit moet geven. Het geeft je als baasje een hoop rust als je weet dat je kat de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. Op onze verzekeringspagina lees je hier alles over.

Andere interessante artikelen voor jou

Hond kopen

Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb  je een vriend voor het leven. Wel moet

Lees verder »

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »