Neem contact met ons op

Zo kun je ons bereiken

Een ding is zeker: heb je een vraag, dan word je altijd te woord gestaan door een huisdierenexpert. Al onze medewerkers hebben een diergeneeskundige achtergrond en sommigen werken zelfs ook nog parttime in een dierenkliniek. We helpen je graag.

// Setting: close first accordion child

Veelgestelde vragen

Verzekeringspakketten

– Voor honden, katten, konijnen en papegaai-achtigen;

–  Het dier moet minimaal 8 weken oud en in eigen bezit zijn;

– De maximale leeftijd voor het afsluiten van een verzekering is voor honden t/m 7 jaar, voor katten t/m 11 jaar, voor konijnen t/m 5 jaar, en voor papegaaien onbeperkt.

Petplan vergoedt de kosten niet als het huisdier niet gechipt is. Petplan accepteert enkel declaraties voorzien van een chipnummer. Zorg daarom dat je huisdier gechipt is voordat jij je eerste declaraties indient en dat het chipnummer bij ons bekend is. De kosten voor het chippen worden door Petplan vergoed.

Ja, Petplan stelt identificatie en registratie van verzekerde huisdieren verplicht. Petplan accepteert enkel declaraties voorzien van een chipnummer. De kosten voor het plaatsen van de chip worden door Petplan vergoed.

Basispakket

 • Vergoeding tot € 3.000 per jaar.
 • Voor een toegankelijke premie de zekerheid van een goede dekking bij onverwacht hoge kosten.
 • Inclusief: consult, diagnostiek, bijzondere behandelingen (fysiotherapie, gedragstherapie, heupen & ellebogen), operaties (inclusief narcose), plaatsen identificatiechip, medicijnen (ook chronische/langdurige behandelingen) en euthanasie.
 • Jouw eigen bijdrage is bijna altijd 20%. Voor onder andere consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaal je 50% eigen bijdrage.

Pluspakket

 • Vergoeding tot € 4.000 per jaar.
 • Uitgebreid pakket met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor wie verzekerd wil zijn voor specialistische zorg zoals een MRI-scan of gebitsbehandeling.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basispakket.
 • Bevat ook: gebit (zoals tandsteen verwijderen, trekken tanden en kiezen), intensieve zorg (zoals MRI, CT scan en hulpmiddelen), en extra zorg (zoals Dierenambulance, ziektekosten Europa, verzorging huisdier bij verblijf eigenaar in ziekenhuis, opname en verpleging langer dan 7 dagen).
 • Jouw eigen bijdrage is bijna altijd 20%. Voor onder andere consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaal je 25% eigen bijdrage. Voor onder andere medicatie van alternatieve zorg, gebit, intensieve zorg en extra zorg betaal je 50% eigen bijdrage

Totaalpakket

 • Vergoeding tot €5.000 per jaar.
 • Genieten zonder zorgen. Het meest complete pakket met de hoogste vergoeding.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis- en Pluspakket.
 • Jouw eigen bijdrage is altijd 20%.

Voor meer informatie over de vergoedingen in de verschillende pakketten, zie het complete vergoedingenoverzicht.

Bij Petplan kun je kiezen uit drie pakketten:

 • Basispakket
 • Pluspakket
 • Totaalpakket

Naast de drie hoofdpakketten heb je de keuze uit vier optionele aanvullende verzekeringen:

 • Sterilisatie & castratie
 • Chemo- en radiotherapie 
 • Crematie 
 • Werelddekking

De aanvullende verzekeringen kunnen afgesloten worden in combinatie met een van de drie hoofdpakketten. De aanvullende verzekering sterilisatie & castratie kun je enkel afsluiten in combinatie met een Plus- of Totaal Pakket.

Het is mogelijk om je huisdier te verzekeren zonder chip. De chip is wel verplicht op het moment dat je een declaratie wilt indienen. Zorg er dus voor dat je dier gechipt is, voordat jij je eerste declaratie indient.

Afsluiten

Het overstappen van een andere dierenverzekeraar naar Petplan is bij ons simpel en eenvoudig. Als eerst moet je hiervoor zelf je huidige verzekering opzeggen en vraag je vervolgens via onze website je nieuwe verzekering aan. Tijdens het invullen van de gegevens zal er worden gevraagd om het polisblad toe te voegen van de huidige verzekering. 

In de Petplan polisvoorwaarden staan de algemene en bijzondere voorwaarden. De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle dekkingen. De bijzondere voorwaarden gelden per dekking. Op jouw polis zie je waar je voor verzekerd bent. Lees altijd goed de polisvoorwaarden door.

 

Het is verstandig om al jouw huisdieren tegen ongeval en ziekte te verzekeren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Petplan stimuleert verantwoord huisdierenbezit. Daarom krijg je bij Petplan vanaf het tweede verzekerde huisdier 5% premiekorting voor al jouw verzekerde huisdieren.

Wist je trouwens dat je 3% korting krijgt op je jaarpremie als je deze in één keer betaalt?

 

En wist je dat je maar liefst 25% op je jaarpremie kunt besparen? Petplan biedt sinds 1 januari 2015 de mogelijkheid aan om een vrijwillig eigen risico van € 250,- per jaar te nemen.

Huisdieren dienen bij het aangaan van de verzekering gezond te zijn. Indien jouw huisdier al een bestaande aandoening heeft, dan kan het zijn dat Petplan naar gelang van de ernst van de aandoening het huisdier niet accepteert voor de verzekering. Of dat er een tijdelijke of levenslange clausule voor deze aandoening op de polis wordt geplaatst.

Je kunt een verzekering afsluiten voor honden tot en met 7 jaar, katten tot en met 11 jaar en konijnen tot en met 5 jaar. Voor papegaaien hanteren wij geen maximale leeftijd.

 

Bij het afsluiten of verlengen van een verzekering wordt er rekening gehouden met de leeftijd van het dier. Hoe ouder het dier, hoe hoger de verzekeringspremie omdat het risico op ziekten en ongevallen groter wordt.

Een verzekering sluit je af voor een jaar. Daarna is deze maandelijks opzegbaar.

Ja, net zoals bij mensen zijn de ziektekosten bij huisdieren in de jonge jaren lager dan als het huisdier een dagje ouder wordt. Daarom is de premie van een pup lager dan de premie van een hond van bijvoorbeeld 7 jaar oud. De exacte verhoging per jaar is afhankelijk van (de kruising met) het ras en de actuele leeftijd van het dier.

Als richtlijn kunnen wij het volgende voorbeeld geven:

Een labrador pup heeft een Basispakket van zijn baasje gekregen met een premie van ongeveer € 22 per maand. Wordt hij 6 jaar, dan kost de premie ongeveer € 26 per maand.

Bij Petplan zijn alle rassen welkom. Voor onderstaande hondenrassen gelden beperkingen. Bij deze rassen zijn (erfelijk bepaalde) raseigenschappen opgenomen in de rasstandaard die aanleiding geven tot (veel) extra ziektekosten. Petplan wil voor iedereen de premies zo toegankelijk mogelijk maken, en wil niet dat andere klanten de kosten voor deze standaard afwijkingen moeten betalen. Ziektekosten gerelateerd aan deze afwijkingen zijn middels een rasclausule uitgesloten en kunnen dan ook niet worden vergoed.

 • (Old) Engelse bulldog: standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus).
 • Franse bulldog: standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus).
 • Cavalier king Charles: standaard uitsluiting van alle neurologische aandoeningen inclusief hersenen en ruggenmerg.
Ja, je kunt overstappen naar een uitgebreider pakket. Dit kan je doen op de jaarlijkse premievervaldatum (de polisverjaardag). Petplan kan wel een aantal medische vragen over je huisdier stellen in verband met acceptatie.

Voor een huisdierenverzekering geldt een wachttermijn. Klachten die voor of tijdens deze wachttermijn zijn ontstaan, worden niet vergoed. Ook eventuele vervolgkosten van een ziekte, aandoening of ongeval ontstaan voor of tijdens de wachttermijn komen niet voor vergoeding in aanmerking. Het plaatsen van de chip wordt gewoon vergoed in de wachttermijn.


Voor ziekten en aandoeningen geldt een wachttermijn van 30 dagen.

De Petplan huisdierenverzekering gaat – na acceptatie – in op de dag dat de aanvraag door Petplan is ontvangen.

Na de ingangsdatum is er sprake van een zichttermijn van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kan de dierenverzekering schriftelijk worden opgezegd zonder opgave van reden. Dit geldt niet wanneer er al een declaratie is ingediend. Vanaf de ingangsdatum geldt voor ziekte bij het Basis-, Plus- en Totaalpakket een wachttermijn van 30 dagen.

Declareren

Adviseert je dierenarts een behandeling van meer dan  € 750 of heb je een doorverwijzing naar een specialist ontvangen? Dan dien je vooraf om toestemming bij Petplan te vragen.  Dit doe je via het meldingsformulier.

 

Je ontvangt dan binnen 1 werkdag per mail een reactie van Petplan. Pas na ontvangst van de bevestiging, kun je een afspraak maken met de desbetreffende dierenarts/specialist.

 

Deze meldingsplicht behandeling medische noodzakelijke zorg is opgenomen in artikel 5.6 van de Petplan polisvoorwaarden.

Het moment vanaf wanneer je kunt declareren is afhankelijk van de wachttermijn. Zie hiervoor de vraag ‘Wat betekent de wachttermijn’ onder het kopje “afsluiten”.
Per 1 januari 2018 is het niet langer mogelijk je declaratie via je dierenarts in te dienen. De leverancier biedt het systeem voor deze service niet langer meer aan, waardoor je eerst zelf de rekening voor moet schieten. Rekeningen boven de € 750 worden door ons met spoed in behandeling genomen.

Deze declaraties worden volgens de oude polisvoorwaarden afgehandeld.

Tip: je kunt de rekeningen opsparen en in 1 keer indienen. De oudste rekening die je declareert mag maximaal 1 jaar oud zijn.

Je kunt bij Petplan op twee manieren declareren: online declareren en via Mijn Petplan. Declareren gaat het snelst en eenvoudigst via Mijn Petplan. Hiermee declareer je sneller, heb jij altijd je gegevens bij de hand en kun je ook nog eens de status van jouw declaratie volgen. Daarnaast is het voordeel van online declareren dat je declaratie sneller binnen is, waardoor we deze sneller in behandeling kunnen nemen en jij dus eerder je geld ontvangt.

Per 1 januari 2015 is het verplicht om je vaste dierenkliniek of praktijk aan Petplan door te geven. Heb je dit nog niet gedaan, doe dit dan zo snel mogelijk door het contactformulier in te vullen. Vergeet niet om hierbij je polisnummer te vermelden.

Bij Petplan heb je vrije dierenartskeuze. Dit betekent dat je zelf bepaalt welke dierenarts jij fijn vindt. Wel ben je verplicht, voordat je je (eerste) declaratie indient, om je vaste dierenkliniek aan ons door te geven. Maak je vervolgens ook kosten bij een andere kliniek? Dan worden deze in principe ook vergoed, tenzij er sprake is van een second opinion.

De kosten van een dierenarts in het buitenland worden alleen vergoed als wachten met de behandeling tot terugkomst in Nederland medisch onverantwoord is:

 • Wanneer je een Plus- of Totaalpakket hebt afgesloten en je medische kosten binnen Europa declareert.
 • Wanneer je de aanvullende dekking Ziektekosten Werelddekking hebt afgesloten.
 • Wanneer de factuur van de dierenarts in het Nederlands of Engels is.

Er geldt dan wel dat je maximaal 2 maanden aaneengesloten in het buitenland mag hebben verbleven.

Je kan bij Petplan kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dat betekent wel dat als je een declaratie bij ons indient, hier eerst het vrijwillig eigen risico van af wordt getrokken. Het voordeel hiervan is dat je je maandelijkse premie kunt verlagen. En je wel gedekt bent in het geval van dat je hoge kosten voor je huisdier zou maken. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100 of € 250 per jaar. Je ontvangt dan maar liefst 15% of 25% korting op je premie. Let op: wanneer je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan geldt dit een jaar lang. Pas na een jaar kan je dit wijzigen of stopzetten.

Wanneer je een declaratie indient, wordt per behandeling bepaalt wat je eigen bijdrage hierop is. De eigen bijdrage verschilt per pakket:

 • Basispakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaal je een eigen bijdrage van 50%.
 • Pluspakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaal je een eigen bijdrage van 25% eigen bijdrage. Voor medicijnen van alternatieve zorg, voor gebit en voor intensieve en extra zorg betaal je een eigen bijdrage van 50%.
 • Totaalpakket:
  Je betaalt een eigen bijdrage van 20%.

De eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op je declaratie.

Mijn Petplan
Wanneer je geen e-mail ontvangt om het wachtwoord te herstellen (en deze niet in de Ongewenste e-mail terecht is gekomen) heb je waarschijnlijk nog geen account aangemaakt. Dit kun je doen via deze pagina.

Het aanmaken van een Mijn Petplan account kan mislukken wanneer de polis korter dan 3 dagen actief is of wanneer de gegevens incorrect zijn. Let er dus op dat je het relatienummer invult en niet het polisnummer. Ook kun je controleren of de geboortedatum klopt aan de hand van jouw polisnummer. De gegevens kun je aanpassen via ons contactformulier.

Op dit moment herkent het systeem alleen toegekende bedragen. Zolang de factuur nog niet is verwerkt, is er dus nog geen bedrag uitgekeerd. Vandaar dat je ziet staan dat er € 0 is uitgekeerd. Zodra de factuur is verwerkt, krijg je van ons een e-mail en zal het bedrag in Mijn Petplan worden aangepast.

Iedereen kent het wel: je wilt een declaratie indienen maar je kunt je polis- en relatienummer niet vinden. Heel vervelend, maar gelukkig is dit verleden tijd want wij introduceren Mijn Petplan! Hiermee declareer je sneller, heb jij altijd je gegevens bij de hand en kun je ook nog eens de status van jouw declaratie volgen.
Verlengen
Voor het einde van de looptijd ontvang je automatisch van Petplan een verlengingsvoorstel.
Wijzigen

Wil jij je verzekeringspakket wijzigen? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Aan het einde van het verzekeringsjaar is het mogelijk om je verzekering te wijzigen. Wij kunnen wel een aantal medische vragen stellen over jouw huisdier in verband met de acceptatie van het beestje. Ook kun je aanvullende verzekeringen toevoegen.
 • Bij ons heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100 of € 250. Kies je voor dit vrijwillige eigen risico, dan krijg je maar liefst 15% of 25% korting op de jaarpremie.
Opzeggen

We kunnen ons voorstellen dat je in de emotionele tijd rond het overlijden van je huisdier niet direct aan de verzekering denkt. Het stopzetten van de verzekering kan daarom met terugwerkende kracht in orde gemaakt worden. Wat is hiervoor de procedure?

 • Geef uiterlijk 30 dagen na het overlijden van je dier aan ons het verzoek tot beëindiging door.
 • Lever hierbij een overlijdensverklaring van de dierenarts mee.
 • Na deze melding en ontvangst overlijdensverklaring beëindigen wij de verzekering 1 dag nadat het huisdier is overleden.
 • Eventueel teveel betaalde premie wordt vanzelfsprekend terugbetaald.

Je kunt je verzekering beëindigen met een opzegtermijn van 1 maand. Dit is maandelijks mogelijk zodra je polis de looptijd van 1 jaar heeft of in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je huisdier overleden is. Wil je opzeggen, ga dan naar onze opzegpagina.

Overig

Heb je een verzekering afgesloten na 1 juli 2021, dan is dit Veterfina Verzekeringsmaatschappij NV. De polissen die voor 1 juli 2021 zijn afgesloten hebben als risicodrager Unigarant.

Wat jammer om te horen dat je niet tevreden bent over onze dienstverlening. Wil je een klacht indienen? Dan kan dit via onze klachtenprocedure.

Aanbevolen door

Custom CSS