Home » Dierenadvies » Kat » Verharen kat: wat kun je hieraan doen? » Verharen kat: wat kun je hieraan doen?

Verharen kat: wat kun je hieraan doen?

Misschien herken je het wel als kattenbaasje: je kat laat overal haar achter. Soms best vervelend, een verharende kat, maar eigenlijk is dit juist goed. Een kat verhaart natuurlijk niet voor niks. Jouw kat krijgt namelijk een splinternieuw vachtje! Het verharen bij je kat is dus voor je kat erg belangrijk. Alles wat je als baasje hierover moet weten vertellen we je in dit artikel.

Mijn kat verhaart: is dit erg?

Nee, over het algemeen is het verharen bij je kat een natuurlijk proces. Kattenharen hebben namelijk een beperkte levensduur. Voor elke haar die verloren gaat en die al in jouw stofzuiger zit, komt er bij je kat een nieuwe opduiken.

Het kan natuurlijk wel zijn dat je kat verhaart op een andere manier of meer dan normaal, in dat geval zou je kat iets onder de leden kunnen hebben. Houd dit als baasje goed in de gaten en raadpleeg op tijd de dierenarts. Het verharen van je kat is in de ene periode heftiger dan in de andere.

Ruiperiode kat

Een ruiperiode is de tijd waarin een hond of kat van vacht verandert. Dit heeft te maken met temperatuurswisselingen. Wanneer de temperatuur begint te stijgen is je kat toe aan een koelere dekking. In de winter maakt je kat zich juist klaar voor koud weer door een lekker natuurlijk dekentje aan te maken.

Verharende kat: periodes

De periodes waarin je kat verhaart kunnen worden onderverdeeld in een voorjaars- of lenterui en een herfstrui. Er zijn ook huisdieren die alleen maar binnen leven. Zij hebben dus minder last van temperatuurswisselingen. Deze huisvrienden kunnen het hele jaar door in de rui zijn. Wat hier ook mee te maken heeft is het onnatuurlijke licht. Huisdieren, dus ook katten, krijgen door kunstmatig licht te maken met een storing in het ruiproces. Meer over de natuurlijke ruiperiodes:

Katten verharen in het voorjaar: de lenterui

 • Start rond april/mei
  De temperaturen beginnen te stijgen en de dagen worden langer.
 • Af dat deken!
  Je kat verhaart en ruilt zijn dikke winterdeken om in voor een koele zomerdons.

Katten verharen in het najaar: de herfstrui

 • Start rond oktober/november
  Brr, het wordt weer kouder en je kat begint het te merken.
 • Een lekker knus vachtje
  Je kat verhaart weer en zorgt nu voor wat meer verwarming!

Hoe lang verharen katten?

Het blijft natuurlijk per soort en per levenswijze van de kat afhankelijk hoe lang de kat verhaart. Over het algemeen duurt haaruitval bij de wintervacht drie tot vier weken, in oktober en/of november (in enkele gevallen zelfs december). De zomervacht begint vaak kort na de eerste warmere dagen en duurt ook zo’n drie á vier weken.

Middel tegen ruiven katten: tips!

Verharen van je kat is natuurlijk best vervelend. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om als baasje de ruiperiode van je kat zo goed mogelijk door te komen. Daarom geven wij wat tips om deze harige periode wat te verlichten!

 • Koele donkere plek
  Laat je kat op een koele en donkere plek slapen. Dit zorgt ervoor dat de licht- en temperatuursomstandigheden zo constant mogelijk blijven. Katten zijn gemaakt om lage temperaturen aan te kunnen dus je flexibele vriend krijgt het zeker niet koud.
 • Goede voeding
  Voeding heeft veel invloed op de rui bij katten. Ga daarom als baasje zoveel mogelijk voor kwalitatieve voeding. In zulke voeding zit een verhoogde concentratie omega-3- en -6-vetzuren. Dit verbetert de vachtkwaliteit van je verharende kat en laat de ruiperiode vlotter verlopen.
 • Borstelen
  Kortharige katten moeten ongeveer 2x per week geborsteld worden tijdens de rui. Soms kom je grote hoeveelheden losse haren tegen en ben je geneigd vaker te borstelen. Toch is dit geen goed idee: je kat verhaart hierdoor alleen maar meer.(Half)langharige katten moeten ongeveer 4x per week geborsteld worden tijdens de ruiperiode. Als je vriend heel veel ondervacht heeft mag je hem zelfs elke dag borstelen.
 • Alternatief aaien
  Heerlijk om af en toe lekker je kat te aaien. Maar verharen bij je kat zorgt er soms ook voor dat je dit liever niet meer doet. Aai daarom tijdens de verhaarperiode met een microvezeldoek. Deze doek neemt alle losse haren mee die in de vacht van je kat zitten. Minder stofzuigen dus!

Kat wassen tegen verharen

Het komt ook vaak voor dat baasjes hun kat wassen tegen verharen. Je kat eens lekker insoppen en afspoelen kan helpen tegen het ergste verharen tijdens de ruiperiode. Dit is een goed alternatief voor wanneer andere methodes niet werken. Zorg ervoor dat je wel te werk gaat met speciale kattenshampoo. Behandel je kat – die waarschijnlijk niet zo gesteld is op de douche – met zorg en blijf altijd in de gaten houden hoe je kat de beautybehandeling ervaart.

Kat verhaart heel veel

Een kat die heel veel verhaart kan komen door meerdere dingen. Een kat verliest heel veel van zijn vachtje wanneer bijvoorbeeld de verkeerde voeding wordt gegeven. Ook kan het zijn dat het weer onregelmatig is of juist te constant waardoor je kat haar loslaat. Verder zijn factoren als erfelijkheid, thuisklimaat en vachtverzorging van toepassing bij extreem haarverlies. Mocht jouw kat meer dan normaal last hebben van vachtverlies, houd dit dan goed in te gaten en neem contact op met een dierenarts. Zij kunnen je hier meer over vertellen en eventueel overgaan tot onderzoek.

Welke katten verharen minder?

Er zijn natuurlijk ook katten op de wereld die minder verharen dan andere. Hoeveel haar een kat verliest verschilt per ras. Wij zetten de minder haarverliezende katten voor je op een rijtje:

 • Spinx
  Hoewel een haarloze kat ideaal lijkt te zijn, is dat niet altijd zo. De Sphinx heeft namelijk speciale zorg nodig. Wel is het voor allergische mensen de ideale kat, omdat het eiwit uit het speeksel van de kat (waar de meeste mensen met een allergie niet tegen kunnen) niet in de vacht blijft hangen.
 • Cornish rex
  Het bijzondere aan dit beestje is dat de vacht niet uit drie, maar uit maar één laag bestaat: de ondervacht. Dit maakt de kat erg zacht en tegelijkertijd zorgt het voor minder haaruitval.
 • Devon rex
  We gaan nog even verder met de rexjes. De Devon rex heeft hetzelfde vachtje als de Cornish, maar dan nóg minder haar.
 • Oosterse korthaar
  De Oosterse korthaar heeft erg weinig haar. Daarbij zijn de haren van de kat ook nog eens erg kort. Voor het beste resultaat moet de kat wel op zijn tijd geborsteld worden.
 • Bengaal
  De korte en pelsachtige vacht van de Bengaalse kat zorgt voor minder haaruitval, ideaal dus, zo kortpittig!