Home » Dierenadvies » Kat » Begroetingsrituelen van de kat » Begroetingsrituelen van de kat

Begroetingsrituelen van de kat

begroetingsrituelen bij katten

Leestijd: 3 minuten

Katten hebben zo hun eigen begroetingsrituelen bij het begroeten van mensen. De ene kat loop je al spinnend voor de voeten en wrijft langs je benen. De andere kat werpt zich languit op de grond met de buik omhoog als je binnenkomt of rent hard miauwend voor je uit als je over de drempel stapt. De kans is dan ook groot dat je, zelfs als je geen katten hebt, wel eens door een langs benen wrijvende, spinnende, miauwende of op de rug rollende kat begroet bent. Een goede reden om deze begroetingsrituelen van katten eens nader onder de loep te nemen.

3 Begroetingsrituelen van de kat:

  1. Wrijven langs benen en geur afgeven
  2. Omrollen met de buik omhoog
  3. Spinnen

Begroeting 1 – Wrijven langs benen en geur afgeven

In de belevingswereld van de kat is geur heel belangrijk. Veel belangrijker dan zicht bijvoorbeeld. Katten gebruiken geuren om met elkaar te communiceren. Ze hebben geurklieren aan weerszijden van hun kop, op hun lichaam en bij de staart.

Als katten andere bevriende katten tegenkomen begroeten ze elkaar door langs elkaar te wrijven met het lichaam en zo ontstaat er een soort groepsgeur, de geuren van beide katten mengen zich. Als je kat langs je benen wrijft doet hij hetzelfde als bij katten waarmee hij bevriend is: geuren uitwisselen. Het liefste zouden sommige katten ook bij mensen beginnen met geur uitwisselen door langs het hoofd van jou te wrijven. Deze katten gaan op hun achterpootjes staan als ze beginnen met wrijven om zo dicht mogelijk bij je hoofd te komen. Wrijven langs benen, is een begroetingsritueel, die vooral draait om het uitwisselen van geuren tussen vrienden.

castreren steriliseren kat

Begroeting 2 – Omrollen met de buik omhoog

Een van de meest bijzondere begroetingsrituelen van de kat. Want als je kat jou begroet met zijn buik omhoog is dat een teken van vertrouwen. De kat is immers heel kwetsbaar op deze manier. Als een kat zich op die manier omrolt voor een andere kat is het vaak een uitnodiging tot spel.

Omrollen met de buik omhoog is dus een teken dat de kat je vertrouwt óf je uitnodigt tot spel. Het is geen onderdanigheid en het is bij de meeste katten zeker geen uitnodiging om de buik te gaan aaien. Bedwing dus je neiging om de kat over de buik te aaien tenzij je weet dat de kat dit prettig vindt.

Begroeting 3 – Spinnen

Als een moederpoes terugkeert in het nest of bij de kittens ligt, is spinnen dé manier waarmee ze contact maakt met haar kittens. Kittens beginnen vaak in de eerste week al mee te spinnen met hun moeder. Spinnen is dan ook voor katten een soort uiting van “alles is oké”. Dat spinnen kan de kat inzetten om naar anderen aan te geven dat alles goed is, maar ook om zichzelf te kalmeren. Dit laatste wordt regelmatig gezien bij katten die pijn hebben en zich niet prettig voelen. Je kat spint dus naar je om aan te geven dat hij je goedgezind is, maar daarnaast ook om zichzelf gerust te stellen als hij zich niet fijn voelt. Recent is ontdekt dat katten ook nog een heel speciale manier van spinnen hebben die ze alleen voor mensen reserveren. Dit spinnen zetten ze in om iets gedaan te krijgen van het baasje. Het klinkt veel harder en dwingender dan het gewone spinnen en zit op dezelfde geluidsfrequentie als baby gehuil. Zie dat als eigenaar maar eens te negeren.

 

Altijd de beste zorg voor ieder huisdier?

Met een kattenverzekering kies je voor zekerheid.

Dierenadvies