Verharen kat, wat kun je hieraan doen?

verharen kat

Als kattenbaasje komt het je waarschijnlijk wel bekend voor: je kat laat óveral haar achter. Soms is het vervelend dat je kat ruift, maar eigenlijk is dit juist goed. Je kat krijgt namelijk een splinternieuw vachtje! Die ruiperiodes zijn voor je kat vrij belangrijk. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten als kattenbaasje.

Is het erg dat mijn kat ruift?

Nee, over het algemeen is het ruien bij je kat een natuurlijk proces. Kattenharen hebben namelijk een beperkte levensduur. Voor elke haar die verloren gaat en in je stofzuiger terechtkomt, duikt er bij je kat al een nieuwe op.

 

Het kan natuurlijk wel zijn dat je kat op een andere manier of meer ruift dan normaal. In dat geval zou hij iets onder de leden kunnen hebben. Hou dit goed in de gaten en raadpleeg op tijd de dierenarts.

De verschillende ruiperiodes

Een ruiperiode is de periode waarin een hond of kat van vacht verandert. Dit heeft te maken met wisselende temperaturen. Begint de temperatuur te stijgen, dan is je kat toe aan een koelere pels. In de winter daarentegen maakt je kat zich juist klaar voor de koude door een natuurlijk jasje aan te maken.

 

Je kan de ruiperiodes van een kat opdelen in een voorjaars- of lenterui en een herfstrui. Leeft je kat uitsluitend binnenshuis, dan ondervindt hij minder invloed van de wisselende seizoenen. Deze huisvrienden kunnen het hele jaar door in de rui zijn. Ook het onnatuurlijke licht van binnen veroorzaakt een storing in het ruiproces van binnenkatten. 

 

Laten we de natuurlijke ruiperiodes van een kat van dichterbij bekijken:

De voorjaars- of lenterui

Start rond april/mei
De temperaturen beginnen te stijgen en de dagen worden langer.

Weg met dat deken!
Je kat ruift en wisselt zijn dikke winterdeken in voor een koele zomerdons.

De herfstrui

Start rond oktober/november
Brrr, het wordt kouder en ook je kat begint het te merken.

Een knus vachtje
Je kat ruift opnieuw en zorgt nu voor wat meer verwarming.

Hoe lang duurt de ruiperiode?

Het hangt natuurlijk van de soort en de levenswijze van de kat af hoe lang hij verhaart. Over het algemeen duurt de herfstrui zo’n 3 tot 4 weken en kan deze duren tot december. De lenterui begint vaak kort na de eerste warmere dagen en duurt ook zo’n 3 tot 4 weken.

Tips tegen het ruien

Het kan vervelend zijn als je kat veel haren verliest. Met deze tips maak je de ruiperiode iets draaglijker:

    • Een koele, donkere slaapplaats
      Laat je kat op een koele en donkere plaats slapen. Dit zorgt ervoor dat de licht- en temperatuursomstandigheden zo constant mogelijk blijven. Katten zijn gemaakt om lage temperaturen aan te kunnen, dus je vriendje zal het niet koud krijgen.
    • Goede voeding
      Voeding heeft veel invloed op de rui bij katten. Kies daarom zoveel mogelijk voor kwalitatieve voeding met een verhoogde concentratie omega-3- en -6-vetzuren. Dit verbetert de kwaliteit van de vacht en laat de ruiperiode vlotter verlopen.
    • Borstelen
      Kortharige katten moeten ongeveer 2x per week geborsteld worden tijdens de rui. Soms kom je grote hoeveelheden losse haren tegen en ben je geneigd vaker te borstelen, maar dat is geen goed idee. Je kat zal hierdoor alleen maar meer ruiven. (Half)langharige katten moeten ongeveer 4x per week geborsteld worden tijdens de ruiperiode. Heeft je vriendje heel veel ondervacht, dan mag je hem zelfs elke dag borstelen.
    • Alternatief aaien
      Zo leuk om je kat af en toe eens goed te aaien. Maar tijdens het ruien ben je hier misschien toch iets voorzichtiger in. Ga daarom tijdens de ruiperiode voor ‘alternatief aaien’ en gebruik een microvezeldoek. Dit doekje neemt alle losse haren mee die in de vacht van je kat zitten. Dat betekent minder stofzuigen voor jou!
    • Je kat wassen
    • Sommige baasjes wassen hun kat tegen het ruien. Dat kan inderdaad helpen en is een goed alternatief indien de andere methodes niet helpen. Gebruik wel altijd een speciale kattenshampoo. Behandel je kat (die waarschijnlijk niet zo gek is op de douche) met zorg en hou goed in de gaten hoe hij de schoonheidsbehandeling ervaart.

Wanneer je kat écht veel haar verliest

Als je kat echt extreem veel haren verliest, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je de verkeerde voeding geeft. Ook kan het zijn dat het weer onregelmatig is of net te constant waardoor je kat haar loslaat. Verder spelen factoren als erfelijkheid, binnenklimaat en vachtverzorging een rol bij extreem haarverlies. 

 

Mocht jouw kat meer dan normaal last hebben van haarverlies, hou dit dan goed in de gaten en neem contact op met een dierenarts. Zij kunnen je hier meer over vertellen en eventueel overgaan tot onderzoek.

Zijn er katten die niet (of minder) ruiven?

Er zijn natuurlijk ook katten op de wereld die minder verharen dan andere. Hoeveel haar een kat verliest, verschilt per ras. Deze rassen verliezen het minste haar:

 

  • Sphynx
    Hoewel een naaktkat ideaal lijkt, is dat niet altijd zo. De Sphynx heeft namelijk speciale verzorging nodig. Wel is het een ideale kat voor mensen met allergie. Het eiwit uit het speeksel van de kat (waar de meeste mensen met een allergie niet tegen kunnen) blijft namelijk niet in de vacht hangen.
  • Cornish Rex
    Het bijzondere aan deze kat is dat zijn vacht niet uit 3, maar slechts uit 1 laag bestaat: de ondervacht. Dit maakt de kat erg zacht en zorgt tegelijk voor minder haaruitval.
  • Devon Rex
    We gaan nog even verder met de rexjes. De Devon Rex heeft dezelfde pels als de Cornish, maar dan nóg minder harig.
  • Oosterse korthaar
    De Oosterse korthaar heeft erg weinig haar. Daarbovenop zijn de haren van deze kat ook nog eens heel kort. Voor het beste resultaat moet de kat wel regelmatig geborsteld worden.
  • Bengaal
    De korte en pelsachtige vacht van de Bengaalse kat zorgt voor minder haaruitval. Ideaal dus, zo’n kortpittig kapsel!
`