Waarom komt een kat bij je liggen?

waarom komt een kat bij je liggen

Katten liggen vaak overal en nergens een tukkie te doen. Toch is er één plekje het meest geliefd: bij het baasje op schoot. Maar waarom komt een kat eigenlijk bij je liggen? Wij geven je zes redenen.

Laten we beginnen.

1. Markeren van territorium

Katten bakenen graag hun territorium af. Dit doen ze door met de kop, flanken en poten langs spullen of personen te schuren. Op deze manier komen er feromonen vrij die voor je kat aangeven dat de plek veilig en vertrouwd is. Zoals je misschien thuis ook merkt, doen katten dit vaak op specifieke plekken en het liefst zo hoog mogelijk. In het wild zou een kat zich ook het liefst op een hoge verstopplek verbergen om de overlevingskans te vergroten. Hoe hoger de plek, hoe beter. Je vraagt je dan misschien af: waarom gaat een dan kat op je liggen? Als de vertrouwde geur van je kat ook aan jou kleeft, ben jij ook veilig gebied!

2. Katten houden van warmte

Katten houden van warmte. Valt er een zonnestraal door het raam naar binnen? Grote kans dat je kat hier languit gestrekt in gaat liggen. Als de zon ondergaat is het natuurlijk een stuk minder warm. Op deze momenten zoeken katten naar vervangende warmtebronnen. Hun baasje is natuurlijk de perfecte vervanger. Op schoot, op je buik of soms zelfs in je nek liggen, is voor de kat een heerlijk warm plekje!

3. Op zoek naar comfort

Als je zo lang slaapt als een kat, is het natuurlijk wel lekker om een beetje comfort te hebben. Soms verkiest een kat jouw schoot boven dat lekkere zonnestraaltje. Je zal wel denken: waarom komt een kat bij je liggen terwijl de zon veel warmer is? Comfort is het antwoord. Vaak zoekt je kat een zacht plekje voor zijn dutje. Je schoot is daarom ideaal. Het is lekker zacht, het biedt voldoende warmte en het is tegen het baasje aan!

4. Ware liefde

Geloof het of niet: jouw kat houdt hartstikke veel van jou! Natuurlijk bestaan er katten die bij Jan en alleman op schoot kruipen, maar de meeste verkiezen toch hun baasje boven de rest. En terecht. Je merkt dat je kat jou liefheeft op meerdere manieren. Hij geeft je kopjes, miauwt of spint, of geeft je de hele tijd neuskusjes. Als je kat zo lief bezig is, is het belangrijk dat jij ook laat zien dat deze liefde wederzijds is. Aai hem zachtjes tot hij in slaap valt en praat een beetje tegen hem. Hoe sterker jullie band, hoe minder kans op stress bij je kat.

5. Veiligheid boven alles

Omdat katten hun wilde haren niet verloren zijn, zoeken zij nog steeds elke dag naar veiligheid. In het wild is dit vaak een beschutte en een hoge plek. Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt. Door bij jou in de buurt te liggen, is hij altijd paraat om zijn baasje te verdedigen!

6. Geur en ademhaling

Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen. Kortom, jouw natuurlijke eigenschappen zijn voor je kat al gauw perfecte slaapomstandigheden.

Kattenverzekering

Zondert je kat zich plotseling veel af en komt hij niet meer bij je liggen? Dan kan het zijn dat je kat last heeft van een onderliggende ziekte. Neem dan direct contact op met je dierenarts. Helaas is zo’n bezoekje aan de dierenarts over het algemeen wel redelijk prijzig, soms kost het wel duizenden euro’s! Met onze kattenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten en krijgt je kat de zorg die hij verdient.

`