Stress bij katten

Leestijd: 2 minuten

Katten zijn stressgevoelige dieren en de meest voorkomende oorzaak van gedragsproblemen. Teveel stress bij katten wordt vaak niet herkend door de eigenaar.

Een bepaalde mate van stress voor je kat is gezond; het is een overlevingsmechanisme. Toch wordt teveel stress niet altijd herkend door de katteneigenaar. Vaak denkt de eigenaar dat het gedrag normaal is. En komt pas is actie als het gedrag problemen gaat geven voor de eigenaar zelf.

Stress is de meest voorkomende oorzaak van gedragsproblemen bij katten. Een eenvoudige oplossing is vaak niet te geven bij stressproblemen. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen. Advies inwinnen bij een gedragstherapeut is waardevol om het probleem op te lossen.

Hoe herken je een ontspannen kat?

Katten zijn zeer gehecht aan hun eigen vertrouwde omgeving. Een kat die zich helemaal thuis voelt, zal ontspannen zijn gang gaan, nieuwsgierig zijn en niet snel schrikken. De kat laat zich niet snel van zijn stuk brengen. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is een belangrijke factor hierin, dit maakt veel verschil op latere leeftijd.

Stress bij katten herkennen

  • Veel stressgevoelige katten zijn wel constant op hun hoede, slapen veel maar houden ondertussen nog steeds hun omgeving in de gaten.
  • Ze hebben snel de neiging zich terug te trekken en weg te kruipen.
  • De kat kan prikkelbaar zijn, snel zijn nagels uitslaan of blazen.
  • De kat kan overdreven veel gaan wassen en zo zelfs kale plekken krijgen.
  • De kat kan gaan plassen of sproeien in huis.

Stress veroorzakers

  • Een slechte socialisatie op jonge leeftijd.
  • Veranderingen in huis. Bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, verbouwing, nieuwe huisdieren, de kat van de buren die per ongeluk binnen kwam, vreemde mensen, vreemde geluiden, enz.

Afhankelijk van de aard van de kat kan dit soort dingen geen tot zeer veel indruk maken. Niet elke kat reageert hetzelfde. Katten die normaal gesproken ontspannen zijn, zullen snel herstellen van de schrik. Katten die stressgevoelig zijn, herstellen steeds minder goed. Zij voelen zich constant onveilig in hun eigen huis.

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2020 - Alle rechten voorbehouden. Website door We Brand Creative

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven