Home » Dierenadvies » Kat » Kan een kat tegen vrieskou? » Kan een kat tegen vrieskou?

Kan een kat tegen vrieskou?

kat een kat tegen vrieskou

Je kent het misschien wel: terwijl jij thuis lekker onder een dekentje op de bank zit terwijl het buiten vriest, gaat je kat de hort op. Maar kan een kat tegen vrieskou? Als baasje is het  fijn om te weten waar je op moet letten tijdens de koude wintermaanden. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles hierover.

Laten we beginnen.

Kunnen katten tegen kou?

Ja! Over het algemeen mogen we stellen dat de meeste katten goed tegen kou kunnen. In de winter hebben ze namelijk een dikkere vacht. Deze vacht beschermt jouw kat tegen strenge kou. Maar let op: een wintervacht wil niet zeggen dat je kat is opgewassen tegen alle weersomstandigheden. Langere periodes van nattigheid en vrieskou kunnen ervoor zorgen dat je kat onderkoeld raakt. Mocht je kat een hele tijd buiten zijn en terugkomen met bijvoorbeeld koude oren, wees dan alert.

Kunnen katten in de winter buiten?

Het verharen van je kat is zijn voorbereiding om het koude weer te kunnen trotseren. Grotere katten zijn beter opgewassen tegen strengere winters dan kleinere katten en kunnen dus beter tegen vrieskou. Dit komt doordat zij een grotere vetlaag hebben. Welke temperatuur te koud is voor een kat is dan ook lastig te zeggen. Uit voorzorg is het verstandig om kleinere katten niet naar buiten te laten in de winter. Wees als baasje voorzichtig en neem hierin een weloverwogen besluit. Bij twijfel kun je eventueel contact opnemen met de dierenarts.

Tips

Je kunt je beste vriend natuurlijk ook een handje helpen om zich voor te bereiden op de vrieskou. Wat kun je zelf doen om je kat te ondersteunen? Onze huisdierspecialisten geven tips.

  • Kattenluikje

Check of je kattenluik goed werkt of schaf er een aan als je deze nog niet hebt. Hiermee zorg je ervoor dat je kat altijd naar binnen kan.

  • Warme plekken

Als katten niet terug naar huis gaan zoeken ze vaak buiten een warm plekje: schuren, loodsen of tuinhuisjes, alles is een potentiele schuilplek.

  • Tikkie voor vertrek

Controleer in de winter altijd je auto voordat je wegrijdt. Katten willen nog wel eens tegen een warm motorblok of in de wielkast kruipen. Geef een tikkie voor vertrek!

  • Schone pootjes

Tegen de gladheid wordt in de winter geregeld zout gestrooid op de weg. Dit kan tussen de pootjes van je kat terecht komen. Wanneer je kat later zijn pootjes likt krijgt hij het pekel binnen. Dit kan leiden tot een pekelvergiftiging, iets wat geregeld voorkomt bij honden en katten. Houdt dus de pootjes van je kat schoon.

  • Dieet

Komt je kat in de winter minder buiten? Dan verbrandt hij ook minder calorieën. Zorg voor een balans in voeding om overgewicht te voorkomen.

Kattenverzekering

Kan je kat niet tegen vrieskou en is hij er goed ziek van geworden? Dan zul je mogelijk met hem een bezoekje aan de dierenarts moeten brengen. Helaas kan dit wel flink in de kosten lopen, soms wel tot in de honderden euro’s. Met de kattenverzekering van Petplan ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.