Home » Dierenadvies » Kat » Mijn kat loopt mank, wat moet ik weten? » Mijn kat loopt mank, wat moet ik weten?

Mijn kat loopt mank, wat moet ik weten?

Kat loopt mank

Elk kattenbaasje schrikt er wel een keertje van: je kat loopt mank. De oorzaak hiervan kan van alles zijn, bijvoorbeeld een aanrijding of ziekte, of gewoon een ordinaire catfight. Grote kans dat jouw kat dit ook een keertje mee zal maken, maar gelukkig hoeft het niet altijd per se ernstig te zijn. Maar wanneer is dit het wel en moet je de dierenarts inschakelen? In dit artikel vertellen wij je alles zodat jouw huistijger gewoon weer de catwalk op kan gaan.

Mogelijke oorzaken

Als een kat mank loopt kan dit verschillende oorzaken hebben. Daarbij kan het bij de ene kat plotseling ontstaan en bij de ander zeer geleidelijk. De meest voorkomende oorzaken leggen wij stuk voor stuk hieronder voor je uit.

Catfight

Katten zijn heuse vechtersbazen en heel wat huistijgers komen gehavend thuis nadat zij een persoonlijke vete op straat hebben opgelost. Dat is instinctief gedrag en daarvoor hoef je niet naar de kattengedragstherapeut. Maar als je kat na een paar dagen nog steeds mank loopt is er mogelijk meer aan de hand. Af en toe houdt je kat na zo’n pootgemeen kleine wondjes over die later kunnen gaan ontsteken. Als dit het geval is moet jij je kat laten onderzoeken door de dierenarts.

Kat loopt mank na een ongeluk

Logisch ook, je kat loopt mank na een ongeluk zoals een aanrijding of een val van hoge hoogte. In dit geval moet je altijd de dierenarts bellen, want mogelijk is zijn pootje gebroken. Ook kan je kat na zo’n ongeluk interne verwondingen hebben opgelopen die van buitenaf niet opvallen, zoals gescheurde pezen of een gebroken rib. Bellen dus!

Kat loopt mank door verwonding

Een huistijger kan simpelweg ook mank lopen omdat hij met zijn poot in iets pijnlijks heeft gestapt, zoals glas of een chemisch goedje. Ook hierbij is de regel: bel gelijk de dierenarts. Naast dat de dierenarts mogelijke beschadiging aan de huid, zenuwen, pezen of bloedvaten kan verhelpen, kan hij ook gelijk de wond behandelen en zo een infectie voorkomen. Wel zo fijn.

Verlamming

Je kat kan door een verlamming met één of allebei zijn achterpoten gaan slepen en dus mank gaan lopen. Dit verlammingsverschijnsel komt door een dieperliggend probleem in de gezondheid van je huistijger. Als je kat sleept met zijn achterpoten moet je dus direct de dierenarts bellen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

  • Wervelbreuk
  • Trombose
  • Infecties
  • Zenuwproblemen
  • Hernia

Mijn kat loopt al een tijdje mank

Als je kat al een flinke tijd minder mobiel is – zoals mank lopen en geen springkracht meer hebben –, is artrose vaak de boosdoener. Oudere katten hebben hier vaak last van.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

In principe mag je als kat mank loopt altijd de dierenarts bellen, want better safe than sorry. Maar soms kun je dit ook even afwachten, bijvoorbeeld na een vechtpartij. In onderstaande gevallen moet je altijd direct de dierenarts bellen:

  • Je kat sleept met één of allebei zijn achterpoten
  • Je kat loopt op drie poten
  • Je kat loopt mank en is hiernaast ook ziek

Behandeling

De oorzaak van het mank lopen bij je kat heeft de dierenarts vaak al snel vastgesteld. Soms moet hij hier toch wat uitvoeriger onderzoek naar doen en zal bijvoorbeeld hier een CT-scan of een röntgenonderzoek bij aan te pas komen. Afhankelijk van de diagnose zal de dierenarts behandeling kiezen en de herstelperiode voor je uitstippelen. Zo’n orthopedische operatie bij je kat kan flink hoog in de kosten lopen. Daarom is het handig om te weten dat wij een consult, röntgenfoto en CT-scan vergoeden met onze kattenverzekering. Hoef jij je daar geen zorgen meer om te maken.