Home » Dierenadvies » Kat » Territorium kat

Territorium kat

Leestijd: 2 minuten

Het territorium van de kat is anders dan het leefgebied van de kat. Het territorium is hun eigen veilige plek, waar geen andere katten geduld worden. Voor huiskatten is dit meestal hun eigen huis. Het territorium is van de kat alleen of wordt gedeeld met huisgenoten.

Toch delen katten in hetzelfde huis niet altijd hetzelfde territorium, alleen als ze echt maatjes zijn. Katten zijn maatjes als ze samen slapen, elkaar wassen en elkaar opzoeken. Zijn ze geen maatjes, dan kan er ook binnenshuis sprake zijn van meerdere territoria. De katten zullen elkaar dan zoveel mogelijk uit de weg gaan in plaats van opzoeken.

Leefgebied kat

Het leefgebied is een gebied waarin de kat zich dagelijks beweegt, waar hij zijn dagelijkse ronde doet, waar hij jaagt. Voor binnenkatten is het leefgebied het eigen huis. Het leefgebied van buitenkatten overlapt vaak met leefgebieden van andere katten.

Het leefgebied van katers is groter dan dat van poezen. Met name ongecastreerde dieren bewegen zich in een groter gebied. Katten hebben vaak vaste tijden waarop ze hun ronde doen. Ze zetten hun geur af met krabsporen of urine/ontlasting. Zo geven ze signalen af aan andere katten die het leefgebied delen. Op die manier ontstaat er een vast programma voor op welke tijd welke kat langskomt. Want katten willen elkaar graag vermijden. Alleen als het niet anders kan zullen ze de confrontatie met andere (vreemde) katten aangaan.

Poes of kater laten castreren?