Home » Dierenadvies » Hond » Betrouwbare puppy fokkers: Koop hier je pup!

Betrouwbare puppy fokkers: Koop hier je pup!

betrouwbare puppy fokkers

Betrouwbare puppy fokkers zijn voor jou de eerste stap naar een nieuwe pup. Je wilt natuurlijk een gezonde pup die onder goede omstandigheden is opgevoed. Het kan namelijk dat pups van foute fokkers door slechte socialisatie bij de opvoeding gedrags- en gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Daarom zetten wij voor jou op een rijtje hoe je erkende fokkers en broodfokkers herkend.

Betrouwbare puppy fokkers: Dit zijn erkende fokkers

Herken de erkende fokker: dit zijn betrouwbare puppy fokkers! Een betrouwbare erkende puppy fokker herken je het beste aan de volgende punten:

  • Er zijn niet te veel nestjes aanwezig
  • De moederhond is bij het nest aanwezig
  • Het nest ligt in huis
  • Het nest en de ruimte waarin de pups opgroeien is schoon
  • De pups zijn niet te terughoudend op bezoek, maar zijn nieuwsgierig
  • De pups schrikken niet van normale huisgeluiden en herstellen snel van onbekende geluiden
  • De pups zijn gechipt en geregistreerd op naam van de fokker!
  • De pups hebben een inentingsbewijs
  • De nationaliteit van de pup klopt in het dierenpaspoort, die van Nederland begint met 528-NL
  • Vraag naar de gezondheid van de ouderdieren om de kans van erfelijke afwijkingen en aandoeningen te beperken

Signalen om een betrouwbare puppy fokker te herkennen

Verder herken je aan de volgende signalen of het een betrouwbare puppy fokker is:

  • De fokker geeft duidelijke informatie en stelt ook vragen aan jou. De fokker wil namelijk ook een zo veilig en prettig mogelijk thuis voor zijn pups.
  • Je kunt rustig de pups bekijken en vragen stellen aan de fokker.
  • Je krijgt niet direct een pup in je handen gedrukt. Het wordt namelijk wel heel lastig om nee te zeggen tegen die lieve puppy ogen.
  • Je fokker weet je voldoende over het specifieke ras te informeren.
  • Je krijgt informatie van de fokker over de voeding, verzorging en stamboom van je pup.
  • De fokker is lid van een rasvereniging.
  • Je kunt meerdere keren kijken bij de pup. Er is geen ‘speciale aanbieding’ waarbij je in 1 keer moet beslissen.
  • Vraag om een duidelijk koopcontract, waarin de rechten en plichten van jou als koper duidelijk zijn. Let goed op of er geen dingen staan in het contract waar je het niet eens mee bent. Een voorbeeld is dat in het contract kan staan dat je de pup niet mag castreren, terwijl je dit wel wilt.

Het belangrijkste hierbij is je eigen gevoel. Als je bij de fokker geen goed gevoel krijgt en twijfelt: niet doen. Koop ook geen pup om ze te redden van de slechte omstandigheden. Hoewel dit goed voelt, houdt dit wel de handel in stand.

Via deze link vind je een aantal betrouwbare puppy fokkers per ras

 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Puppy terugbrengen naar de fokker

Puppy terugbrengen naar de fokker, kan dat eigenlijk wel? Het kan natuurlijk voorkomen dat je toch allergisch bent of je pup niet gezond is. In dat geval kan het zijn dat je de pup terug wilt brengen naar de fokker. Wat zijn je rechten en plichten hierin? Bij de meeste betrouwbare puppy fokkers is een puppy terugbrengen naar de fokker mogelijk, omdat zij namelijk het beeste voor hebben met het beestje. Ze willen daarom de pup nog wel eens terugnemen voor (een deel van het) aankoopbedrag om zo een geschikt thuis te vinden voor de pup.

Conflict met de fokker

Maar mocht dit wel tot een conflict komen, dan is het koopcontract bepalend. Hierin staat alles over de koop aangegeven en de informatie over het zorgvuldig bepalen of de pup gezond is aan de kant van de fokker. De fokker heeft namelijk de plicht om zo zorgvuldig mogelijk te onderzoeken of de pup gezond is, voordat de fokker de pup gaat verkopen. Daartegenover staat een onderzoeksplicht van de koper. De koper moet zich goed verdiepen in de hond en de fokker om op deze manier een goede pup te kopen. In principe heeft de koper dan zes maanden garantie op de pup. Mochten er in die zes gebreken iets voorkomen, dan kan worden nagegaan of de fokker juist heeft gehandeld. Verder wordt dan in het koopcontract gekeken naar de vervolgstappen. Dit kan een eventuele rechtszaak voorkomen. Het is dus van belang het koopcontract goed te lezen, voor je je pup koopt.

Broodfokker

Helaas zijn er ook fokkers die het fokken alleen doen om geld te verdienen, en hierbij de gezondheid van de pups verwaarlozen. Dit zijn broodfokkers. Een broodfokker is vooral te herkennen aan het snel willen afhandelen van de koop, hun gebrek aan informatie en de slechte leefomstandigheden van de pups. Daarnaast zouden ze verschillende rassen kunnen hebben en puppy’s op voorraad kunnen leveren. Hoewel je misschien denkt dat je de pup zo een beter leven geeft en het goedkoper kan zijn dan een rashond van een erkende fokker, is het af te raden om een pup te kopen van een broodfokker. Ten eerste houd je op deze manier dierenmishandeling in stand, doordat de broodfokker verder kan gaan met zijn praktijk. Ten tweede zijn de pups in slechte staat. De pups zijn namelijk niet of slecht gesocialiseerd en hebben een grotere kans dat ze ziek zijn of ziek worden.

Een broodfokker melden?

Als je een broodfokker herkent, meld dit dan bij de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming. Het meldnummer voor dierenmishandeling bij de politie is 144. Hierbij is het belangrijk om te melden om wat voor dier het gaat, wat de exacte locatie is, wat er precies aan de hand is, en je eigen gegevens. Ook kun je je eigen ervaringen online delen, bijvoorbeeld door middel van een review, om kopers te behoeden van het kopen bij een broodfokker.

Een gezonde pup begint bij betrouwbare puppy fokkers. Als je deze eenmaal hebt gevonden en je pup hebt aangeschaft kan je genieten van je maatje. Mag je eindelijk met je maatje naar huis rijden? In dit artikel lees je hoe je je maatje veilig thuis brengt.

Puppy gevonden, wat nu?

Een kleine loebas gevonden? Wat fijn! Maar eigenlijk begint het leven als baasje nu pas, want jij moet jouw viervoeter dagelijks opvoeden en dat is een taak die je niet moet onderschatten. Het trainen van je hond hoef jij gelukkig niet in je eentje te doen, want Puppygroep biedt vier boeken – geschreven in samenwerking met hondenexperts – aan waardoor het opvoeden van je viervoeter van een leien dakje zal gaan. Train ze!