Home » Dierenadvies » Hond » Je hond uitlaten in het donker: 7 tips!

Je hond uitlaten in het donker: 7 tips!

hond uitlaten in het donker

Elke hond moet een aantal keer per dag de benen strekken, ook ’s avonds laat vaak nog even. Sommige baasjes vinden het spannend om hun rakker uit te laten wanneer de zon onder is. Je hond uitlaten in het donker is dankzij dit artikel geen enkel probleem meer!

Wat ziet een hond in het donker?

Honden zijn beter ontwikkeld dan mensen op het gebied van zicht hebben in het donker. Honden zijn dan wel gedeeltelijk kleurenblind, maar de snuffelaars hebben een prima oriëntatie zonder licht. Dit komt door de voorouders van onze huiswolven, die waren extreem goed in staat om in het donker te jagen. Hondenogen hebben meer staafjes dan mensenogen. De staafjes zorgen ervoor goed te kunnen zien zonder lichtinval. Ook is het hoornvlies van honden groter dan die van ons. Hierdoor vangen ze meer licht op. Wanneer je hond bang lijkt te zijn in het donker heeft dat dus niets te maken met weinig zicht. Een hond uitlaten in het donker is dus van nature verantwoord.

Veiligheid hond in het donker

Als de wintermaanden weer aanbreken laat de zon zich steeds korter zien. Het is dus belangrijk dat zowel je hond als jijzelf goed zichtbaar zijn in het donker. Een hond uitlaten in het donker is de moeite waard om voor een goede aanpak te zorgen. Geen paniek, wij geven je de beste tips zodat je samen met je viervoeter veilig bent in het donker!

Hond uitlaten in het donker: 7 tips!

 1. Laat je hond wennen aan het donker
  Honden kunnen in het donker goed zien. Dit wil alleen nog niet zeggen dat ze zich ook echt veilig voelen in het donker! De veiligheid van je hond in het donker heeft veel met jezelf te maken. Je hond let enorm op jouw houding: ‘’Hoe vindt mijn baasje het donker?’’, lijkt hij te denken. Sommige honden zijn van jongs af aan al bang in het donker. Laat je hond dus op een zo jong mogelijke leeftijd wennen aan deze omstandigheden.
 2. Samen op stap!
  Misschien vindt jouw hond het wel gezellig als een van z’n vriendjes meeloopt. Dit kan ook erg stimulerend werken bij bange honden. Want als je vriend al nergens bang voor is, waarvoor zou je dan zelf nog bang moeten zijn?
 3. Geef het goede voorbeeld
  Je eigen houding is ontzettend belangrijk. Je loebas let op jou en hoe jij je voelt. Ben jij bang in het donker? Dan is de kans groot dat je hond dit gedrag kopieert en aanleert dat het donker onveilig is. Straal dus uit dat je nergens bang voor bent en dat jullie samen de donkere wereld aankunnen!
 4. Lichten uit, spot on!
  Het is aan te raden om voor zowel jezelf als voor je hond verlichting te kopen. Bijna elke dierenwinkel verkoopt wel een lampje of iets dergelijks om je hond op te laten vallen. Voor jezelf kun je een lichtgevende armband kopen of gewoon fietslichtjes gebruiken.
 5. Stap uit de schaduw en loop in het licht
  Als de kans aanwezig is, kies een verlichte route! Zo ben je zelf misschien al minder bang en dat merkt je hond als geen ander. Hier krijgt hij zelfvertrouwen van! Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg dan dus alsnog voor goede verlichting bij jezelf tijdens je hond uitlaten in het donker.
 6. Overdag leren, ’s avonds proberen
  Stippel alvast een route uit overdag en bewandel deze route in het daglicht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook je hond kan alvast even wennen aan zijn (nieuwe) route!
 7. Aan de lijn
  Houd je hond aan de lijn in het donker. Je hond kan goed verlicht zijn, maar alsnog blijft hij onvoorspelbaar voor bijvoorbeeld automobilisten. Ook kan je viervoeter de poten nemen als hij ergens van schrikt. In het donker zoeken naar een bange hond is niet fijn!

Buitenspelen in het donker

Vlak voor het slapen gaan is het vaak wel lekker om even alle energie eruit te gooien. Het kan daarom leuk zijn om met je hond te spelen in het donker. Het is wel aan te raden om dit op een veilige manier te doen. Daarom geven we even snel wat tips:

 • Houd je hond bij voorkeur aan de lijn
  Op deze manier voorkom je gevaarlijke situaties bij je hond uitlaten in het donker. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je hond maar een beperkte afstand kan afleggen.
 • Gebruik lichtgevend speelgoed
  Met lichtgevend speelgoed zie jij vooral beter waar je hond heen gaat rennen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Leuke speeltjes zijn bijvoorbeeld balletjes die lichtgeven in het donker.
 • Kies een veilige plek
  Ga niet langs de drukke weg spelen, maar zoek een grasveldje of een brede berm om je hond af te matten. Als het veilig genoeg is kun je je hond zelfs los laten lopen.

Lampje voor hond: zie je hond shinen!

Je hond uitlaten in het donker zorgt soms voor de nodige zorgen bij jou als baasje. Want hoe zorg ik ervoor dat mijn hond opvalt? Een goede oplossing om je hond zichtbaar te maken in het donker is door middel van een lampje. Er bestaan lampjes voor aan de halsband of zelfs hele lichtgevende halsbanden.

Halsband lampje

Om de donkere tijden van je hond te verlichten kun je denken aan lampjes voor aan de halsband. Je hebt hier speciale lampjes voor die gemaakt zijn voor honden, maar ook fietslampjes voldoen meestal goed om je hond op te laten vallen.

Reflector halsband

Een ander alternatief is een reflecterende halsband. Deze halsband is handig wanneer er licht op schijnt, bijvoorbeeld van auto’s. Het nadeel van dit type verlichting is dat je hond niet zichtbaar is in het pikkedonker. Het werkt dus alleen als er licht gereflecteerd op kan worden.

Lichtgevende riem

Ook zijn lichtgevende riemen handig om in huis te nemen. Zo zie je precies hoe ver je hond van je vandaan is! Een lichtgevende riem kun je het beste aanschaffen in combinatie met lichtgevende halsbanden.

Zet jezelf ook eens in het zonnetje

Niet alleen je hond, maar ook jij verdient een veilige avondwandeling. Zorg er dus om dat je jezelf niet vergeet te verlichten in het donker. Op die manier zijn jij en je rakker samen veilig op pad!