Hond eet niet

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Hond eet niet, wat moet ik doen?

Home » Dierenadvies » Verzorging en gezondheid » Hond eet niet, wat moet ik doen?

Bijna elk baasje heeft het wel eens meegemaakt: je hond eet niet. Omdat honden niet kunnen praten is het vaak lastig om de oorzaak te achterhalen. Een hond wil niet eten als hij bijvoorbeeld last heeft van zijn buik, of als hij stress heeft. Er zijn talloze redenen waarom een hond soms geen hap door zijn keel krijgt. Daarom vertellen we je er in dit artikel alles over.

Normaal eetpatroon

Het normale eetpatroon voor een hond verschilt per leeftijdsklasse. Jonge honden zijn hongeriger dan oude honden. Een puppy moet ongeveer vier keer per dag gevoerd worden. Wanneer hij zo’n 3 tot 8 maanden oud is kun je dit langzaam afbouwen naar drie maaltijden per dag. Volwassen honden krijgen één of twee keer een bak voer. De hoeveelheid van zo’n maaltijd verschilt sterk per ras. Kijk daarom altijd op de voerverpakkingen en vraag anders de dierenarts om advies.

Waarom eet mijn hond niet?

Een hond eet niet als hij zich niet goed voelt. Van buikpijn tot stress, alles kan ermee te maken hebben. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden in Nederland wel eens slecht of niet eet. Veel baasjes maken zich gelijk grote zorgen (en dat mag, het is ten slotte je grote vriend), maar dat hoeft niet. Een hond kan met gemak een paar dagen zonder eten, zonder daar schade aan over te houden. Natuurlijk is het wel normaal als je hond gewoon wil eten. Maar welke oorzaken bestaan er allemaal?

Hond wil niet eten: oorzaken

Zoals gezegd zijn er enorm veel oorzaken waarom een hond niet wil eten. Hij heeft het warm, hij heeft een operatie gehad of hij vindt zijn voer niet meer lekker. Hieronder sommen we de belangrijkste oorzaken voor je op.

 • Ziekte
  Een zieke hond voelt vaak weinig behoefte om te eten. Je hond eet niet en er ontstaan ook andere signalen die op ziekte duiden. Je hond voelt zich lusteloos, heeft een verhoogde temperatuur, gedraagt zich vreemd of piept veel. Neem in dit geval contact op met de dierenarts.
 • Pijn
  Een hond met pijn wil ook vaak niet eten. Deze pijn kan erg uiteenlopen van een pijnlijk gebit tot problemen in de maag of darm. Als je hond van zich af bijt wanneer je hem op een bepaalde plek aanraakt is dit meestal een duidelijk signaal van pijn.
 • Stress
  Honden met stress eten vaak ook slecht. Stress kan op allerlei manieren ontstaan. Van een verhuizing tot een overlijdensgeval en van een nieuw gezinslid tot een veranderende (gezins)situatie.
 • Te veel gegeten
  Het komt ook wel eens voor dat jouw hond buiten al iets heeft gegeten waardoor hij nu minder eetlust heeft. Meestal eet je hond poep of een kadaver. Zijn buikje is dan al gevuld voordat hij zijn avondmaal krijgt.
 • Loopsheid
  Je vrouwelijke hond eet niet als zij loops is? Dat kan heel goed. Teefjes kunnen wel eens een maaltijd overslaan tijdens hun (eerste) loopsheid. Ook reutjes kunnen van slag zijn als er een teef in de buurt loops is. Tot zover geen reden tot paniek dus.
 • Castratie/sterilisatie
  Ook na een castratie of sterilisatie kan het zijn dat je hond even geen trek heeft.
 • Minder eetlust
  Een uitgegroeide hond heeft minder eetlust dan een hond in de groei van zijn leven.

Even geen trek

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je hond gewoon even geen trek heeft. Dit is heel normaal. Als je hond zich normaal gedraagt, af en toe drinkt en nog steeds een happy dog is, is er niets aan de hand. Het kan ook zijn dat hij standaard te veel eten in zijn bak krijgt. In dit geval is het belangrijk om zijn porties af te bouwen. Zo zal hij meer trek krijgen in zijn eten en daarnaast geen overgewicht krijgen. Heeft jouw hond al te veel gegeten en kampt hij nu met overgewicht? In dit artikel lees je hoe je jouw hond kunt laten afvallen.

Mijn hond eet niet, wat nu?

Als je hond niet wil eten is het goed om dit even in de gaten te houden. Misschien wil je hond wel iets duidelijk maken door in ‘hongerstaking’ te gaan. Wat kun je doen als je hond niet goed eet?

 • Voer hem op een andere plek dan normaal.
 • Geef zijn voer in een andere bak.
 • Verander het voerritueel. Probeer hem eens te voeren door middel van een voerspeeltje of laat hem zoeken naar zijn brokken.
 • Let op signalen van ziekte of pijn.
 • Behandel je hond niet als een zielige hond. Haal zijn voerbak weg als hij niet eet en laat hem voor de rest met rust.
 • Forceer je hond niet om te eten. Hierdoor kan je hond onzeker worden en stress
 • Geef geen extra voedsel zoals snacks of kluifjes.

Heb je alles geprobeerd, maar je hond eet niet? Neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij zal jullie begeleiden en jullie langs laten komen als er reden is voor nader onderzoek.

Wat kan de dierenarts doen?

Een hond wil niet eten bij een medisch probleem. Daarvoor zijn er dierenartsen. Dierenartsen kunnen bij een hond die slecht eet de volgende onderzoeken doen:

 • Bloedonderzoek
 • Urineonderzoek
 • Röntgenopname van de borstholte
 • Echografie
 • MRI

Hond eet niet en drinkt niet

Omdat een hond lang zonder voedsel kan is het niet erg als hij langere tijd niet eet. Maar als je hond hierbij ook nog eens niet drinkt is dit wel gevaarlijk. Honden kunnen namelijk niet lang zonder drinken, zeker niet als het warm is. Daarom is het goed om zo snel mogelijk contact met de dierenarts op te nemen als je hond niet drinkt.

Eetlust opwekken

Ondanks dat honden soms wel dagen zonder voedsel kunnen is het belangrijk dat je ingrijpt als je hond niet of weinig eet. De eetlust van je hond kun je op meerdere manieren opwekken. Je kunt hierbij denken aan het geven van pens, rollsticks of geperst been. De meeste honden vinden alleen de geur al onweerstaanbaar en beginnen gelijk te kluiven. Nu wil het ook nog dat kluiven goed is voor het gebit, dus dat is een win-winsituatie. Ook wil het wel eens helpen om warm water over de brokken van je hond te gieten. Hierdoor worden de brokken papperig en geven ze extra geur af.

Alleen nog trek in koekjes

Heeft je hond alleen nog zin in tussendoortjes, maar niet meer in zijn eigen brokken? Het kan zijn dat dit komt door gebitsproblemen of door een verkeerde samenstelling van zijn voer. Bij sommige honden ontstaan maagproblemen wanneer de samenstelling van de brokken niet aansluit op de behoefte van de hond. Het is handig om daarom altijd voor kwaliteitsbrokken te gaan. Hier zitten vaak de beste voedingsstoffen in die je hond nodig heeft.

Hond eet slecht om te manipuleren

Raar maar waar: sommige honden eten bewust niet om hun baasje te manipuleren. Als je hond niet goed eet maak jij je toch een beetje zorgen, bewust of onbewust. Je hond heeft dit als geen ander door en merkt dat hij meer aandacht krijgt. Hierdoor gaat hij nóg minder eten. Als je besluit om ook nog eens ander voer te proberen is het helemaal raak. De hond stopt met eten om zichzelf een gevoel van controle te geven over het gedrag van het baasje, jij dus. Raak dus niet gelijk in paniek als je hond niet eet en verder geen gekke signalen vertoont. Neem zijn eten weer weg en probeer het de volgende dag nog eens.

Verschil in leeftijd

Vaak hebben oude honden sneller kwaaltjes dan jonge honden. Een hond eet slecht wanneer hij een kwaaltje heeft. Dit komt dus vaker voor bij senioren. Als je pup niet eet kan dit wat opvallender en soms zorgwekkender zijn. Voor puppy’s zijn voedingsstoffen essentieel voor de ontwikkeling. Als je pup in combinatie met verminderde eetlust ook nog eens veel braakt, aan de diarree is of weinig energie heeft is het goed om ook dan gelijk de dierenarts te bellen.