Home » Dierenadvies » Hond » Puppy bijten afleren, hoe doe ik dat goed?

Puppy bijten afleren, hoe doe ik dat goed?

puppy bijten afleren
Een puppy heeft vlijmscherpe tandjes die hij gebruikt om de wereld te ontdekken. Als baasje wil je natuurlijk het liefste je puppy het bijten afleren, maar misschien is het beter om dit te kunnen reguleren. Blaffende honden bijten niet, daarom vertellen wij je hoe jij en je pup hier samen het beste mee om kunnen gaan.

Bijtende pup? Dat is normaal!

Je verwacht het misschien niet als je gebeten wordt, maar een bijtende pup is normaal. Puppy’s gebruiken hun bek namelijk om te spelen met jou of andere hondjes, om de grote buitenwereld te ontdekken en als ze boos of juist blij zijn. Dit kan ook uit verveling voortkomen, waarin ze maar wat graag bijten of kauwen op een KONG of ander speelgoed. Of juist net de nieuwe bank…. Aangezien je puppy ook maar een baby is zal hij moeten leren dat hij daar juist niet in mag bijten. Hieronder staat beschreven hoe jij je puppy het bijten kan afleren.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mail over het opvoeden van je puppy!

Hoe leer je puppy bijten af?

Je leert het bijten van je puppy af door goed je grenzen aan te geven, je puppy af te leiden met een van zijn speeltjes, samen een wandeling te maken of door rust te geven. Maar het belangrijkste hierbij is: niet boos worden! Als jij als baasje je tanden zet in het uitvoeren van onderstaande punten, dan stopt je puppy vanzelf met bijten:

Geef je grenzen aan

Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg. Je geeft hiermee aan dat dit pijn deed en dit je grens is. Je kunt je pup ook commanderen met “Nee” als jij of iemand anders wordt gebeten. Geef je pup dan wel iets anders om in te bijten. Denk hierbij aan een leuk kauwspeeltje waar hij even zoet mee is. Het is niet handig om een oud kledingstuk te geven. Het onderscheid tussen oude en nieuwe kleding is namelijk niet makkelijk te maken voor je pup en voor je het weet is je kleding stuk.

Puppy bijten afleren door afleiding

Is je pup vol energie? Dan kan het zijn dat hij daarom bijtgraag is. Je kunt je puppy dan afleiden met één van zijn speeltjes. Kies hierbij een speeltje waar hij zijn pootjes vol aan heeft, zoals een flostouw of een grote knuffel. Je kunt er ook voor kiezen om samen een zoekspel of denkspel te spelen. 10 minuten mentale inspanning staat namelijk al gelijk aan 45 minuten lichamelijke inspanning. Je kunt er ook voor kiezen om samen te wandelen met je pup en hem lekker uit te laten razen, bijvoorbeeld in één van de volgende losloopgebieden. Misschien is hij namelijk wel zo druk aan het bijten, omdat hij zijn behoefte moet doen.

Geef je pup rust

Het zou zomaar kunnen dat je pup gaat bijten doordat hij vermoeid of overprikkeld is. Dan heeft hij even zijn “gekke vijf minuten”. Honden kunnen in deze vijf minuten rondjes rennen, graven, op zijn rug rollen, allemaal gek gedrag om een overdaad aan positieve en negatieve prikkels voor zichzelf te verwerken. Er zit op dit moment even geen rem op je pup, en het is jouw taak om hem dan in bescherming te nemen door hem rust te geven. Help je pup naar zijn mand of bench, geef hem wat lekkers en laat hem dan met rust. Jonge pups slapen wel 18 tot 20 uur per dag en aan iets knagen kost hem energie. Je maatje zal dan ook snel in slaap vallen. Als hij weer wakker wordt, dan is hij weer de pup zoals jij hem het beste kent.

Bijten puppy afleren? Nooit boos worden!

Om het bijten van je puppy goed af te kunnen leren is het belangrijk om niet boos te worden. Het bijtgedrag is nou eenmaal natuurlijk gedrag en het is dus beter om dit in goede banen te leiden dan het helemaal af te leren. Als je boos wordt, kan dit leiden tot nog meer opwinding bij je pup. Hiervan kan hij zelfs nog harder gaan bijten. Ook kan het ervoor zorgen dat je pup bang voor je wordt. Wanneer het je echt allemaal even teveel wordt, dan kun jij je je pup en jezelf een time-out geven. Geef je maatje een botje in de tuin, zijn bench, of een andere afgesloten ruimte en koel afzonderlijk van elkaar even af.

Puppy bijten afleren: Maak je geen zorgen!

Je hoeft je geen zorgen te maken: je puppy zal het bijten afleren. Je ziet ook al vaak een verbetering als de tandjes van je pup gewisseld zijn, als ze zo’n vijf of zes maanden oud zijn. Bijt je pup nog steeds veel na het wisselen van de tanden? En gromt hij hierbij, bijt hij harder, is dit ongecontroleerd en snap je er verder weinig van? Dan kan het een oplossing zijn om hier naar te kijken met een gedragstherapeut of hondenschool. Zij kunnen hier samen met jou aan werken en dit in goede banen leiden. Heb bovenal geduld met je maatje en dan kan jij het bijten van je puppy afleren.

Best for last: video + boeken!

Op zoek naar wat visuele tips? Bekijk dan de video die hier rechts staat van Puppygroep.nl. Hierin worden ook nog 3 tips gedeeld die afkomstig zijn uit hun boek ‘Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek’. Dit boek is geschreven op basis van uitgebreide interviews met 7 hondenexperts. Erg handig dus! Wil je meer weten over hun 4 puppyboeken? Bekijk dan deze pagina op hun website.