Home » Dierenadvies » Hond » Alles rondom het inenten van je hond » Alles rondom het inenten van je hond

Alles rondom het inenten van je hond

Leestijd: 6 minuten

Je wilt natuurlijk dat je trouwe viervoeter zo lang mogelijk gezond blijft. Vaccineren speelt daar een grote rol bij. Inentingen zijn namelijk belangrijk bij het voorkomen van vervelende ziektes. Maar wanneer heeft je hond welke vaccinaties nodig? We vertellen het je in dit artikel.

Inhoudsopgave

hond kosten

1. Waarom je hond inenten?

Honden die niet goed ingeënt zijn lopen meer risico op vervelende aandoeningen. Als zij bijvoorbeeld besmet worden met hondenziekte, Parvo of de ziekte van Weil is de kans klein dat ze dit overleven. Bij een vaccinatie worden er stukjes van ziekmakende bacteriën of virussen ingespoten. De stukjes zijn onschadelijk gemaakt en maken je hond dus niet ziek.

Zodra het lichaam van je hond in aanraking komt met deze stoffen treedt het immuunsysteem in werking. Hierdoor worden er afweerstoffen tegen de ziekten aangemaakt. Deze afweerstoffen zorgen ervoor dat het lichaam sneller reageert zodra het opnieuw in contact komt met de ziekteverwekkers. Hierdoor verklein je dus de kans dat je hond ziek wordt.

2. Hoe vaak vaccineren?

Pups krijgen afweerstoffen tegen ziekten via moedermelk. Is een pup tussen de negen en vijftien weken oud, dan is hij in staat zelf weerstand op te bouwen. Inenting helpt daarbij. Om de opgebouwde weerstand vervolgens in stand te houden, wordt de inenting herhaald. Bespreek met je dierenarts wanneer je hond zijn vaccinaties nodig heeft. Dierenarts vaccineren je hond tegenwoordig op maat: dus niet vaker dan noodzakelijk.

Ook voor de oudere hond is het advies om jaarlijks een afspraak bij de dierenarts te maken voor een algehele check-up en de vaccinaties erg belangrijk. Oudere honden hebben over het algemeen een lagere weerstand en zijn dus vatbaarder voor ziektes. En hebben ze eenmaal ergens last van, dan kost het ook meer tijd om er weer bovenop te komen.

Parvo

Je hond moet hier jaarlijks tegen geënt worden. Dit is een zeer besmettelijke virusziekte die vooral bij jonge honden voorkomt. Het verspreidt zich via ontlasting. Symptomen zijn bloederige, waterdunne diarree en vaak ook koorts en braken. Jonge dieren of dieren met weinig weerstand zullen snel uitdrogen, wat deze ziekte levensbedreigend maakt.

De ziekte van Weil

Je hond moet hier jaarlijks tegen geënt worden. Wordt veroorzaakt door bacteriën en meestal overgedragen door urine of besmet water (ratten zijn beruchte verspreiders). Ook voor de mens is deze ziekte besmettelijk. De symptomen zijn sloomheid, koorts, braken en diarree, geelzucht. Ook de nieren worden aangetast. Deze ziekte is levensbedreigend.

Kennelhoest

Je hond moet hier jaarlijks tegen geënt worden. Besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). De naam suggereert dat het alleen in kennels voorkomt, maar dat is niet juist. Elke hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen.

HCC / leverziekte

Je hond moet hier elke drie jaar tegen geënt worden. Dit is een besmettelijke virusziekte waar vooral honden met weinig weerstand gevoelig voor zijn. Het wordt verspreid via urine, ontlasting en speeksel. De symptomen kunnen wisselend zijn en soms verloopt de ziekte zeer snel. Er is sprake van koorts, sloomheid, braken en diarree, soms oogproblemen.

3. Optionele inentingen

Neem je je hond mee naar het buitenland? In dat geval is een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) nodig. Deze moet bij reizen binnen de EU minimaal 21 dagen van tevoren gegeven zijn. Voor landen buiten de EU kunnen andere eisen gelden. Gaat je hond in een dierenpension tijdens je vakantie? Dan is een geldige kennelhoest vaccinatie vaak nodig. Informeer hier tijdig naar bij je dierenarts. Up-to-date reisinformatie vind je op de website van Licg.nl.

Ook als je hond veel met andere honden in aanraking komt, bijvoorbeeld op uitlaatplaatsen of op de hondenclub, is het verstandig om tegen kennelhoest te vaccineren. Deze vaccinatie wordt in de neus gedruppeld en kan vanaf week 9 toegediend worden. Ook zijn er vaccinaties mogelijk tegen de ziekte van Lyme en Babesiose.

4. Vaccinatieschema hond

In week 6 krijgt de pup een vaccinatie tegen hondenziekte en Parvo. Drie weken later, in week 9 wordt hij wederom ingeënt tegen Parvo en daarnaast ook tegen Para-influenza en de Ziekte van Weil. Weer drie weken later, in week 12, krijgt hij een grotere cocktail tegen hondenziekte, Parvo, HCC en de Ziekte van Weil.

Soms heeft je puppy met 16 weken een extra inenting nodig. Een vaccin werkt niet goed als er nog te veel antistoffen van de moeder in je pups lichaam zitten. Hij maakt dan geen eigen afweerstoffen aan. Als er in zijn omgeving een verhoogd risico op infectie bestaat, is het verstandig je pup met 16 weken opnieuw te laten vaccineren. Overleg met je dierenarts voor het beste advies.

steriliseren hond

5. Vooronderzoek vaccineren

Elk jaar als je hond naar de dierenarts moet voor de vaccinatie, hoort daar een algemeen lichamelijk onderzoek bij. Dit is nodig omdat je hond alleen ingeënt mag worden als hij gezond en in goede conditie is. Wat houdt het algemeen onderzoek in?

  • De ademhaling wordt beoordeeld
    De dierenarts zal door observatie bekijken of de ademhaling normaal is. Stress kan wel enige invloed hebben op de ademhaling. Een hond ademt normaal gesproken 10-30 keer per minuut. Een grote hond minder vaak dan een klein hondje.
  • Het hart wordt beluisterd met een stethoscoop
    De pols van een hond kan gevoeld worden hoog aan de binnenkant van de achterpoten. De dierenarts let op de frequentie (normaal 60-120 hartslagen per minuut) maar ook of de hartslag sterk en regelmatig is en er geen ruis te horen is.
  • De temperatuur wordt gemeten
    De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Door stress kan de temperatuur wat hoger zijn.
  • Beoordeling gewicht en voedingstoestand
    Heeft je hond een gezond gewicht en blijft het gewicht stabiel? Snelle toename of afname van het gewicht zonder duidelijke oorzaak kan wijzen op een achterliggende aandoening.
  • Beoordeling ogen, oren, gebit, huid en vacht, bewegingsapparaat
    Ook wordt de hond nagevoeld op afwijkende verdikkingen en bultjes.