Home » Dierenadvies » Hond » Tanden wisselen pup: wat moet ik weten?

Tanden wisselen pup: wat moet ik weten?

tanden wisselen pup

Het is bijna niet voor te stellen, maar puppy’s wisselen hun hele gebit in zo’n drie maanden tijd. Het proces begint bij de doorbraak van de voor- en hoektanden en de kleine kiezen. Als deze allemaal zijn doorgebroken is het alweer bijna tijd om te wisselen! Je pup is klaar voor echte, permanente tanden. De periode van tanden wisselen pup in een notendop: een pup met een bek vol tanden!

Wanneer wisselen pups hun tanden?

Een pup zonder tanden is natuurlijk superschattig, zo kan hij nog niks kwaad doen en kun je hem zonder aarzelen corrigeren. Er komt natuurlijk een dag dat jouw pup tandjes krijgt. Tanden wisselen bij een pup gaat over het algemeen volgens een vast patroon. Op de grote kiezen na wisselen pups al hun melktanden en -kiezen. Per soort verschilt het wanneer de melkelementen doorbreken of worden vervangen door een permanent gebit. In grote lijnen kun je als baasje ongeveer het schema hieronder aanhouden:

Doorbreken melkgebitAantal melktanden/-kiezenWisselen of doorbraakAantal permanente tanden
Voortanden3-4 weken123-5 maanden12
Hoektanden3-5 weken45-6 maanden4
Kleine kiezen4-12 weken124-6 maanden16
Grote kiezengeengeen4-6 maanden8-12

Onder de melktandjes groeien alvast de ‘grotehondentanden’. Omdat deze tanden onder de melktanden steeds groter worden, gaan de melktanden eerst wat losser zitten, totdat het alleen nog aan het tandvlees hangt en er uiteindelijk uitvallen. De wortel van de melktand is helemaal opgelost als het goed is. Dus bij een normaal gebit hoort geen wortel aan de melktand van je pup. Als baasje kun je dit natuurlijk goed controleren.

Tanden wisselen pup: waar moet ik op letten?

Je merkt het misschien wel aan je pup: bijten wordt een dingetje. Je pup wil tijdens de wisselperiode namelijk overal zijn tanden inzetten. Tijdens deze periode is het vooral belangrijk om je hond duidelijk te maken dat bijten niet oké is. Bijten afleren is daarom een goede manier om te zorgen dat het bijtgedrag van jouw pup niet uit de poot loopt. Maar wat zijn nu alle symptomen die erop wijzen dat jouw pup klaar is voor een vernieuwd gebit?

Symptomen tanden wisselen pup

 • Bijten en happen
  Bijten en happen in spullen, handen of voeten is ‘normaal’ voor deze periode. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond dit zijn hele leven volhoudt. Toon dus begrip voor de situatie, maar zorg ervoor dat het voor je hond duidelijk is dat dit niet voor altijd door kan gaan. Een pup die tanden gaat wisselen en bijten is dus tijdelijk oké!
 • Speeksel
  Bij veel honden ontstaat er veel speeksel in de bek die soms gepaard gaat met een stinkende geur. Het is misschien moeilijk, maar tijdens deze periode is het juist handig als je leert hoe je de tanden van je hond poetst. Zo went je hond hier alvast aan en het helpt tegelijk de – soms ondraaglijke – geur te verminderen. Tijdens het wisselen is het handiger om niet echt te poetsen, maar meer alvast te oefenen aan de handelingen zoals de bek vasthouden en de tanden insmeren.
 • Diarree of overgeven
  Het komt niet vaak voor, maar soms komt het voor dat je pup aan de diarree is wanneer de periode van tanden wisselen is aangebroken. De ontlasting is soms wat onregelmatiger dan normaal. Ook kan je pup ineens gaan overgeven tijden de tandenwisselperiode.
 • Hangende oren
  Heb jij een hond met rechtopstaande oren? Het komt het tijdens de wisselperiode van je pup wel eens voor dat de oren gaan hangen. Dit heeft te maken met de verhoogde behoefte aan calcium. Het is wel belangrijk om te weten dat je als baasje juist géén extra calcium aan je hond geeft. Op deze manier kunnen er groeiproblemen ontstaan en goede voeding bevat genoeg calcium. Wanneer je hond hangoortjes heeft weet je dus waar dit vandaan komt.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Tanden wisselen pup gaat niet goed: teveel tanden

Natuurlijk wil je dat jouw pup geen problemen ervaart tijdens de periode van tanden wisselen. Daarom is het belangrijk dat jij je pup zo nu en dan – niet letterlijk – aan de tand voelt. Maar hoe merk je dat tanden wisselen van je pup niet goed gaat?

De melktanden van je pup blijven zitten bij een slechte tandenwisseling. De wortel lost namelijk niet op en hierdoor komen de volwassen tanden al boven waardoor er een tekort aan ruimte ontstaat in de bek van je pup. Dit probleem wordt een persisterende melktand genoemd. De weinige ruimte zorgt ervoor dat er standsafwijkingen bij de volwassen tanden komen. Ook merk je dat er veel voedselresten of haren achterblijven in de bek van je hond. Deze resten kunnen weer de oorzaak zijn van ontstekingen. Dit alles bij elkaar kan erg pijnlijk zijn voor je hond, dus check voldoende of de tandenwisseling goed verloopt.

Vastzittende melktand pup: speel het weg!

Als zo’n persistente melktand na een week nog steeds niet is uitgevallen terwijl de volwassen tand al zijn doorbraak maakt, moet de melktand zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de melktand loszit kun je als baasje proberen je viervoeter te helpen door met hem te spelen. Speel samen met een handdoek, een trektouw of iets anders waar je pup zijn tanden in kan zetten. Op deze manier heb je kans dat de melktand loslaat en de problemen worden verholpen. Mocht dit niet zo zijn moet je pup waarschijnlijk geheel onder zeil worden gebracht.

Vastzittende melktand pup: narcose

Een niet zo leuk, maar goed alternatief is het verwijderen van de tand onder volledige narcose. Over het algemeen zit een melk(hoek)tand stevig vast in het kaakbot. De lange wortels van deze tanden maken het lastig om een gemakkelijke verwijdering mogelijk te maken. Het is voor je pup belangrijk dat wel de hele tand, inclusief wortel, verwijderd wordt. De dierenarts brengt je vriend daarom onder volledige narcose, omdat alleen een roes niet genoeg is om de pijn bij je pup weg te nemen.

Mijn pup heeft gebitsproblemen: wat nu?

Helaas zijn er ook pups die al geboren worden met afwijkingen in hun bek. Tijdens de puppy controle bij de dierenarts wordt je pup naast gevaccineerd ook gecheckt op gebitsproblemen en eventuele andere narigheden. Naast een bezoek aan de dierenarts voor advies en eventuele behandeling lees je hier wat je allemaal kunt doen of verwachten als jouw pup gebitsproblemen vertoont.