Skip to content
hond benauwd

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Hond benauwd, wat moet ik weten?

Home » Dierenadvies » Verzorging en gezondheid » Hond benauwd, wat moet ik weten?

Veel honden hebben prima longen en willen het liefst de hele dag ravotten. Heerlijk toch, lekker uitrazen en thuis weer bijkomen. Maar wat nou als je hond benauwd is en hij minder goed ademt dan normaal? Het is belangrijk dat je weet hoe je problemen herkent en wat een normale ademhaling is. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over benauwdheid bij je hond.

Gewone ademhaling

Hoe weet je dat jouw hond normaal ademt? Om dat te weten te komen moet je eerst weten hoe een normale ademhaling eruitziet. Een hond ademt gemiddeld zo’n 10 tot 30 teugen per minuut, tenzij hij hijgt. Als een hond hijgt is hij alleen bezig met het ventileren van de luchtpijp.

Voor het inademen zijn uiteraard spieren nodig. Het middenrif van de hond wordt naar beneden getrokken waardoor er lucht in de longen wordt gezogen. Hierdoor zet de buik uit en wordt de borstholte dus groter. Zodra alle benodigde lucht in de longen is opgenomen ontspant een hond de spieren weer, waardoor uitademing automatisch tot stand komt.

Afwijkende ademhaling

En nu de afwijkende ademhalingen. Denk je dat jouw hond benauwd is? En herken je een van de onderstaande ademhalingen? Neem dan altijd voor de zekerheid even contact op met de dierenarts.

 • Borstademhaling
  Als een hond pijn in de buik heeft probeert hij de buik zo min mogelijk in beweging te brengen. Met het ademen probeert hij dus alleen door zijn borst te ademen. Zo lijkt het vaak alsof je hond benauwd is.
 • Buikademhaling
  Bij de buikademhaling is dit precies andersom. Je hond heeft last van bijvoorbeeld zijn ribben en probeert deze zo min mogelijk te gebruiken.
 • Wisselvallige ademhaling
  Als een hond pijn heeft aan het middenrif probeert hij zoveel mogelijk variatie te zoeken in ademhaling. De ene keer ademt hij met zijn buik en de andere keer juist weer met de borst. Ook dit kan erop lijken alsof je hond benauwd is.

Symptomen hond benauw

Heb je het vermoeden dat je hond benauwd is maar weet je niet waar je op moet letten? Denk dan eens aan de onderstaande symptomen.

 • Hoesten
 • Je hond maakt zijn hals lang
 • Je hond maakt krampachtige bewegingen
 • Rochelende of snurkende geluiden
 • Je hond spert zijn neusvleugels zo wijd mogelijk
 • Je hond spreidt zijn voorpoten zo ver mogelijk uit elkaar

Oorzaken benauwdheid hond

Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan benauwdheid bij honden. De onderstaande oorzaken zijn de meest voor komende. Herken je dit bij jouw hond? Of juist niet? Het is altijd goed om de dierenarts om advies te vragen.

 • Luchtwegirritatie
  Stof zorgt ervoor dat de luchtwegen geïrriteerd worden. De luchtpijp, keel en neusgaten krijgen minder zuurstof binnen. Het lichaam van je hond maakt in dit geval automatisch slijm aan dat ervoor moet zorgen dat de irritatie verdwijnt. Het slijm zorgt er helaas ook voor dat het soms ophoopt waardoor je hond last krijgt tijdens het ademhalen. Als dit te lang aanhoudt wordt een hond snel benauwd.
 • Longontsteking
  Virussen of bacteriën veroorzaken een longontsteking bij je hond. Hierdoor vermindert de weerstand van de longen. Longontstekingen en benauwdheid gaan vrijwel altijd gepaard.
 • Luchtweginfectie
  Ook luchtweginfecties worden door een bacterie of een virus veroorzaakt. Je hond is benauwd zodra ook hier weer slijm geproduceerd wordt.
 • Oververhitting
  Benauwdheid kan ook gewoon veroorzaakt worden door te veel hitte. Zorg er dus altijd voor dat je hond voldoende afkoelt in de warmste periodes van het jaar.
 • Maagdraaiing
  Een maagdraaiing (ook wel maagtorsie genoemd) komt het meest voor bij honden die gelijk na het eten beginnen te rennen. De maag draait zich om en blokkeert soms gedeeltelijk de luchtweg(en).
 • Hartproblemen
  In de minste gevallen gaat het om hartproblemen als een hond benauwd is. Helaas is niet te zien of een benauwdheid wordt veroorzaakt door hartproblemen.

Wat te doen met een benauwde hond?

Zodra je merkt dat je hond benauwd is of last heeft met ademhalen is het altijd goed om gelijk de dierenarts te bellen. De dierenarts zal de oorzaak proberen vast te stellen en andere dingen proberen uit te sluiten. In sommige gevallen maken dierenartsen ook röntgenfoto’s. Het is ook altijd belangrijk om bewust te zijn van je eigen gedrag wanneer je hond het moeilijk heeft. Maar wat moet je doen.

Hond is benauwd, wat moet ik zelf doen?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen als je hond benauwd is. Op deze manier kun je jouw viervoeter juist geruststellen en voorkom je stress en paniek. Daarnaast zijn er nog een aantal handelingen die bijdragen aan de gezondheid van je hond. Wat doe je als je hond benauwd is?

 • Blijf zelf altijd rustig
 • Neem eerst contact op met de dierenarts
 • Probeer je hond rustig te houden
 • Zorg dat je hond altijd zo goed mogelijk kan ademen
 • Verwijder de halsband
 • Houd de neusgaten en bek vrij
 • Strijk over de keel van je hond zodat hij gaat slikken (dit vermindert kramp in de keelholte)

Hond maakt benauwd geluid

Sommige honden maken plotseling gekke geluiden waarbij het soms erg angstaanjagend klinkt. Het lijkt wel alsof je loebas stikt of dat hij een aanval krijgt. Dit ziet er vaak beangstigender uit dan het in werkelijkheid is. Dit fenomeen wordt omgekeerd niezen genoemd. Het ziet er heel vreemd uit, maar het is ongevaarlijk. Zodra een hond slikt tijdens omgekeerd niezen houdt de aanval vrijwel meteen op. Je kunt zelf je hond helpen door hem over zijn keel te wrijven, zodat je het slikken stimuleert.

Benauwdheid voorkomen

Natuurlijk wil geen enkel baasje dat zijn vrolijke vriend last krijgt van benauwdheid. Er zijn gelukkig wel manieren om benauwdheid te voorkomen. Als je de onderstaande adviezen toepast in jullie dagelijks leven dan is de kans kleiner dat jouw hond later last krijgt van benauwdheid.

 • Algemene gezondheid
  Voeding en beweging zijn cruciaal voor honden. Wanneer dit goed op elkaar is afgestemd verklein je de kans op latere kwaaltjes. In ons artikel over hondenvoeding lees je alles over het juiste voer. En wat dacht je van wat lichaamsbeweging voor je hond door te spelen of te fietsen?
 • Verneveltechniek
  Als je hond standaard (of plotseling) last heeft van benauwdheid kan verneveling helpen. Hierbij mix je water en een voorverpakte zoutoplossing aan en die doe je in een vernevelaar. De vernevelaar kan direct aan de bek van je hond gezet worden of ergens in de ruimte. De zoutoplossing wordt opgenomen in de luchtwegen van je hond en zorgt ervoor dat het slijm sneller oplost.

Andere interessante artikelen voor jou