oververhitting hond

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Oververhitting hond, wat moet ik weten?

Omdat in Nederland de zomers vaak erg warm kunnen worden, zijn er helaas altijd een aantal honden die overlijden aan oververhitting. Oververhitting bij je hond is dus iets serieus en bovendien erg gevaarlijk. Maar hoe ga je dit tegen? En wat zijn de signalen van oververhitting? Na het lezen van dit artikel weet je hier alles over, zodat jij je en loebas een veilige zomer tegemoet gaan.

Wat is oververhitting?

Honden raken sneller oververhit dan mensen, omdat zij helaas niet kunnen zweten. Honden raken hun warmte kwijt door te hijgen en door de voetzolen. Maar als deze wegen het te zwaar krijgen kan een oververhitte hond het resultaat zijn. Dit komt door de stolling van lichaamseiwitten. Deze kunnen beschadigingen aanrichten die niet meer teruggedraaid kunnen worden.

Oververhitting hond symptomen

Het is van cruciaal belang dat je op tijd ziet welke symptomen wijzen op oververhitting bij je hond. Als je deze signalen opmerkt kun je nog snel handelen. Welke signalen wijzen op een oververhitte hond?

 • (Extreem) hijgen
 • Kwijlen
 • Sloomheid
 • Geluid bij ademen
 • Rode slijmvliezen
 • Flauwvallen
 • Heel erg warm aanvoelen
 • Niet willen lopen
 • Temperatuurmeting boven 40.5 graden

Risico groot op oververhitting

Oververhitting bij je hond kan helaas altijd voorkomen, maar er zijn situaties waarin het risico op oververhitting extra groot is. Deze situaties zouden eigenlijk bij elk hondenbaasje in het hoofd geprent moeten staan, zodat we samen de kans op ongelukken door de warmte vermijden. Maar over welke situaties praten we dan?

Oververhitting hond in auto

Het bekendste voorbeeld van oververhitte honden is natuurlijk de warme auto. Elk jaar zijn er nog steeds baasjes die hun hond achterlaten in de bloedhete zon. Gelukkig is steeds vaker in het nieuws te zien dat er autoruiten worden ingeslagen als er honden of kinderen in zitten, maar toch zijn er jaarlijks nog steeds te veel overlijdensgevallen die heel makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Daarnaast is het zo dat veel mensen denken dat schaduw en geopende ramen voldoende koeling bieden in de auto, terwijl het dan zeker nog snikheet kan worden. Maar hoe weet je nu wanneer het te warm is? In principe is het volgende schema erg duidelijk:

Buitentemperatuur Temperatuur in de auto
Aantal graden Celsius Na 10 minuten Na 30 minuten
21 29 38
24 32 40
27 35 42
30 39 45
32 43 50
35 45 54

Te lang in de zon liggen

Sommige honden hebben van zichzelf niet altijd goed door wanneer het tijd is om uit de zon te vertrekken. In dat geval is de kans op oververhitting vaak aanwezig. Je hond begint te hijgen, steeds harder en harder en vertoont ook een of meerdere symptomen van oververhitting. Als je dit ziet is het zaak om je hond zo snel mogelijk schaduw te bieden en af te koelen.

Wandelen in de zon

Een andere reden waardoor veel honden oververhit raken is door het wandelen in de hitte. Het baasje trekt erop uit omdat het lijkt alsof het niet te warm is. Goed bedoeld natuurlijk, maar voor je hond niet altijd even positief. Honden kunnen namelijk verbrande voetzolen krijgen van het hete asfalt. Daarnaast kunnen ze hun warmte niet meer kwijt via de voetkussentjes, omdat het asfalt toch al erg heet is. Loop daarom in de warme maanden op de koelste momenten van de dag.

Afhankelijk van het ras

Er zijn rassen die veel gevoeliger zijn voor oververhitting dan andere rassen. Dit zijn vaak rassen met korte snuiten en een specifieke lichaamsbouw. Franse en Engelse bulldogs, mopshonden en boxers zijn sneller te vatten voor oververhittingsproblemen. Als je zo’n hond hebt is het dus extra opletten tijdens de warme weken.

Geen water beschikbaar

Alle honden hebben water nodig, zeker tijdens warm weer. Oververhitting bij je hond komt dan ook vaak voor omdat de hond niet bij zijn water kan of omdat het op is. Wees tijdens hitte alert zodat je jouw hond water kunt bieden. Ververs het water vaak en zorg ervoor dat er zowel binnen als buiten drinkgelegenheid is voor je hond.

Oververhitting hond voorkomen

Gelukkig zijn er manieren die eraan bijdragen dat je hond minder snel oververhit raakt. Als je tijdens de warme periode rekening houdt met de volgende hulpmiddelen, verklein je de kans zeker dat je hond oververhit raakt.

 • Wandelingen plannen
  Werk jullie wandelingen af volgens een schema dat erop is ingericht dat je zo min mogelijk warmte tegenkomt tijdens het lopen. Als het toch nodig is om op het heetst van de dag te gaan, laat je hond dan zoveel mogelijk door het water of in het gras lopen. Let er wel op dat in hoog gras vaak teken kunnen zitten en ook kunnen grasaren voor flink wat problemen zorgen.
 • Verkoeling
  Je hond verkoelen kan op allerlei manieren. In ons artikel hierover lees je alles wat je moet weten.
 • Vermijd zand, asfalt en tegels
  Deze drie ondergronden kunnen namelijk enorm heet worden in de zon. Je hond kan hier zijn voetkussentjes aan verbranden.
 • Ventileren
  Het wil ook vaak helpen om een airco in huis of desnoods in de tuin neer te zetten. Je hond zou hier lekker voor kunnen liggen voor een frisse bries.
 • Calma, calma
  Ten slotte is het gewoon zaak dat je jouw hond niet uitdaagt om helemaal wild te spelen en te ravotten. Laat hem lekker rustig de dag doorbrengen en speel eventueel ’s avonds laat nog met hem!

Herstellen na oververhitting hond

Als een hond oververhit is geraakt, maar door jou of door iemand anders op tijd is gekoeld dan herstelt de viervoeter gelukkig vaak snel. Als de oververhitting te lang heeft geduurd kan het wel betekenen dat je hond blijvende schade heeft opgelopen. Als je hond na een warme dag aan de diarree is, sloomheid vertoont of wat afwezig is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Het kan namelijk zijn dat je hond last heeft van de gevolgen van oververhitting.

Andere interessante artikelen voor jou!

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven