Home » Dierenadvies » Konijn » Myxomatose konijnen, wat moet ik weten? » Myxomatose konijnen, wat moet ik weten?

Myxomatose konijnen, wat moet ik weten?

Myxomatose konijnen

Myxomatose is een erg dodelijke ziekte die onder konijnen helaas veel voorkomt. Veel konijnenfokkers maken zich er dan ook grote zorgen om. Ook veel konijnenbaasjes hebben de ziekte bij hun stamper wel eens meegemaakt of ervoor gevreesd. Wat moet jij als baasje weten over myxomatose bij konijnen? In dit artikel praten we je bij.

Wat is myxomatose?

Myxomatose is een ernstige konijnenziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan pokkenvirussen. De ziekte wordt verspreid door ‘dragers’ zoals muggen, vlooien of door onderlinge besmettingen. Myxomatose kwam voorheen alleen voor bij het Californische konijn, maar is door de mens meegenomen naar Australië. Omdat de konijnen daar werden losgelaten door mensen en totaal geen vijanden kenden werd het aantal konijnen enorm vermenigvuldigd. Uiteindelijk vormden de konijnen grote plagen voor boeren. Daarom werd het myxomatosevirus geïntroduceerd. Maar het virus verspreidde zich veel verder dan gepland was en daarom is het zelfs in Europa een groot probleem geworden. Myxomatose onder konijnen komt vandaag de dag veel voor in Nederland.

Konijnen myxomatose: symptomen

Er zijn meerdere symptomen die horen bij dit konijnenvirus. Twijfel je of jouw konijn besmet is? Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts, zeker als jouw konijn last heeft van één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Zwelling rond de ogen, mond of anus
  • Bulten op de oren, rug of rond de mond
  • Longontsteking
  • Problemen met de ademhaling
  • Koorts
  • Oog- of neusuitvloei (pus)

Myxomatose konijn behandeling

Helaas is myxomatose bij konijnen zo dodelijk dat slechts een enkel konijn het overleeft. Er is geen goede behandeling tegen de ziekte. Als de ziekte wordt vastgesteld bij jouw konijn dan schrijft de dierenarts goede voeding en pijnstilling voor. De pijnstilling en goede voeding wordt aangeraden omdat je konijn behandeld wordt met antibiotica die ervoor kan zorgen dat er bijwerkingen optreden. Pijn bij konijnen veroorzaakt stress en dat wil je niet als baasje. Als jouw konijn die ene enkeling is en het virus tóch overleeft, is hij ongeveer 14 tot 20 maanden beschermd tegen een nieuwe infectie.

Vaccinatie

Om een besmetting te voorkomen kun je ervoor kiezen om je konijn te laten vaccineren. Er is al een tijd een combinatievaccin dat konijnen beschermt tegen bepaalde vormen van VHD en myxomatose. Dit vaccin werkt ongeveer een jaar en moet dus jaarlijks herhaald worden. Vraag bij jullie dierenarts om advies. Mede omdat er sinds 2020 een nieuw combinatievaccin is dat je konijn beschermt tegen meerdere ziektes is het verstandig om samen met je dierenarts het medische verleden van je konijn door te spitten voordat hij wordt gevaccineerd. Wat kun je doen om verdere verspreiding te voorkomen?

Voorkomen van verspreiding myxomatose konijnen

Hoewel het vaccin beschikbaar is, is het toch goed om te weten wat je kunt doen om verspreiding te voorkomen mocht jouw konijn tóch besmet zijn. Neem de volgende maatregelen als jouw konijn besmet is met myxomatose:

  • Ruimtes reinigen
    Ruimtes waar besmette konijnen zijn geweest moeten grondig gereinigd worden met water en zeep. Hierna is het verstandig om te desinfecteren.
  • Geen wilde groentes
    Voer jouw konijn geen groentes uit je eigen moestuin of uit het wild. De kans is aanwezig dat wilde, besmette konijnen het virus via gras of andere groentes doorgeven.
  • Vermijd contact met wilde konijnen
    Als je rondom je huis wel eens wilde konijnen ziet, probeer dan je konijn binnen te huisvesten. Hierdoor voorkom je dat jouw konijn in aanraking komt met mogelijk besmette dieren.
  • Goed handen wassen
    Was je handen grondig nadat je jouw konijn hebt gewassen of verzorgd. Ook tijdens het inrichten van het konijnenhok is het mogelijk om het virus mee te nemen. Was dus altijd goed en zorgvuldig je handen.

Myxomatose konijn besmettelijk voor mensen?

Het myxomatosevirus leidt onder konijnen tot ernstige ziekte en sterfte, maar het is gelukkig niet gevaarlijk voor mensen. Als baasje loop je dus geen risico op gezondheidsproblemen. Ook voor andere huisdieren is de ziekte niet besmettelijk of gevaarlijk. Honden, katten, papegaaien, cavia’s en andere knaagdieren lopen geen risico. Wil je weten wat er allemaal vergoed wordt met een konijnenverzekering? Kijk dan eens op onze konijnenverzekeringspagina.