Home » Dierenadvies » Konijn » Stress bij konijnen, wat moet ik doen? » Stress bij konijnen, wat moet ik doen?

Stress bij konijnen, wat moet ik doen?

Stress bij konijnen

Konijnen hebben net als mensen ook een gemoedstoestand. Op een goede dag huppelt je konijn lekker rond en maakt hij zich nergens zorgen om. Helaas zijn konijnen niet altijd even vrolijk. Sommige konijnen kunnen zelfs last hebben van stress. In dit artikel vertellen we hoe je stress bij konijnen herkent en wat je eraan kunt doen om jouw konijn van zijn stress af te helpen.

Behoeftes van konijnen

Stress bij konijnen ontstaat niet voor niks natuurlijk. Vaak is het zo dat een konijn gestrest raakt van bepaalde omstandigheden die hem bang of benauwd maken. Om konijnen te kunnen begrijpen is het belangrijk om te kijken naar de natuurlijke omstandigheden van een wild konijn. Zoals je waarschijnlijk weet is een wild konijn een prooidier. Om deze reden is het beestje altijd alert, raakt het snel geschrokken of neemt hij bij het minste of geringste gevaar al het hazenpad. Konijnen als huisdier hebben dezelfde reacties op bepaalde situaties. Maar welke situaties kunnen voor stress zorgen bij konijnen?

Symptomen stress bij konijnen

Konijnen laten van nature niet snel het achterste van hun tong zien. In het wild betekent het laten zien van je zwaktes dat je overlevingskansen minder worden. Als je als konijnenbaasje ziet dat jouw kleine knager symptomen van stress vertoont is het dus eigenlijk al in een vergevorderd stadium. Over welke symptomen hebben we het?

 • Vaak de bek aflikken
 • Trillen bij aanraking
 • Plat op de buik liggen
 • Stampen
 • Pootje optillen
 • Het hok leegwerken (hij gooit alles eruit)
 • Niet meer uit het hok komen
 • Bijten in de eigen huid
 • Een ander bijten
 • Spullen slopen
 • Op een ander plassen
 • Ogen wagenwijd openen

Stress voorkomen bij je konijn

Allereerst is het belangrijk dat je stress voorkomt. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door zijn hok goed in te richten of hem te koppelen aan een maatje. Ook willen konijnen zo natuurgetrouw mogelijk leven. Dat betekent dat je jouw konijn helpt door hem los te laten lopen door de tuin of in huis. Als dit niet kan is het belangrijk om minstens één vierkante meter ruimte te bieden aan je stamper. Mocht je konijn toch nog last hebben van stress, probeer dit dan weg te nemen in de volgende 4 stappen.

Stress wegnemen bij je konijn in 4 stappen

 1. Leer gedrag kennen
  Om stress te herkennen bij jouw konijn is het belangrijk dat je zijn gedragingen kunt plaatsen. Als je één of meerdere van de bovenstaande symptomen herkent bij jouw konijn, is het tijd om hem langer in de gaten te houden en eventueel stress te herkennen.
 2. Kijk of er ‘vijanden’ zijn
  Het kan zijn dat je konijn gestrest raakt van een hond of kat in de buurt of zelfs binnen het gezin. Als dit zo is zal je moeten kijken hoe je deze ‘vijanden’ van je konijn bij hem uit de buurt houdt.
 3. Pas de omgeving aan
  Het hok en de verdere leefomgeving van een konijn moet zo ingericht zijn dat er altijd schuilmogelijkheden zijn. Zo geef je hem de kans te schuilen bij angst. De angst verdwijnt sneller wanneer een konijn zich veilig voelt.
 4. Schenk aandacht aan je konijn
  Door je konijn te vermaken, bijvoorbeeld door met hem te spelen of hem lekkere snacks aan te bieden, laat je jouw konijn zien dat hij veilig is en niet gestrest hoeft te zijn. Geef hem bijvoorbeeld een stuk knaaghout van de dierenwinkel.

Aanhoudende stress bij konijnen

Sommige konijnen komen niet van de stress af en vertonen (ernstige) symptomen van stress of ziekte. Als jouw konijn blijvende stressklachten heeft is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen. Jullie dierenarts kan jullie voorzien van advies om de stress te verlichten of zelfs weg te nemen. Elk konijn is anders, dus ook elk konijn heeft een ander karakter.