Home » Dierenadvies » Konijn » Konijn kopen? Dit moet je weten

Konijn kopen? Dit moet je weten

konijn kopen

Iedereen heeft natuurlijk een ontzettende zwak voor de schattigheid van konijnen. Ze huppelen vrolijk rond, knagen wat af en vermaken zichzelf soms heerlijk. Een genot om naar te kijken. Een konijn kopen is dan ook geen grote drempel wanneer het aankomt op de schattigheidsfactor. Toch zijn er best wat zaken die je moet weten voordat je overgaat tot aanschaf. Want waar kun je een konijn kopen? En ga je een baby konijn kopen of kies je voor een ‘tweedekansje’? In dit artikel lees je alles wat er komt kijken bij de aanschaf van een flapoor.

Waar konijn kopen?

Vroeger liep je naar de plaatselijke dierenwinkel of naar het tuincentrum en je kocht een konijn. Heel simpel natuurlijk. Tegenwoordig is dit niet meer de algemene gang van zaken. Een konijn kopen is mogelijk op allerlei verschillende manieren. Wij zetten ze even voor je onder elkaar.

Konijn kopen dierenwinkel

Hoewel het in veel dierenwinkels nog steeds mogelijk is om een klein stampertje uit te zoeken, wordt het toch steeds minder populair. Het is natuurlijk wel zo dat een dierenwinkel veel kennis heeft over praktische zaken bij konijnen, maar dit is geen garantie. Bij dierenwinkels is het ook zo dat konijnen in kleine hokken zitten en niet te ideale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Er komen natuurlijk veel mensen op bezoek en die willen allemaal zo’n schattig konijntje aaien. Hierdoor ontwikkelen konijnen in dierenwinkels sneller stress. Daarbij komt helaas ook nog dat de jonge dieren te snel worden weggenomen bij de moeder. Ze krijgen hierdoor een gebrek aan moedermelk, waardoor het darmstelsel flink te lijden krijgt. Babykonijntjes uit dierenwinkels hebben over het algemeen niet de hoogste levensverwachting.

Konijn kopen asiel: een tweede leven!

Als je écht een hart voor konijnen (of andere huisdieren) hebt koop je een konijn uit het asiel. Vandaag de dag zitten de meeste asielen overvol met ‘afdankertjes’. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat het konijn uit een asiel al wat ouder is dan je had gehoopt. Maar dit is niet opgewassen tegen de hieronder genoemde voordelen van het kopen van een konijn uit het asiel:

 • Medische behandeling tegen goede tarieven
  Omdat opvangcentra vaak draaien op donateurs is het soms mogelijk om – met wat geluk – dierenartsen te vinden die tegen eerlijke tarieven castraties uitvoeren of andere medische bijstand verlenen.
 • Een tweede kans
  Elk konijn heeft recht op een mooi leven. Als een konijn eenmaal in het asiel is beland is het perspectief op een goed leven sterk afgenomen. Alleen al hierom is het goed om een konijntje te redden en hem een mooie tweede kans te bieden bij jou thuis. Je steunt hiermee ook nog eens de opvang door het donatiebedrag dat je betaalt.
 • Ervaren verzorgers
  Asielen zijn vaak vertegenwoordigd door goede en ervaren medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over een konijn kopen en wat hier allemaal bij komt kijken. Ze weten natuurlijk ook de (medische) achtergrond van jouw nieuwe flapoortje.
 • Gecastreerde rammen: niet meer rammen!
  Alle rammen die naar een asiel gaan worden daarna gecastreerd. Dit voorkomt natuurlijk dat jij ineens met meerdere konijnen zit als je jouw rammelaar bijvoorbeeld koppelt aan een vrouwelijk konijn.
 • First dates voor konijnen
  Stel je hebt al een of meerdere konijnen thuis, maar je wilt er wel nog eentje uit het asiel kopen. Het is vaak mogelijk om je huidige konijn(en) mee te nemen naar het asiel om de nieuwe huisgenoten aan elkaar te laten wennen!

Konijn kopen bij fokker

Een konijn kopen is ook mogelijk bij fokkers. Als je op zoek bent naar een bepaald ras of als je de stamboom van je nieuwe vriend wil inzien kun je bij zo’n konijnenfokker terecht. Een fokker die verantwoord te werk gaat let vaak goed op de gezondheid en de omstandigheden van de dieren. De fokker zal er ook voor proberen te zorgen dat de kleine stampertjes gewend raken aan de geur en het geluid van mensen. Een echte fokker zal waarschijnlijk wel verschillen in kosten, maar het is over het algemeen beter voor het welzijn van de dieren.

Marktplaatskonijnen

Ook op platformen als Marktplaats worden veel konijnen aangeboden in alle soorten en maten. Het is zeker een goed idee om ook hier eens rond te kijken al wil je een konijn kopen. Toch moet je op Marktplaats wel kritisch kijken naar bepaalde dingen. Vraag altijd hoe oud het konijn is en of het is ingeënt. Ook is het belangrijk om te weten of het konijn gecastreerd of gesteriliseerd is. Vraag tot slot ook naar het verleden van het konijn. Veel konijnen hebben wel eens tandproblemen gehad of zijn ziek geweest. Mocht het konijn op Marktplaats je tweede konijn zijn, vraag dan altijd of je het beestje terug kunt brengen als het koppelen niet goed gaat.

Check de leeftijd

Waar je ook een konijn koopt, vraag altijd na hoe oud het beestje is en probeer zoveel mogelijk over de geschiedenis van het konijn te weten te komen. Wettelijk gezien mogen kleine konijntjes pas na vier weken weggehaald worden bij de moeder, maar dit gebeurt soms nog te vroeg. Als je een konijn uit het asiel of op Marktplaats koopt is dit natuurlijk niet relevant, maar het is altijd goed om de leeftijd te weten zodat je de juiste zorg hierop kunt aanpassen.

Vervoer na konijn kopen

Je hebt er vast wel over nagedacht: hoe vervoer je een konijn als je hem gaat ophalen? Voor konijnen bestaan speciale vervoersboxen die gemaakt zijn van stevig plastic. Ze zijn makkelijk schoon te maken en je konijn kan er in principe goed aan wennen. Deze bakken zijn ook geschikt om mee naar de dierenarts te gaan of wanneer je samen met je konijn op bezoek gaat bij een ander huis.

Een konijn is verantwoordelijkheid

Konijnen zijn over het algemeen vrij zelfstandig, maar toch hebben ze wel aandacht en verzorging nodig. Zorg altijd voor goede voeding, voldoende ruimte en attributen om een konijn te vermaken. Onder goede voeding kun je van alles verstaan. Bij de aanschaf van een nieuw konijn is het altijd handig om aan de vorige eigenaar te vragen wat qua voeding het beste is. Ook je dierenarts weet natuurlijk wat jouw konijn nodig heeft. Op het gebied van ruimte is het belangrijk dat je konijn een mooi en ruim paleisje krijgt. Voor de klussers is een konijnenhok zelf maken een leuke optie. Ook een konijnenren kun je eenvoudig zelf in elkaar zetten. Denk erom dat je een hok goed inricht. Konijnen hebben zo hun eigen wensen die aansluiten bij hun natuurlijke instinct. Hoe je een konijnenhok inricht lees je in dit artikel.

Nieuwe konijnenmaatjes

Veel konijnenbaasjes laten het niet bij één konijn zitten. Er worden vaak meerdere konijnen in een huishouden onderhouden. Dit kan natuurlijk prima, maar het proces van koppelen is nogal complex bij konijnen. Neem dus niet zomaar twee willekeurige konijnen, maar denk goed na over een verstandige keuze. In ons artikel over konijnen koppelen lees je hier alles over!

Misverstanden over konijnen

Helaas zijn er nogal wat misverstanden over konijnen. Het is belangrijk dat je goed weet wat je precies in huis haalt qua zorgen, maar ook hoe een konijn het liefst leeft en wat zijn behoeftes zijn. Zoals gezegd is een konijn kopen een flinke verantwoordelijkheid, daarom sommen we even wat misverstanden op:

 • Konijnen zijn knuffeldieren
  Helaas zijn er veel ouders die een konijntje kopen voor hun kind(eren) om te knuffelen. Konijnen houden alleen helemaal niet van knuffelen! Konijnen zijn prooidieren en houden er niet van om te worden opgepakt.
 • Konijnen kunnen tegen kleine ruimtes
  Ook dit is een hardnekkig misverstand. Een konijnenhok moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Het is eigenlijk zelfs zo dat een konijn liever vrij rondhuppelt dan in een hok zit. Alleen wanneer hij toe is aan rust of een dutje zal hij weer zijn veilige hok inkruipen.
 • Konijnen kunnen menselijk voedsel eten
  Ook dit is niet waar. Er zijn nogal wat giftige etenswaren voor konijnen, waaronder een hoop planten. Menselijk voedsel zit vaak vol met conserveringsmiddelen, suikers en zout. Hier reageren konijnen niet goed op.

Een konijn verzekeren

Tot slot is het nog even de moeite waard om te vermelden dat ook konijnen verzekerd kunnen worden. Bij Petplan bieden we verschillende pakketten aan die aansluiten bij de behoeftes van zowel het baasje als het konijn zelf. Zo voorkom je onvoorziene kosten van de dierenarts en kun je onbezorgd van je konijn genieten! Neem een kijkje op onze konijnenverzekeringspagina voor meer informatie.

Andere interessante artikelen voor jou

Hond kopen

Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb  je een vriend voor het leven. Wel moet

Lees verder »

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »