Home » Dierenadvies » Konijn » Mijn konijn stampt, waarom doet hij dit? » Mijn konijn stampt, waarom doet hij dit?

Mijn konijn stampt, waarom doet hij dit?

konijn stampt

Zoals veel dieren maakt ook het konijn gebruik van lichaamstaal. Een konijn laat bijvoorbeeld met zijn oren zien in welke gemoedstoestand hij is. Ook lekker met de pootjes tekeer gaan is een signaal om emotie te uiten. Een konijn stampt om de aandacht te trekken en iets duidelijk te maken. Maar wat precies? Om de ultieme relatie met je konijn te hebben, zal je elkaar wel beter moeten begrijpen. Goed nieuws, wij leggen je alles uit wat je moet weten.

Waarom stampen konijnen?

Waarom konijnen stampen heeft meerdere redenen. Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens. Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen. Sommige konijnen willen met stampen duidelijk maken dat zij niet gediend zijn van bepaald gedrag en laten zien dat zij de baas zijn.

Konijn stampt uit het niets

Soms stampt een konijn zomaar zonder aanleiding. Natuurlijk kunnen wij als mensen nooit exact de achterliggende reden vinden van een – uit het niets – stampend konijn. Toch is het zo dat er vaak wel redenen zijn die aardig voor de hand liggen. Een konijn stampt uit het niets wanneer hij gefrustreerd of verveeld is. Ook dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een verkeerd ingericht konijnenhok. Het is namelijk belangrijk dat je als konijnenbaasje jouw stamper zo natuurgetrouw mogelijk laat leven. Een konijn stampt soms dus om je dat duidelijk te maken.

Oplossing stampen konijn

Voordat jij stampvoetend naar zolder gaat om van het stampoverlast van je konijn weg te lopen zijn er een aantal oplossingen waar je aan kunt denken. Zorg er voor dat je konijn een leven leidt dat dichtbij de aart van het beestje ligt. Dit wil zeggen dat het hok zo ingericht moet zijn dat het overeenkomt met een echt konijnenhol. Verder moet je konijn ruimte krijgen en de gelegenheid hebben om te kunnen spelen. Denk hierbij dus aan konijnenspeeltjes of knaagvoorwerpen zoals takken.

Wat maakt mijn konijn duidelijk? Konijnengedrag op een rijtje

Een konijn stampt niet alleen, maar ook andere vormen van lichaamstaal zijn belangrijk voor hem. Wij zetten verschillende uitingen voor je op een rijtje:

 • Vrijheid, blijheid
  Je konijn tilt zijn voorpootjes op en schudt zijn lijfje van kop tot staart en lijkt ‘’nee’’ te zeggen. Super, je konijn laat zien dat het vrolijk is!
 • Kleine bedelaar!
  Konijnen lijken af en toe wat weg te hebben van honden. Het zijn namelijk ook echte bedelaars. Dit laten ze merken door je lang en doordringend aan te kijken en af en toe wat neusstootjes uit te delen.
 • Op de uitkijk
  Jouw knaaggraag staat vaak op de uitkijk. Hierbij spitst hij zijn oren omhoog of naar achteren.
 • Nu moet je oppassen!
  Wanneer je konijn zijn oren helemaal naar achteren richt of plat tegen de rug houdt is hij klaar om te gaan happen: uitkijken dus!
 • Klappertanden
  Wanneer konijnen klappertanden betekent het dat er angst heerst. Ook kan het zo zijn dat je konijn pijn heeft. Houd dit als baasje dus goed in de gaten.
 • Schreeuwen
  Het is goed mis als je konijn begint te schreeuwen. Het betekent namelijk dat hij heel veel pijn heeft of ontzettend bang is.
 • Dansen
  Sommige konijnen rennen rondjes en het lijkt dan net of ze aan het dansen zijn. Misschien is dit ook wel zo, want ze laten hiermee zien vrolijk te zijn!