Home » Dierenadvies » Kat » Dikke kat, wat kan ik hieraan doen? » Dikke kat, wat kan ik hieraan doen?

Dikke kat, wat kan ik hieraan doen?

Dikke kat

Helaas zijn er in Nederland te veel katten met overgewicht. Er wordt geschat dat zo’n 30 tot 50 procent van de Nederlandse katten te dik is. Soms kun je hier als baasje weinig aan doen, maar de meeste katten krijgen simpelweg te veel eten en te weinig beweging. Maar hoe herken je een dikke kat en wat kun je doen om je lenige vriend te helpen? In dit artikel leggen we uit wat jij als baasje kunt doen.

Hoe worden katten dik?

Een dikke kat ontstaat niet zomaar. Er moeten bepaalde factoren zijn die voor je kat ongezond zijn en ervoor zorgen dat hij (snel) aankomt. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor katten: te veel snoepen en te weinig bewegen maakt dik. Daarnaast kunnen castratie, sterilisatie of ouderdom ook oorzaken zijn voor de gewichtstoename bij katten. Bij castratie en sterilisatie verandert de stofwisseling en neemt de energiebehoefte vaak af. Vaak merk je dit als baasje niet en pas je de hoeveelheid voer niet aan. Op deze manier wordt je kat langzaam dikker, terwijl je het niet in de gaten hebt. Ook factoren als stress kunnen te maken hebben met overgewicht bij katten. Houd je kat daarom altijd goed in de gaten en trek op tijd aan de bel als je signalen oppikt die je niet vertrouwt.

De risico’s van een dikke kat

Er zijn baasjes die een dikke poes of kat gezellig vinden of het zelfs mooi vinden wanneer een kat wat overtollige kilo’s meedraagt. Maar overgewicht is juist een groot gevaar voor onze atleten. Dikke katten kunnen diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen krijgen. Ook zie je vaak dat een te dikke kat vacht- of huidproblemen krijgt of verhaart, omdat hij niet meer in staat is om zichzelf te wassen. Verder zijn zwaarlijvige katten sneller moe en hebben een kortere levensverwachting. Kortom, een te zware kat kan flink wat onnodige problemen krijgen.

Wanneer is mijn kat te dik?

In principe is een kat te dik als hij 20 procent of meer boven zijn streefgewicht is. Dit kun je testen door hem te wegen, maar soms is jouw kat nét anders dan andere katten. Daarom is er nog een andere methode. Op internet zijn talloze afbeeldingen te vinden die je informatie geven over hoe je zelf kunt testen of je kat te dik is. De makkelijkste manier is om de ribben van je kat te voelen. Maar hoe werkt dit precies?

Testen met je knokkels

De knokkelmethode is erop gericht dat je zelf kunt voelen aan de ribben van je kat of hij te dik is. Je voelt bij deze methode aan de ribben van je kat. Als hij staat of zit werkt deze methode het best. De methode werkt als volgt:

  1. Maak een vuist
    Voel nu met je andere hand over je eigen knokkels. Zo voelt een te magere kat aan. Je kunt (bijna) alle ribben tellen en je kunt er bij wijze van spreken op tokkelen. Je kat is in dit geval te mager.
  2. Houd je hand vlak
    Voel weer met je andere hand aan je vlakke hand, maar nu aan de binnenkant. Strijk met je ene hand onder je vingers, waar je knokkels beginnen (dus aan de palmzijde van je hand). Als het goed is voel je nu meer vet dan knokkels. Als je kat ook zo aanvoelt heb je waarschijnlijk een te dikke kat. Hoe voelt een gezonde kat dan aan?
  3. Draai je vlakke hand om
    Houd je hand nog even vlak, maar draai hem nu om. Voel weer met je andere hand aan de bovenkant van je hand aan je knokkels. Als het goed is voel je nu knokkels en een beetje vel. De meeste katten met een gezond gewicht voelen ook zo aan.

Eindeloos overgewicht

Een dikke kat komt al snel in een vicieuze cirkel terecht. Een huiskat hoeft namelijk niet per se op jacht, omdat zijn eten altijd klaarstaat. Katten die niet meer actief jagen of buiten de hort op gaan komen sneller aan, omdat zij weinig calorieën verbranden. Als een kat eenmaal te zwaar is zal hij als gevolg hiervan minder bewegen. Dit komt doordat zijn gewrichten sneller pijn doen en bewegen over het algemeen moeizamer gaat. En dat is het moment dat je kat in een vicieuze cirkel terechtkomt. Hij beweegt minder omdat hij pijntjes heeft en hij krijgt pijntjes omdat hij minder beweegt en hierdoor aankomt. Dit kan enorm stressvol zijn voor katten!

Hangbuik bij katten

Sommige katten lijken te dik, maar zijn dat niet. Een hangbuikje wordt vaak verward met overgewicht bij katten. Een hangbuik komt vaak voor na een operatie. Met name na castratie of sterilisatie wordt je kat wat voller aan de onderkant. Dit is juist iets heel nuttigs. Katten ontwikkelen dit hangbuikje om zichzelf te beschermen tegen andere katten. Hun interne organen zijn erg kwetsbaar en door het hangbuikje wordt dit beschermd tegen een aanval van een buurtkat.

Overgewicht door ziekte

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw kat aankomt ondanks dat hij voldoende beweegt en normale hoeveelheden eet. Dan kan het zijn dat hij iets onder de leden heeft. Als je merkt dat je kat steeds dikker wordt en minder goed beweegt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. De dierenarts zal je van advies voorzien en je kat grondig checken als dat nodig is. Dierenartskosten kunnen soms enorm hoog oplopen. Daarom kan het handig zijn om je kat te verzekeren. Kijk op onze kattenverzekeringspagina wat we allemaal vergoeden.

Hoe kan ik mijn dikke kat helpen?

Het is natuurlijk goed om je kat af te laten vallen wanneer hij te maken heeft met overgewicht. De basis van afvallen is meer bewegen en minder of gefaseerd eten. In ons artikel over katten laten afvallen lees je allerlei tips die handig kunnen zijn om jouw kat weer in shape te krijgen!