Mijn hond is geslachtsrijp, wat moet ik weten?

hond geslachtsrijp

Wanneer is een hond geslachtsrijp en wat betekent dit voor jou als baasje? Bij mannetjes gieren de hormonen door het lijf en schiet de testosteronspiegel omhoog, terwijl ook vrouwtjes de lichamelijke en geestelijke veranderingen door loopsheid ervaren. Onze huisdierspecialisten zetten de belangrijkste kenmerken van deze uitdagende levensfase voor je op een rij.

Laten we beginnen.

Wanneer wordt een reu geslachtsrijp?

Een mannetjeshond is geslachtsrijp vanaf het moment dat het dier begint te puberen. De puberteit van een reu start over het algemeen rond de zesde maand en houdt aan tot het beestje twaalf tot vijftien maanden oud is. Is jouw hond geslachtsrijp? Dan merk je sterke veranderingen bij het beestje, zowel in uiterlijk als in gedrag. De reu krijgt een dikkere vacht, wordt gespierder en ‘bijt’ meer van zich af. Dit doe het dier onder meer door het afbakenen van het eigen territorium en een stoere houding ten opzichte van andere mannetjeshonden aan te nemen. Ook neemt het ‘rijgedrag’ toe, waarbij zelfs de benen van baasjes soms niet veilig zijn voor de opgewonden reu.

Teef geslachtsrijp: op zoek naar de juiste reu

Over het algemeen is een vrouwelijke hond geslachtsrijp na zes tot negen maanden. Maar, dit kan flink verschillen per vrouwtje. Soms start de eerste loopsheid pas nadat het beestje twee jaar oud is. Een teef is twee keer per jaar loops. In deze periodes staat het hoofd van het vrouwtje niet elke dag naar een avontuurtje, ze is slechts een aantal dagen écht geïnteresseerd in mannelijk bezoek. Een teef is daarnaast kieskeurig. Bevalt de mannetjeshond haar niet, dan gaat het feest niet door. De grootste kans op succes heeft een reu in de periode tussen dag negen en dertien van de loopsheid. Net als in het echte leven is timing dus alles mocht je een hartstochtelijke puppywens hebben.

Hond geslachtsrijp: een reu castreren

Een hond die geslachtsrijp is vertoont ander gedrag. Zeker de mannetjeshond heeft het er af en toe maar zwaar mee. De reu ruikt een loopse teef op grote afstand en dat brengt het dier flink van slag. Sommige mannetjeshonden eten slecht, janken of piepen en zijn onrustig in deze fase. Zit je niet te wachten op puppy’s of wil je voorkomen dat jouw reu in elk loops teefje een mogelijke bedpartner ziet? Dan kun je ervoor kiezen jouw hond te castreren. Een gecastreerde reu vertoont rustiger gedrag, is minder agressief en verliest een aantal maanden na de ingreep zijn voortplantingsdrang. Een teef kun je laten steriliseren.

Sterilisatie en castratie wordt vergoed bij Figo

Sterilisatie en castratie wordt vergoed bij Figo. Daarnaast ben je ook voor de meeste onverwachte dierenartskosten verzekerd met onze hondenverzekering. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`