hond voorwerp ingeslikt

Alles over het castreren van je hond

Leestijd: 5 minuten

Overweeg je om je hond te laten castreren? Dan is het belangrijk om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van deze ingreep. Castratie heeft namelijk belangrijke voor- en nadelen. Hieronder benoemen we alles wat je moet weten rondom de castratie van je hond.

castratie hond

1. Waarom je hond laten castreren?

Het ene moment is je pup nog de onschuld zelve, het andere moment berijdt hij alles wat hij tegenkomt. Geen kussen, speeltje of arm blijft onbenut, niet zo fijn. Op dat moment kun je nadenken over castratie: een ingreep waarbij beide testikels (zaadballen) operatief worden verwijderd.

Het laten castreren van je hond heeft voordelen:

  • Hij reageert niet meer op loopse teven
  • Hij is rustiger en zal minder blaffen
  • Hij krijgt geen voorhuidontsteking (meer)
  • Het markeren met urine wordt minder
  • Verminderd risico op vergroting en ontsteking van de prostaat
  • Je wordt niet ineens opa of oma van een nest puppy’s.

De kans is groot dat bovenstaande verschijnselen door castratie verdwijnen of minder worden, en er dus voor zorgen dat je hond een aangenamere en minder dominante huisgenoot wordt.

castratie hond

castratie hond

2. Waar moet je rekening mee houden?

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en dat geldt ook voor castratie. Allereerst is castratie natuurlijk een operatie onder algehele narcose, en elke operatie brengt een zeker risico met zich mee. De risico’s zijn bij de huidige anesthesiemiddelen gelukkig wel heel klein. Daarnaast verandert bij sommige honden het gedrag na de castratie: ze kunnen slomer worden, of juist actiever.

Ook verandert na de castratie het metabolisme (de spijsvertering) van je hond: hij krijgt de neiging dikker te worden. Het dieet moet dus aangepast worden om overgewicht te voorkomen, en wat extra beweging kan ook geen kwaad. Ook kan de vachtstructuur van de hond veranderen, deze kan wat voller worden.

 

3. Wanneer laat je je hond castreren?

Een reu kun je laten castreren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Er is echter geen medische indicatie om dit al op jonge leeftijd te doen, ofwel, er zijn geen medische voordelen aan verbonden. De meeste reutjes worden rond de leeftijd van een jaar gecastreerd. Ook een teefje wordt rond de leeftijd van 1 jaar gesteriliseerd.

4. Hoe gaat een castratie in zijn werk?

Geef je hond 12 uur voor de operatie geen eten meer, dat verkleint het risico op complicaties. Het verwijderen van beide testikels gebeurt onder narcose. Je hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend. Doordat de hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten. Vaak kan je hond op dezelfde dag nog naar huis. Het duurt nog enkele weken voordat hij echt onvruchtbaar is.

5. Herstel en nazorg na de castratie

Je hond kan na de operatie nog wat slaperig zijn. Laat hem rusten op een lekker warm plekje, bij de kachel vandaan en niet in de zon. Het beste is om je hond nu zo veel mogelijk met rust te laten, ook al wil je hem het liefst vertroetelen. Moet je hond plassen, voorkom dan dat hij zich bezeert. Geef je hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode.

Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen die vanzelf oplossen. Heeft je hond de neiging om aan de wond te bijten of likken? Een kraag of medische romper kan voorkomen dat de wond gaat infecteren of dat je hond de hechting beschadigt.

Zorg ervoor dat je hond de eerste 5 tot 7 dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd je hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag de hond weer zwemmen.

castratie hond

6. Wat zijn de kosten van een castratie?

De kosten kunnen per dierenkliniek behoorlijk verschillen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het gewicht van je hond. Gemiddelde prijzen zijn als volgt:

Minder dan 10kg: € 145,-
10 tot 20kg: € 165,-
20 tot 30kg: € 185,-
30 tot 40kg: € 200,-
40 tot 50kg: € 215,-
50 tot 60kg: € 230,-
60 kg of meer: € 245,-

Ben je van plan om je hond binnenkort te laten castreren? Dan kun je een huisdierenverzekering overwegen. Let wel op dat de meeste huisdierenverzekeringen castratie niet in hun pakketten hebben opgenomen, omdat een huisdierenverzekering voor onvoorziene kosten is, terwijl een castratie of sterilisatie meestal een geplande operatie is. Bij Petplan kun je met het Plus of Totaal Pakket echter wel een aanvullende verzekering voor castratie afsluiten.

Vergoeding tot €150,-

Castratie en Sterilisatie is aanvullend te verzekeren.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven