Home » Dierenadvies » Hond » Top vijf kwaaltjes bij de hond

Top vijf kwaaltjes bij de hond

top vijf kwaaltjes bij de hond

Leestijd: 4 minuten

Denk er maar eens over na. Hoe vaak ben je het laatste jaar met je hond bij de dierenarts geweest? Nog interessanter, met welke reden ging je met de hond naar de dierenarts? Was de kwispelende viervoeter kreupel of had hij moeite met plassen? Hoe dan ook, jij bent echt niet de enige die bezorgd is over de gezondheid van je knappe Max. Dierenarts Mark heeft voor Petplan de 5 meeste voorkomende kwaaltjes op een rijtje gezet waarom eigenaren met hun hond in zijn praktijk komen. Van een hond die jeuk heeft tot een oorontsteking bij de hond.

Wat is de top 5 kwaaltjes bij honden?

De top 5 hondenkwaaltjes loopt uiteen en bestaat uit:

  1. Diarree
  2. Anaalklierontsteking
  3. Bultjes en cystes
  4. Oorontsteking
  5. Huidproblemen

Diarree bij de hond, stinkie, stinkie

Net als mensen kunnen honden last krijgen van diarree. Met periodes overspoelt werkelijk een tsunami aan diarree de praktijk. Lieve Max heeft bloederige diarree. Waterdunne spuitpoep. Of hij kan het niet ophouden en poept zelfs in de woonkamer. Pindakaaspoep, vlapoep, gele poep, sliertjespoep. Oh ja, en dan die windjes. Zet de wasknijper maar vast op je neus. Dit alles komt letterlijk en figuurlijk voorbij in de spreekkamer. Niet alleen de neus, maar ook de maag van de dierenarts moet hier goed op getraind zijn.

steriliseren hond

We spreken van diarree als de hond ‘andere’ ontlasting heeft dan dat wat hij normaal gesproken produceert. Slijmiger, slapper, dunner, wateriger. De belangrijkste oorzaken van diarree bij de hond:

  • Virussen
  • Parasieten (wormen, giardia)
  • Iets verkeerds van straat gegeten of een vreemd voorwerp binnengekregen
  • Darmwandproblemen
  • Voedselintolerantie

Net als bij de mens gaat ook de diarree bij jouw hond in 95% van de gevallen gewoon vanzelf weer over. Wanneer is het dan wel verstandig aan de bel te trekken bij de dierenarts? Nou, als er sprake is van koorts, braken, bloederige ontlasting of omdat de diarree langer dan 4 á 5 dagen aanhoudt.

Anaalklierontsteking

Als het dan toch al stinkt in de spreekkamer en de wc-verfrisser zijn werk goed begint te doen dan kunnen we net zo goed de anaalklierontsteking van de hond gaan behandelen. Echt een veel voorkomend probleem. Voor diegene die het niet kennen…….houden zo. Voor die personen die een anaalklierontsteking wel eens bij hun hond hebben meegemaakt, dan weet je dat zelfs 2 geparfumeerde watten in je neus je niet kunnen beschermen tegen de rotte-vis-met-Franse-kaas achtige putlucht. Maar goed, we hebben niet voor niets 6,5 jaar gestudeerd, dus voor een flinke anaalklierontsteking draaien we onze hand niet meer om. Hoeveel anaalklieren heeft een hond? Juist, twee. Wanneer je de staart van Max vanavond omhoog tilt en naar de anus kijkt dan zitten die anaalklieren onder de huid op 5 en 7 uur.

De oorzaken van anaalklierontstekingen:

  • Langdurige diarree
  • Honden met overgewicht
  • Allergieën
  • Trauma
  • Infecties

Bultjes, cystes, abcessen

Heb het laatst zelf mee gemaakt, ik vond bij een bultje op de staart bij mijn eigen hond, lieve Broes. En ja, als baasje schrik je je dan rot. Wat is dit nu weer? Op de één of andere manier staan hobbels, bobbels en bultjes bij veel mensen gelijk aan kanker of tumoren. En van kanker ga je dood. Toch? No stress please, veel vaker zijn die bultjes cystes, abcesjes, talgklierontstekingen of simpelweg wratjes. Echter juist die onrust die hobbels en bobbels bij de eigenaar van Max teweeg brengen maakt dat wij deze patiënten heel vaak zien in de spreekkamer. Een stabiele top 5 hondenkwaal dus.

Aangezien grootte, groei, vorm of locatie vaker/eerder niet dan wel zegt wat de bult inhoudt, is het de vraag wat te doen met deze bobbels?

Wat te doen met bobbels, er zijn 3 opties:

  • Aanprikken en opsturen voor cytologie (op ‘kweek’ zetten)
  • Weghalen (opereren)
  • Niets doen en lekker laten zitten. Bijvoorbeeld vanwege de hoge leeftijd van de hond
  • Heeft jouw hond last van een bult, hobbel, massa, tumor of bobbel, blijf ademen, raak niet direct in paniek en maak een afspraak bij de dierenarts

Sluit een hondenverzekering af

Onverwachts naar de dierenarts? Dit kan flink in de kosten lopen.

Ooronsteking

Elke avond weer kruipt die lieve Max op de bank tegen je aan. Gezelligheid, knuffeltijd. Samen televisie kijken en ondertussen je hond lekker achter zijn oor krabben. Kop gaat scheef en hij begint te kreunen van genot. Maar wat ruik je nou? Zweetsokken? Yep, die geur komt toch echt uit het oor van je hond. De oorschelp is vuurrood en het was je al opgevallen dat Max vandaag wel heel veel met zijn kop schudde. Komt je dit bekend voor? Juist, het is een oorontsteking.

Echt wel een reden om met de hond langs de dierenarts te gaan aangezien er toch echt wel in het oor moet worden gekeken. Zie ik daar beestjes kruipen? Zit het oor vol met zwarte meuk? Zijn de gehoorgangen rood en pijnlijk? Is het trommelvlies wel heel? 9 van de 10 keer speelt het oorprobleem al langer, maar dat is heel vaak onduidelijk gebleven voor de eigenaar aangezien die knappe Max het zo goed weet te verbergen.

Oorzaken van een oorontsteking:

  1. Bacteriën
  2. Gisten
  3. Oormijten
  4. Allergieën
  5. Een grasaar

Hierbij toch nog even een tip. Gebruik nooit ‘blind’ azijn, olijfolie, peterselie, zonnebloemolie, ui, wattenstaafjes of alcohol bij het behandelen van een vermoedelijke oorontsteking van je hond. Eerst even naar laten kijken.

Jeuk

Dagelijkse kost in mijn spreekkamer. De hond die de hele dag aan zijn poten knaagt/likt/bijt en kalen plekken krijgt. Met zijn hoofd langs het bankstel of over de grond schuurt. Sleetje rijdt over de stoeptegels. En maar niet kan stoppen met likken en krabben aan zijn buik, liezen en flanken. Jeuk. Bah, hoe erg moet dat wel niet zijn voor een hond, verschrikkelijk lijkt me dat.

Helaas wordt jeuk niet alleen maar veroorzaakt door vlooien, want zou easy peasy op te lossen zijn.

Oorzaken van jeuk

Naast parasieten, zijn de belangrijkste oorzaken van jeuk:

  1. Allergieën
  2. Bacteriën
  3. Schimmels
  4. Gisten
  5. Hormonale aandoeningen

Hierbij staan allergieën niet voor niets op nummer 1. Die komen echt giga veel voor. Vergt daarnaast enorm veel geduld van de eigenaar, aangezien het oplossen van de allergie, of het achterhalen van de oorzaak een proces is dat maanden kan duren. Niet leuk voor de hond, niet leuk voor de eigenaar, niet leuk voor de dierenarts, niet goed voor de portemonnee.

Een allergie ‘oplossen’ bij een hond vergt een meer dan goede communicatie en verstandhouding tussen eigenaar en dierenarts. Samenwerken is cruciaal. Laat dat nu in alle gevallen én altijd het belangrijkste zijn voor de hond, de eigenaar en de dierenarts. Vertrouwen in elkaar. Transparant en optimaal communiceren. En een goede relatie. Eens?