Home » Dierenadvies » Hond » Losloopgebied in Nederland: Lekker wandelen met de hond!

Losloopgebied in Nederland: Lekker wandelen met de hond!

Losloopgebied in Nederland

Losloopgebied: Nederland barst ervan. En dat is extra fijn in deze coronatijd, want hierdoor staat de “staycation” voor de deur. Deze zomer is de kans groot dat we ‘thuisblijven’, dus laten we hier optimaal van genieten door ons eigen kikkerlandje te verkennen. En nee, dat doen we niet alleen, maar samen met je trouwe viervoeter. Daarom hebben we in dit artikel de mooiste honden losloopgebieden van ons land op een rijtje gezet!

Wandelen met de hond: gezellig samen op pad

Wandelen met de hond is natuurlijk het fijnst als je hond lekker los kan lopen. Gelukkig kan dat in Nederland in veel verschillende soorten natuur. Houdt je hond van een frisse duik? Dan hebben we de mooiste hondenstranden en andere losloopgebieden met water voor je op een rijtje gezet. Blijft ‘ie liever op het droge? Geen probleem. Ook voor deze viervoeters hebben we de mooiste hondenspeeltuinen en stadsparken genoteerd!

Losloopgebied in Nederland

Hondenstranden: uitwaaien op het strand

Hondenstrand in Nederland, we worden er letterlijk mee omringd. Van Zeeland tot en met Friesland! Hieronder staan onze favoriete losloopgebieden voor honden waar jij, tijdens deze staycation, heerlijk kunt wandelen met de hond aan onze eigen kust:

Wandelroute Vlissingen-Zoutelande, Zeeland

Deze route heeft het allemaal: schepen, boulevards, stranden en duinpaden. Je startpunt is het station van Vlissingen waar je begroet wordt door de zeelucht, de krijsende meeuwen, de havens en de sluizen. Langs de Westerschelde heb je vervolgens zicht op de prachtige scheepvaart. Hierbij ga je ook langs monumenten ter herinnering aan de strijd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na het verkennen van oud-Vlissingen, klim je je weg naar het Keizersbolwerk. Hierna volg je boulevards en stranden, en trotseer je de duinpaden, totdat je vanaf de hoogste duintoppen Zoutelande ziet liggen. Het zuiderstrand dat je hierbij tegenkomt wordt niet voor niets De Zeeuwse Rivièra genoemd!

Hondenstrand, Katwijk, Zuid-Holland

Het hondenstrand van Katwijk loopt vanaf het laatste gebouw in Strandvak 23 helemaal tot aan het begin van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk en is wel 2,5 kilometer lang. Op dit deel van het strand mogen honden het hele jaar loslopen en niet alleen op het strand zelf, maar ook op het deel van de duinen bij het fiets-en wandelpad naar Noordwijk. Tussen Na 1 oktober en tot 1 april mogen honden ook los op alle andere stranden in de gemeente Katwijk. Ben je toch in de buurt van Katwijk? Ga dan ook naar hondenlosloopgebied Berkheide, een uitgestrekt duingebied waar je lekker kan spelen met je maatje. Tussen 15 augustus en 15 maart mogen honden hier namelijk bijna overal loslopen, zolang ze onder op de paden blijven lopen en onder appèl staan. Dit betekent dat je hond komt als je hem roept, je je hond niet laat jagen, en je hond altijd in het zicht blijft.

Hondenstrand Bloemendaal, Bloemendaal, Noord-Holland

Op het Bloemendaalse strand tussen de strandopgang bij Parnassia en strandpaal 59.5 mogen honden het hele jaar loslopen. Voor het gebied links van de opgang bij Parnassia tot aan de grens van Zandvoort geldt dat honden hier alleen mogen komen tussen 15 september en 15 mei. Ze mogen dan wel lekker de hele dag los lopen. Als het baasje een drankje wil doen bij de vele strandtentjes die Bloemendaal rijk is, dan zijn bij de paviljoens op de terrassen en het voorpad honden aangelijnd toegestaan. Dit is niet op het strand zelf.

Schiermonnikoog, Friesland

Het meest ‘hondvriendelijke’ eiland van alle Waddeneilanden, hier mogen honden namelijk het hele jaar loslopen op stranden en veel andere delen van het eiland. Alleen in de bebouwde kom en het Rif moeten honden worden aangelijnd. In het Nationaal Park zijn ook een aantal loslooproutes. Deze routes worden aangegeven door borden, maar ook hier geldt dat honden wel onder appèl staan. Ook bij verschillende vakantiehuizen, bungalows, appartementen en hotels op Schiermonnikoog zijn honden welkom.

Losloopgebieden met water: de mooiste natuurgebieden

Wil je liever struinen door de bossen en een duik nemen in een meertje? Ook dat kan in Nederland op heel veel verschillende plekken. Dit zijn onze twee favoriete losloopgebieden met water voor de hond:

De Loonse en Drunense Duinen, Tilburg / ’s Hertogenbosch, Noord-Braband

Dit gebied dat ligt tussen Tilburg, Waalwijk en ‘s Hertogenbosch wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je vindt hier namelijk grote zandvlaktes, maar ook heide en bossen. De hondenloslooproute is maar liefst 3,5 kilometer lang, waar honden kunnen rennen en spelen in de duinen en zelfs kunnen zwemmen bij een ondiep meer op de route. In dit populaire hondengebied is het niet gek om andere speelmaatjes tegen te komen voor je maatje.

Boswachterij Schoonloo, Schoonloo, Drenthe

Ten zuidoosten van Assen ligt het grote bos- en heidegebied Boswachterij Schoonloo. Dit gebied is wel ruim 1500 hectare met veel heerlijke wandelroutes. Ten oosten van de Hoofdstraat ligt het losloopgebied. Hier mogen honden het hele jaar door los, met maximaal drie honden per begeleider. In dit gebied kun je zo’n 2 uur lopen om het ronde gebied, maar als je zelf op avontuur gaat heb je nog veel langer plezier! Heeft je maatje het warm gekregen van al dat wandelen? Wandel dan naar Ellertshaar, waar je hond kan afkoelen in het ondiepe meer. De routes zijn handig aangegeven door de nummers te volgen op de keien langs de paden.

Let op: Ondanks dat je in bovenstaande gebieden heerlijk kunt wandelen met de hond, moet jij je maatje wel nog even controleren op teken en grasaren, want die zouden in deze gebieden voor kunnen komen!

Hondenspeeltuinen: de ontmoetingsplek voor honden én baasjes

Een hondenspeeltuin is een omheind terrein waar jouw hond veilig kan spelen met andere honden, zonder dat jij als baasje er bang voor hoeft te zijn dat ‘ie wegloopt. Hier vind je dus geen glijbanen en klimrekken (wie weet een leuk artikel voor in de toekomst: De mooiste speeltuinen voor hondenbaasjes?), maar hier kan jouw hond wel fijn ravotten met andere soortgenoten. Hieronder vind je onze favorieten:

Ut Poeleke, Oeffelt, Noord-Brabant

De hondenspeeltuin is een plek waar honden en baasjes samen kunnen genieten. De honden kunnen onderling lekker samen spelen en ravotten, terwijl de baasjes achterover kunnen zitten met een drankje. Het bijzondere aan deze hondenspeeltuin is de hondenzwemvijver. Hier kan je hond als het warm is lekker in afkoelen en zwemmen. Het water loopt geleidelijk af, dus als je viervoeter het niet prettig vindt om met z’n pootjes los te komen heeft hij voldoende plek om af te koelen. Het terrein is omheind en er is ook een tent aanwezig waaronder je kunt zitten als het regent.

Hondenspeelweide de Jacobshoeve, Heeten, Overijssel

Deze hondenspeelweide bij Heeten is wel 2500 vierkante meter groot en staat vol met allerlei speeltoestellen om honden heerlijk te laten spelen. Denk hierbij aan een loopbrug, een tunnel, trekker banden, poortjes, een evenwichtsbalk, een doolhof en een zwemvijver. Er is voor de allerkleinsten zelfs een apart puppyweitje zodat ze veilig kunnen spelen en neit bang hoeven te zijn voor de grotere honden.

Hondenspeeltuin Bello, Rotterdam, Zuid-Holland

Deze hondenspeeltuin naast het Vroesenpark en in de buurt van Diergaarde Blijdorp is 80 bij 50 meter. Een ideale plek in Rotterdam voor als je je maatje lekker wilt laten rennen en ravotten op een veilige omheinde plaats. Er zijn genoeg speeltoestellen voor je maatje, waaronder een Wipwap, hindernissen om overheen te springen, poortjes om onderdoor te lopen, een zwembad, en een tunnel. Er is zelfs een “kleine hondenuurtje” voor alle honden(rassen) en pups tot een schofthoogte van 40 centimeter. Maar als je maatje bang is voor andere honden en helaas toch groter is van 40 centimeter, dan mag je vriendje in overleg misschien toch meespelen bij het kleine hondenuurtje.

Hondenspeelweide ‘t Greun Veldje, Reuver, Limburg

In de buurt van de Duitse Grens, bij het plaatsje Reuver, vindt je hondenspeeltuin ‘t Greun Veldje. Deze hondenspeeltuin is 1500 vierkante meter groot en volledig omheind, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je maatje wegrent. Het hele jaar door kan je maatje lekker los spelen met andere honden. Er zijn ook verschillende speeltoestellen, zoals slalompalen, hordes, tractorbanden en tunnels. De toegang van deze hondenspeeltuin is gratis, zolang de baasjes alles netjes houden.

 

Stadsparken: citytrip met je hond in Nederland

Niks geen Barcelona of Lissabon, nee, deze zomer gaan we op citytrip in Nederland. En dat kan prima met de hond, want ons land heeft prachtige stadsparken. Nadat jij met de hond hebt gewandeld in de stad, kun jij lekker languit ontspannen in het park terwijl jouw hond zich uitleeft. Hieronder vindt je veelzijdige stadsparken voor met de hond:

Bos der Onverzettelijken, Almere, Flevoland

In het oosten van Almere vind je een mooi stukje groen in het Bos der Onverzettelijken. In dit bos mag je hond het hele jaar loslopen, met uitzondering van het Herdenkingsveld. Het bos is een populair losloopgebied in Almere, dus het is niet gek als je hond een maatje tegenkomt om mee te spelen. Het bos is gelegen aan de Leeghwaterplas, waar je hond een frisse duik kan nemen als het heet is.

Vondelpark, Amsterdam, Noord-Holland

Het bekendste en meest populaire park van Amsterdam. Hier mag je hond het hele jaar loslopen, behalve op de speelplaatsen en natuurweides. Hier mogen honden niet komen. In Amsterdam zijn er nog veel meer parken waar je hond lekker vrij los kan lopen. Zo mag je hond ook loslopen in speciale losloopgebieden in het Sloterpark, in het Westerpark, het Erasmuspark, het Vliegenbos, het Noorderpark, het Sarphatipark en in het Flevopark. In het Beatrixpark is er zelfs een speciale hondenweide waar de zitcirkel een plek is om andere baasjes te ontmoeten. Naast al deze parken is er in Amsterdam ook een bijzonder losloopgebied met hondenstrandje: Het Stenen Hoofd. Bij deze omheinde oude pier aan het IJ kan je maatje midden in de stad lekker spelen, spetteren en zwemmen. In Amsterdam zijn er dus genoeg plekken om je maatje lekker te laten rennen.

Losloopgebied in Nederland

Nieuwsgierig naar meer losloopgebied voor de hond?

Hebben jij en je hond inmiddels de smaak te pakken na het bewandelen van bovenstaande losloopgebieden? En zijn jullie nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan de website van Doggy Dating voor alle mooie plekken waar je kunt los kunt wandelen met de hond!