Home » Dierenadvies » Hond » Hond komt tegen je aan liggen, waarom doet hij dat?

Hond komt tegen je aan liggen, waarom doet hij dat?

Honden zijn altijd in voor gezelschap. Een hond komt tegen je aan liggen wanneer hij zijn kans schoon ziet en sommige honden achtervolgen je het liefst de hele dag, om te kijken waar je heengaat en wat je gaat doen. In principe wil een hond altijd bij jou of bij een ander gezinslid zijn. Maar waarom? Waarom komt een hond bij je liggen? Je hond geeft bepaalde signalen af die handig kunnen zijn om je hond beter te begrijpen. Wat moet je hierover weten? Wij leggen het uit.

Mijn viervoeter ligt vaak bij mij

Honden zijn echte roedeldieren en richten zich vaak tot hun baasje. Waar het baasje gaat, gaat de hond ook. Voor veel baasjes is dit leuk en voelt dit als een loyale en lieve hond – dat is natuurlijk ook zo – maar toch kan het ook minder leuk zijn. Als het geen problemen oplevert kun je doen wat je wilt. Maar het gaat vaak niet zonder problemen. Je hond komt tegen je aan liggen om iets duidelijk te maken. In de meeste gevallen gaat dit puur om liefde. Het is niet eenvoudig te achterhalen wat je loebas nog meer duidelijk zou willen maken. Dus waarom komt een hond bij je liggen? Het kan zijn dat jouw hond:

  • Probeert aan te geven dat hij fysiek of mentaal ergens last van heeft
  • Je probeert te beschermen uit liefde
  • De situatie wil controleren
  • Het gezellig vindt om bij je te liggen
  • Iets spannend of eng vindt

Mijn hond komt altijd bij mij liggen, hoe leer ik dit af?

Allereerst moet je weten wat precies jouw probleem is als je hond bij je komt liggen. Als je het er helemaal mee eens bent en het wel gezellig vindt is het natuurlijk prima. Sommige baasjes hebben het liever niet. Wat kunnen zij eraan doen?

Herken mogelijke gedragsproblemen

Belangrijk om te weten is of jij iets een gedragsprobleem vindt of niet. Weet je niet zo goed wat voor jou een probleem kan zijn en wat signalen kunnen zijn die voor jou tóch een stapje te ver gaan? Wij helpen je een handje:

  • Geen ruimte voor buitenstaanders
    Jouw hond probeert jou te beschermen tegen – voor hem – vreemden. Hij waakt als anderen in je buurt komen.
  • Blijven liggen waar hij ligt
    Ligt je hond op de bank of stoel en weigert hij deze plek te verlaten, ondanks dat jij hem er al meerdere malen op hebt gewezen? Misschien is hij op dat moment toch een stap te ver gegaan.
  • Grommen
    Je hond gromt naar jou, soms te pas en te onpas. Dit gedrag lijkt de verkeerde kant op te gaan.
  • Verlatingsangst
    Heeft jouw hond enorm gemist en piept hij als je de deur uit gaat? Verlatingsangst bij honden kan ernstige gedragsproblemen veroorzaken.
  • Constant achtervolgen
    Je viervoeter is overal waar jij ook bent en verliest je geen moment uit het oog. Geen natuurlijke situatie. Misschien heeft je hond onderliggende problemen.

Stel grenzen

In principe werkt dit bij elk ongewenst hondengedrag. Stel voor jezelf grenzen op en bedenk regels om deze grenzen te beschermen. Jij bent immers nog altijd de baas over je hond en je wilt geen verstoorde rangorde. Het belangrijkste om te weten is dat je hond er veel baat bij heeft om ook af en toe op zichzelf te zijn. Lekker zijn eigen plekje, zonder teveel prikkels. Regels en grenzen die je kunt opstellen zijn bijvoorbeeld:

  • Niet constant achtervolgen
    Als je hond jou de hele dag achtervolgt kun je hem best even naar zijn plaats sturen. Dit geeft zowel hem als jou rust.
  • Blijf hem uitdagen
    Honden hebben nu eenmaal elke dag uitdaging nodig om energie kwijt te kunnen. Als jouw hond voldoende wordt uitgedaagd zal hij eerder zijn eigen rust zoeken. Uitdagingen kunnen wandelingen zijn en lekker uitrazen, maar ook hersenspelletjes waarbij de hersenen uitgedaagd worden.
  • Train zijn plek
    Stuur je hond elke dag naar zijn plek en laat hem hier minimaal anderhalf uur tot rust komen. Op deze manier went je hond sneller op zichzelf te zijn en zal hij jou minder achtervolgen.

Vraag om hulp bij een specialist

Als al jullie training en energie niet heeft gewerkt tot het gewenste resultaat is het een goed idee om een gedragstherapeut in te schakelen. Gedragstherapeuten herkennen feilloos problemen bij honden en geven vaak nuttige tips die ieder baasje kan toepassen. Op deze manier kunnen jullie samen problemen oplossen en een gezonde verhouding tegemoet gaan.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Hond komt tegen je aan liggen uit liefde

Natuurlijk is het niet altijd negatief als een hond tegen je aan komt liggen of ander bepaald gedrag vertoont. Hij wil misschien wel duidelijk maken dat hij om je geeft! Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief. Hij vertrouwt jou namelijk als geen ander en voelt zich veilig bij jou. Welke signalen wijzen nog meer op liefde van je hond naar jou?

  • Je hond staart je aan
    Als een hond je aanstaart kan dit zijn vanwege dominantie, maar meestal probeert je hond je gewoon te knuffelen met zijn ogen. Ga daarom ook niet de staarwedstrijd met hem aan en zoek normaal oogcontact met hem. Op deze manier komt er oxytocine vrij bij je hond, het hormoon dat jullie band versterkt.
  • Samen gapen
    Honden zijn gefokt om mensen te kunnen begrijpen. Vandaar dat honden vaak ook gapen als het baasje gaapt. Gapen werkt aanstekelijk en schijnt de band tussen twee personen te versterken. Met jou en je hond werkt dit eigenlijk hetzelfde. Het is natuurlijk niet met zekerheid te beweren dat honden om dezelfde reden gapen als mensen, maar het is wel zo dat de meeste honden dit gedrag alleen vertonen bij bekenden en niet bij vreemden.
  • Een bedankje na het eten
    Als er iets is waar een hond van houdt is het wel eten. Honden zijn als geen ander gemotiveerd om elke dag lekker te eten. Als hij na het eten naar je toekomt voor een aai of een lekkere knuffel betekent dit dat hij je dankbaar is! Hij bedankt je voor de goede zorg en wil zijn liefde tonen die jij volgens hem verdient.
  • Rustig blijven als jij weggaat
    Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je hond geen kick geeft als jij het huis verlaat is dit een goed teken. Een teken van liefde. Je hond vertrouwt je namelijk en gaat ervanuit dat je gewoon weer terugkomt. Als een hond begint te piepen, blaffen of enorm onrustig wordt is dit een tegen van verlatingsangst. Veel honden hebben hier last van en krijgen last van stress. Een hondenoppas kan hierbij helpen.
  • Samen willen spelen
    Je hond komt schattig naar je toe huppelen en biedt zijn favoriete speeltje aan. Dit is natuurlijk ontzettend schattig en daarnaast een teken van liefde. Hij wil namelijk niet alleen spelen, maar hij ziet jou ook als roedelleider. Hij wil jou een gunst doen door zijn mooiste bezit aan jou te geven. Hij bedoelt het helemaal goed en denkt dat jij het net zo leuk zal vinden als hij.