Home » Dierenadvies » Hond » Neusuitvloeiing hond

Neusuitvloeiing hond

Neusuitvloeiing hond

Leestijd: 2 minuten

Het is een grote misvatting dat de neus van een hond altijd nat moet zijn als hij gezond is. Natuurlijk kunnen sommige aandoeningen van de neus gepaard gaan met een droge neus, maar bij de meeste aandoeningen is de neus juist vochtiger. We spreken dan van neusuitvloeiing bij de hond.

Allereerst is het belangrijk te weten wat voor soort neusuitvloeiing er is te zien en of dit uit één of twee neusgat(en) komt. Ook de leeftijd is belangrijk. Als bij een pup de melk weer via de neus naar buiten komt is een gespleten verhemelte aanwezig. Tegelijk met het ontstaan van een vieze neus begint de hond ook vaak te niezen. Daardoor kan een bloedneus ontstaan. Bij chronische neusproblemen kunnen ingedroogde korsten rond neus en op de voorpoten zichtbaar worden en kan de ademhaling gaan veranderen.

Vreemd voorwerp in de neus

Een bekende oorzaak van neusproblemen wordt gevormd door ‘een vreemd voorwerp’ dat vastzit en irritatie veroorzaakt. Dat kan een kraaltje zijn, maar berucht is het grasaartje of kruipertje. Dit is de bloeiwijze van muizengerst. Aan het aartje zitten weerhaakjes die, wanneer ze in een wondje, neus of oor terechtkomen, alleen maar verder naar binnen bewegen en veel last veroorzaken. Muizengerst is een grassoort die op veel plaatsen voorkomt langs wegen, op muren, tussen straatstenen en stoeptegels van juni tot de herfst.

Gebitsaandoeningen

Omdat wortels van bepaalde tanden en kiezen van het bovengebit vlak naast de neusholte liggen, kunnen gebitsproblemen zichtbaar worden via de neus. Voorbeelden zijn het doorbreken van de bovenhoektanden bij jonge honden en ontsteking van de wortels van kiezen in de bovenkaak op oudere leeftijd.

Andere oorzaken van neusuitvloeiing bij de hond

Bij de hond kan een schimmelinfectie achter in de neusholten en in de voorhoofdsholte ontstaan. Opvallend is de pijn die hierbij optreedt, waarschijnlijk omdat het dier hoofdpijn heeft. Er kan bloed uit de neus komen en de hond wordt steeds zieker en krijgt moeite met ademhalen door de neus. Door het toedienen van specifieke medicijnen in de neus kan een schimmelinfectie met succes behandeld worden als de patiënt tijdig naar de dierenarts wordt gebracht. Tumoren in de neusholte geven een vergelijkbaar beeld met een schimmelinfectie. Bij jonge dieren worden nog wel eens verkoudheidsinfecties gezien, terwijl op oudere leeftijd vaker een allergische reactie de oorzaak is (een vorm van hooikoorts).

Vaststellen van de oorzaak

Bij dieren met een vieze neus wordt vaak eerst een foto gemaakt van de neusholte. Onder narcose kan daarna in de neus gekeken worden en een stukje weefsel voor onderzoek worden weggehaald. Met een neusspoeling vindt onderzoek van cellen en bacteriën plaats. Tenslotte is een algemeen bloedonderzoek nodig om te kijken of er een ontsteking aanwezig is. Het is duidelijk dat een vieze neus bij de hond in veel gevallen veroorzaakt wordt door een aandoening waarvoor hulp van de dierenarts noodzakelijk is. Wacht daar dus niet te lang mee. In sommige gevallen is genezing alleen mogelijk als in een vroeg stadium wordt ingegrepen.

 

De beste zorg voor je hond?