Home » Dierenadvies » Hond » Gedrag oudere hond

Gedrag oudere hond

Leestijd: 2 minuten

Onze honden leven de laatste decennia langer door de verbetering van voeding en ook kan er op medisch gebied veel meer dan jaren geleden. Daarnaast is de rol van de hond binnen het gezin steeds belangrijker geworden en doen hondeneigenaren er veel meer aan om hun geliefde huisdier zo lang mogelijk bij zich te houden.

Op zich een fijn gegeven! Onze honden leven langer en gezonder! Toch zit er ook een keerzijde aan het ouder worden: de oudere honden vertonen op de duur ouderdomskwaaltjes. Onder andere door veroudering van de hersenen kan het gedrag bij oudere honden langzaam aan veranderen. Ook speelt vaak mee dat het gehoor, het zicht en het reukvermogen langzaam afnemen. Lichamelijke aandoeningen zoals artrose, wat pijnlijk is voor de hond, kunnen ook bijdragen aan dat de hond zich anders gedraagt.

Oudere honden kunnen zich wat meer terugtrekken of afzonderen. Als er veel drukte in de omgeving is, bijvoorbeeld kinderen of een drukke hond, kun je dit opmerken. Pijn of minder goed zicht, gehoor of reukvermogen zal de hond meer onzeker maken ten opzichte van zijn omgeving. Daarnaast kunnen klachten van dementie soms al vanaf 7 a 8 jaar leeftijd beginnen. Symptomen kunnen zijn:

  • desoriëntatie, bijvoorbeeld de weg even kwijt zijn, verwardheid
  • verlatingsangst of juist contact met mensen vermijden
  • verstoord dag- en nachtritme
  • onzindelijkheid
  • overmatig blaffen, bang zijn voor zaken waar hij nooit bang voor was

Wees alert op dit soort klachten en ga er niet te gauw van uit dat er niets aan te doen is. Laat je hond onderzoeken door de dierenarts. Lichamelijke klachten kunnen vaak verholpen of verlicht worden en ook klachten van dementie zijn met medicijnen of voedingssupplementen te bestrijden of met hulp van een gedragstherapeut.