Welke hond past bij mij? De ultieme guide!

Je hebt de keuze des keuzes genomen, en oh, wat ga je hiervan een plezier hebben: je krijgt je eigen hond! Maar nu duikt ook de belangrijkste levensvraag op: Welke hond past bij mij? Een hond nemen is één, maar de juiste hond kiezen die bij je past is twee. Want moet ik nu een rashond of een kruising?  Wil ik blauwe of roze beschuit met muisjes? Wat voor soort viervoeter past goed bij mijn gezin én in mijn huis? En welke vecht niet dagenlang op de bank met mijn kat?  Deze vragen en meer zijn belangrijk om erachter te komen welke hond nou écht bij jou past. Daarom presenteren wij: ‘Welke hond past mij – De ultieme guide!’

Welk hondenras past bij mij?

Er zijn meerdere aspecten waar je naar moet kijken om de vraag “Welk hondenras past bij mij?” te beantwoorden. Natuurlijk is het uiterlijk een van de eerste dingen die je ziet, maar om erachter te komen of een hond écht goed bij je past moet je naar het karakter kijken. Het karakter en het gedrag van een hond stamt vaak af van de voorouders. Een Border Collie bijvoorbeeld is ooit gefokt om schapen te drijven. Dit instinct zit nog steeds in de Border Collie van nu, zoals de enorme achtervolgingsdrift en een overvloed aan energie en uithoudingsvermogen.

In totaal zijn er 10 rasgroepen die zich onderscheiden in eigenschappen zoals het gedrag en de rol waarvoor ze gefokt zijn.

  1. Herdershonden en veedrijvers
  2. Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden
  3. Terriërs
  4. Dashonden
  5. Spitsen en oertypen
  6. Lopende honden en zweethonden
  7. Voorstaande honden
  8. Retrievers, spaniëls, en waterhonden
  9. Gezelschapshonden
  10. Windhonden

Lees je goed in en kijk eerst welke rasgroep jou het meeste aanspreekt. Vervolgens kan je kijken naar een specifiek hondenras binnen deze rasgroep.

Een zuiver hondenras hoeft natuurlijk niet. Er zijn talloze kruisingen in de hondenwereld, ook hierbij kan je kijken naar de rassen waar de hond uit is ontstaan. Vaak is het zo dat het ras waar de hond het meeste op lijkt qua gedrag ook het meeste van overeenkomt. 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Welke hond past bij mij: Een reu of een teef? Een afweging die je ook moet gaan maken is die van het kiezen van een mannetjes- of vrouwtjeshond. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een reu of teef? Veel kenmerken verschillen per ras, roedel en zelfs leeftijd. Dus als je al een ras in gedachte hebt is het verstandig om de verschillen tussen een reu en teef bij de fokker na te vragen. Er wordt vaak gezegd dat teven aanhankelijker zijn dan reuen, maar in de praktijk kan de reu net zo aanhankelijk zijn. Teven zijn vaak wat kleiner en smaller gebouwd, wat ze ook iets minder sterk maakt. Ze zijn vaak onderdaniger dan reuen en daardoor iets makkelijker te trainen. Een teef wordt wel twee keer per jaar loops, per keer zo’n 3 weken lang. Dit kan voor een aantal ongemakken zorgen zoals bloedverlies. Tijdens deze periode is het ook belangrijk dat de teef aangelijnd blijft om ongewenste puppynestjes te voorkomen. Sterilisatie wordt ook aangeraden bij teefjes omdat dit voor de gezondheid van de hond ook voordelen heeft. Reuen zijn meestal sterker omdat ze groter en steviger gebouwd zijn. Ze zijn dominanter en hebben daardoor vaak assertievere training nodig. Een reu die niet gecastreerd is kan rijgedrag vertonen, dat kan irritant zijn. Het castreren van een reu (op jongere leeftijd) kan ervoor zorgen dat het karakter van de hond wat zachter wordt. Verder zijn reuen vaak betere waakhonden dan teven. Heb je al een hond? De combinatie die over het algemeen het beste werkt is een reu met een teef. Heb je bijvoorbeeld al een reu, dan is de kans het grootst dat hij het beste overweg kan met een teef als nieuw huisgenootje.

Welke hond past in ons gezin?

Je hond moet natuurlijk niet alleen bij jou passen, maar bij het hele gezin. Als je jonge kinderen hebt of in de toekomst kinderen wilt, is het handig om te kijken naar de grootte van een hond. Het ene hondenras kan nou eenmaal beter met kinderen dan het andere. Kleine kinderen kunnen vaak iets te ruw met een hond omgaan. Een Deense Dog kan dit beter hebben dan een Chihuahua, maar een te grote hond kan tijdens het spelen een klein kind makkelijk omver lopen. Kies met kleine kinderen dan voor een middelgrote hond. De Labrador en de Golden Retriever staan bekend als goeie gezinshonden. Maar ook de Berner Sennenhond wordt gezien als ideale hond voor kinderen. Naast het hondenras speelt de opvoeding van de hond én je kinderen ook een grote rol bij het creëren van een goeie gezinshond. Ben je alleen thuis, samen met je partner of heb je al oudere kinderen. Dan zijn de keuzes wat minder beperkt.

Welke hond past bij mijn huis?

Woon je op een flat? Dan is een New Foundlander misschien niet een heel goed idee. Grote honden hebben meer leefruimte nodig dat de kleinere rassen, en de rassen met veel energie zullen je dankbaar zijn met een tuin waar ze af en toe even in mogen rennen. Voor een hond met een lang uithoudingsvermogen is het fijn als er goede uitlaatmogelijkheden zijn rondom het huis. Een chihuahua is daarom beter geschikt voor een huis midden in de stad dan een Husky. Ook de bereikbaarheid van je huis moet je meenemen in de keuze van een hond. Grotere hondenrassen zijn niet zo geschikt voor trappenlopen omdat zij sneller heup en knie problemen krijgen, goed om over na te denken als je tweehoog woont zonder lift.

Welke hond kan lang alleen zijn?

Niemand vind het leuk om lang alleen te zijn, een hond eigenlijk ook niet. Een hond moet dan ook getraind worden om alleen te zijn, dit gaat niet zomaar. Na goede trainingen en veel geduld is het zeker mogelijk om je hond een paar uur alleen te laten. Wel is het slim om vroeg te beginnen met deze training, zo voorkom je ongewenst gedrag op latere leeftijd. Hét hondenras die goed alleen kan zijn bestaat niet. Er zijn wel hondenrassen die van nature beter alleen kunnen zijn dan andere. Deze honden zijn vaak wat zelfstandiger en niet te energiek. Dit maakt een paar uur alleen zijn minder erg. Dit zijn een aantal van die rassen.
  • De Basset
  • De Bullmastiff
  • Basenji
  • Chow Chow
  • Bullterrier
  • American Akita
  • Chihuahua
  • Shar Pei
  • Pugs
  • Boston Terrier
  • Miniature Schnauzer
Houdt wel in gedachte dat ook deze hondenrassen geen hele dagen alleen kunnen zijn. Train je hond goed en hang eventueel een camera op om je hond in de gaten te kunnen houden. Een hond die niks sloopt of niet blaft kan wel last hebben van verlatingsangst. Sommige honden doen namelijk niks anders dan wachten tot je weer thuiskomt.

Welke hond kan goed met katten?

Iemand die van honden houdt, kan natuurlijk ook van katten houden! Kies dan een hond die bij jou kat past. De hond en de kat worden misschien vaak als vijanden gezien, maar dit hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg hondenrassen die een kattenvriend hartstikke gezellig vinden. Sommige honden zijn gefokt om te waken of om samen te werken in een groep, de kat wordt dan vaak als een van hen gezien. Sportieve honden zoals Retrievers en Spaniels zijn vaak vriendelijk tegen iedereen, dus ook de kat. Dan heb je nog de kleine gezelschapshonden zoals de Chihuahua die het goed doen in een huis met katten. Heb jij een kat en wil je er graag een hond bij? Hier is een lijst van hondenrassen die goed kunnen met katten:
  • Golden Retriever
  • Basset hound
  • Bichon Frise
  • Beagle
  • Mopshond
  • Cavalier King Charles Spaniël
  • Labrador
  • Boxer
  • Maltezer
  • Vizla
  • Berner sennenhond
Welke hond past bij mij
Honden blijven individuen. Dit betekend dat een Golden Retriever over het algemeen goed met katten kunnen, maar die van jou misschien niet. Zorg er altijd voor dat jouw hond en kat voorzichtig aan elkaar kunnen wennen tot je zeker weet dat ze goed met elkaar overweg kunnen.

Hoeveel tijd kost een hond?

Het zorgen voor een hond kost tijd. Een hond moet worden gevoerd, uitgelaten, geborsteld en een portie aandacht en liefde per dag wordt altijd gewaardeerd. De hoeveelheid tijd voor deze zorgen verschillen per ras. Grote honden met veel energie en uithoudingsvermogen moeten vaker en langer worden uitgelaten. De vachtverzorging kan meer tijd kosten dan je in eerste instantie denkt. Er zijn verschillende soorten vachttypes bij honden. Honden met een korte en gladde vacht, zoals de Greyhound, hebben bijna geen vachtverzorging nodig. Heeft een hond een lange vacht zoals de Samojeed, dan is regelmatig borstelen een noodzaak om klitten te voorkomen en de huid gezond te houden. En meer en langer haar betekent ook meer haren in huis. Is schoonmaken niet je hobby? Geen probleem, er zijn ook nog honden met een hypoallergene vacht. Deze vacht verliest bijzonder weinig haar, en zijn daardoor geschikt voor mensen met allergieën. Maar vergis je niet: de haren die wel loskomen blijven vaak hangen in de vacht van de hypoallergene hond, waardoor ze regelmatig geborsteld moeten worden. Kies dus een hond die bij jou tijdsbestek past! Lees hier meer over honden die niet verharen.

Hoeveel kost een hond?

De aanschaf van een hond verschilt per ras. Er zijn rashonden waar de vraagprijs veel hoger ligt dan andere. Sommige rasverenigingen hebben zelfs een vaste verkoopprijs. Daarbij komt dat een hond met stamboom meer geld kost dan zonder stamboom. Maar de aanschafkosten zijn maar een klein deel van de kosten die je daarna gaat maken. Een hond heb je namelijk een dierenleven lang. Lees hier hoeveel het hebben van een hond nou eigenlijk echt kost. Weet je het nou echt niet meer? Dan kan je altijd nog kijken naar het hondenras wat het beste bij jouw sterrenbeeld past. Misschien maakt dat het kiezen van een hond net iets makkelijker.

Keuze gemaakt, wat nu?

Heb jij een keuze gemaakt? Dan valt er een last van je schouders! Maar eigenlijk begint het leven als baasje nu pas, want jij moet jouw viervoeter dagelijks opvoeden en dat is een taak die je niet moet onderschatten. Het trainen van je hond hoef jij gelukkig niet in je eentje te doen, want Puppygroep biedt vier boeken – geschreven in samenwerking met hondenexperts – aan waardoor het opvoeden van je viervoeter van een leien dakje zal gaan. Train ze!