Home » Dierenadvies » Hond » Puppy eerste nacht thuis: handige tips

Puppy eerste nacht thuis: handige tips

Puppy eerste nacht thuis

De dag dat je jouw nieuwe pup op mag halen, daar kijk je al weken naar uit. Eindelijk is het zover! Dat wordt knuffelen, elkaar leren kennen en jouw nieuwe kameraadje vertroetelen en verwennen. Alles gaat perfect, maar dan is het tijd om te gaan slapen. Een puppy eerste nacht thuis is spannend voor jou, maar wat denk je voor de pup? Weg van z’n moeder, broertjes en zusjes, in een nieuwe, onbekende omgeving. Dat betekent dat jij extra veel liefde moet geven aan het dier.

Eerste nacht puppy thuis

We maken het niet mooier dan het is: de eerste nacht een puppy thuis vraagt veel van jou als baasje. Het is vooral een kwestie van wennen, zowel voor jou als jouw pup. Waar slaapt jouw puppy de eerste nacht thuis? En wat doe je als het dier begint te piepen of janken? Het belangrijkste is om het dier zich direct veilig te laten voelen. De eerste nachten mag het beestje mee naar de slaapkamer of kun je ervoor kiezen bij de pup te slapen op z’n nieuwe slaapplek, bijvoorbeeld in een hondenbench in de woonkamer. Zo geef je het beestje een geruststellend gevoel en kan het dier de slaap (hopelijk) snel vatten.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Maak er een lange dag van

Het is slim jouw puppy zo vroeg mogelijk op te halen bij de fokker, zodat het beestje de hele dag kan wennen aan z’n nieuwe thuis. Al die nieuwe indrukken, spelen met het baasje; daar word je vanzelf moe van. Wil je zeker zijn van je zaak? Maak dan voor het slapen gaan een korte wandeling met het dier om ook het laatste beetje energie op te branden. Om het hondje het gevoel van thuis te geven, krijg je van de fokker vaak een doekje of een knuffel mee met de geur van het vertrouwde nest. De geur van mama kan een puppy de eerste nacht thuis helpen zich vertrouwd te voelen in z’n nieuwe omgeving. Tip: stop het doekje of de knuffel in een speciale bal, zodat de geur langer behouden blijft.

Puppy eerste nacht thuis: de slaapplek

Waar slaapt jouw puppy de eerste nacht thuis? Vaak kiezen nieuwe baasjes ervoor een puppy in een hondenbench te laten slapen. Let hierbij op dat het dier niet te veel ruimte heeft. Zet desnoods een deel van de bench af met een schotje. Is jouw pup heel onrustig? Zet de pup dan in een kleine doos of vind een ander slaapplekje. De bench moet een ‘veilige’ plek worden voor jouw kameraadje. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat het dier zich niet thuis voelt in de bench.

Eerste nachten met een puppy

De eerste nachten met een puppy zijn even wennen, maar door altijd in de buurt van jouw nieuwe huisdier te blijven bouwen jullie een sterke band op. Neem de pup dus vooral mee naar de slaapkamer of slaap samen met het dier in de woonkamer. Zo kan het beestje je altijd laten weten wanneer het moet plassen of het bang is en kun jij jouw pup de zorg geven die het beestje nodig heeft. Wil je meer weten over een puppy eerste nacht thuis, een puppy alleen laten, een puppy zindelijk maken en een puppy uitlaten? Op onze adviespagina voor honden lees je alles voor een happy hondenleven.