Home » Dierenadvies » Hond » Wat kost een hond; dit ben je gemiddeld kwijt

Wat kost een hond; dit ben je gemiddeld kwijt

Wat kost een hond

Ben jij toe aan een vriend voor het leven in jouw leven? Een hond is zo’n beetje het trouwste huisdier dat er is. Deze sociale rakkers betalen je alle liefde die je geeft dubbel en dwars terug. Denk je na over het nemen van een hond, dan is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk laat informeren. En wat kost een hond eigenlijk? Wij zetten de belangrijkste (gemiddelde) kosten waar je rekening mee moet houden – voor de aanschaf van een hond, de vaste laten per maand en per jaar – voor je op een rij.

Hoe duur is een hond?

Voordat je een hond neemt is het slim om eerst eens voor jezelf op een rijtje te zetten wat dit eigenlijk betekent. Niet alleen ziet jouw dagelijks leven er straks anders uit – denk alleen maar aan door weer en wind naar buiten om het dier uit te laten – ook is een hond kopen een behoorlijke investering in tijd én kosten. Wat kost een hond dan, horen we je vragen. Hoe duur een hond of puppy is, hangt in eerste instantie af van het type of ras. Rashonden zijn een stuk prijziger dan honden zonder stamboom. Voor een puppy zonder stamboom betaal je gemiddeld tussen de € 50,- en € 100,-. Voor een rashond met stamboom moet je minimaal denken aan een bedrag van € 500,-.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Wat kost een hond uit het asiel

Je kunt een hond kopen bij een professionele hondenfokker of -handelaar. Geef je liever een hond een kans op een nieuw, vrij leven? Dan kun je natuurlijk ook binnenstappen bij de plaatselijke dierenopvang of het asiel. Wat kost een hond uit het asiel? Vaak ben je tussen de € 150,- en € 200,- kwijt. En eigenlijk is dit een koopje. Voor dit bedrag weet je zeker dat je een goed verzorgde hond in huis neemt. Het dier is gecastreerd of gesteriliseerd, heeft een antivlooienbehandeling gehad, is gevaccineerd, gechipt en ontwormd. Bouw je toch liever een band op met een pasgeboren puppy? Houd er dan rekening mee dat je veel van deze behandelingskosten zelf moet betalen.

Wat kost een hond en wat heb ik nodig?

Heb je jouw nieuwe vriend voor het leven gevonden, dan is het tijd om het dier eens flink te verwennen. Een mooie mand, een veilige riem en halsband, hondenspeeltjes en voor puppy’s een hondenbench mogen niet ontbreken. Natuurlijk heb je ook een etensbak en waterbak nodig. Wat kost een hond en alles wat je nodig hebt om het beestje zich thuis te laten voelen? Ga uit van zo’n € 200,- als je al deze spullen nieuw aanschaft. Wil je niet de hoofdprijs betalen voor deze onmisbare spullen? Kijk dan eens op Marktplaats of bij de kringloopwinkel, daar vind je vaak een groot aanbod aan tweedehands hondenspullen.

Wat kost een hond per maand?

Nu je al deze investeringen gedaan hebt is het tijd om naar de ‘vaste lasten’ te kijken: wat kost een hond per maand? Per maand ben je zo’n € 70,- tot € 100,- kwijt. Denk aan voer, inentingen, hondenbelasting en andere kosten die je maandelijks moet maken. Wil je jouw puppy een goede opvoeding geven? Dan kun je met het dier een puppycursus of hondentraining volgen. Wat kost een hond die je op wilt voeden tot het braafste beestje van het park? De kosten van puppytraining en bijvoorbeeld gedragstherapie lopen flink uiteen. Gemiddeld betaal je zo’n € 200,- voor een volledige training.

Wat kost een hond per jaar?

Naast de maandelijkse uitgaven heb je ook jaarlijks terugkerende kosten voor het verzorgen van een hond. Denk aan de kosten voor vaccinaties, ontwormen en ontvlooien, maar ook een bezoekje aan de hondenkapper of een opvangadres als je zonder het dier op vakantie gaat. En dan zijn er ook nog de controles bij de dierenarts of eventuele medicijnen als jouw hond zich niet topfit voelt. Wat kost een hond per jaar? Dat is voor iedereen verschillend. Zeker is dat je rekening moet houden met ongeveer € 1.000,- aan kosten per jaar.

Waarom een hondenverzekering afsluiten?

Zoals je leest kunnen de kosten voor een hond flink oplopen. Je gaat er natuurlijk van uit dat jouw huisdier een onbezorgd, gezond en lang leven leidt. Helaas is dit niet elk dier gegund. Moet je met het beestje naar de dierenarts? Dan kun je rekenen op de beste medische zorg. Maar, daar hangt een prijskaartje aan. Gelukkig kun je hier een hondenverzekering voor afsluiten, zodat jij jouw hond alle zorg kunt bieden – zónder je zorgen te maken over de rekening. Kijk voor meer informatie over wat kost een hond, het opvoeden van jouw rakker en andere tips voor een happy hondenleven op onze pagina voor hondenadvies.