Wel of niet tandenpoetsen bij mijn hond?

Leestijd: 2 minuten

Veel hondenbaasjes weten helaas nog te weinig over het belang van tandenpoetsen bij hun huisdier. Maar dit is wel degelijk van groot belang. Door dagelijks de tanden van je huisdier te poetsen, voorkom je namelijk een hoop ongemakken met alle gevolgen van dien. In dit artikel vertellen we je er meer over.

In de wilde natuur voeden wilde honden en wolven zich anders dan onze gedomesticeerde huisdieren. Ze moeten jagen op een prooi en verslinden deze door het vlees met hun tanden en kiezen er van af te trekken. Ook knagen ze op de botten waardoor hun gebit continue word schoongemaakt. Daarbij komt dat hun voeding vrij is van suikers en toevoegingen. Hierdoor blijft de conditie van het gebit over het algemeen in goede staat.

Waarom tandenpoetsen bij je hond nodig is

De meeste diervoerders en lekkernijen bevatten tegenwoordig granen en suikers. Deze toevoegingen kunnen zonder een goede gebitsverzorging leiden tot tandbederf en tandvleesontstekingen.
Maar ook een afwijkende gebitsstand kan een belangrijke factor zijn om wel degelijk meer aandacht aan de verzorging van het gebit van jouw hond te besteden. Vooral bij kleine hondjes en Buldog-achtige komt een afwijking aan het gebit voor.

Kauwbotten, kauwspeelgoed of flosdraad kunnen naast het poetsen de gebitsverzorging van je hond ondersteunen.

Wat heb ik nodig om de tanden van mijn hond te poetsen

In vrijwel elke dierenspeciaalzaak kun je gebitsverzorgingsproducten kopen. Voordat je begint met poetsen zal je hond aan de aanraking met de bek moeten wennen.

Wij raden je aan om de volgende producten in huis te halen:

  • Vingergaasje
  • Vingertandenborstel
  • Tandenborstel + eventueel tandpasta

Wanneer je de producten in huis hebt begin je eerst met het vingergaasje en de vingertandenborstel. Hierdoor kan je hond wennen aan het gevoel zodat je daarna dagelijks aan de gang kan met een tandenborstel om voedselresten en plak te verwijderen. Verderop in dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe je het beste de tanden kan poetsen.

 

 

Leer je hond in 4 stappen wennen aan tandenpoetsen

Het is verstandig om op jonge leeftijd al te starten met het aanleren van tandenpoetsen. Al kan dit ook op latere leeftijd nog. Als je hond er eenmaal aan gewend is, zal je zien dat het poetsen steeds sneller en makkelijker gaat.

Stap 1

Masseer het tandvlees van je huisdier door de lippen heen. Op deze manier laat je hem wennen aan de aanraking van de bek. Oefen ook het openen van de bek. Je kunt eventueel met je vinger het tandvlees en gebit met een poetsende beweging aanraken.

Wanneer je tandpasta wilt gebruiken bij het tandenpoetsen dan kan je deze aanbieden als soort van traktatie. Je hond kan dan je vingers aflikken en wennen aan de smaak hiervan.

In principe is het gebruik van tandpasta niet nodig. Overleg met je dierenarts welke tandpasta je het beste kunt kiezen. Dieren met een voedselallergie kunnen namelijk allergisch op reageren. Gebruik nooit normale tandpasta, dit bevat namelijk fluor. Fluor is giftig voor je huisdier.

Als je hond is gewend aan het aanraken van de bek en het openen hiervan kun je verder naar stap 2 & 3.

Stap 2 en 3

Doe een vingergaasje om je vinger. Til de lip op en maak een poetsende beweging met je vinger over het tandvlees en de tanden/kiezen van je hond. Wees geduldig en probeer niet teveel druk op je hond uit te oefenen.

Als ook dit goed gaat kun je verder naar stap 3.

Herhaal stap 2 maar gebruik dit keer een vinger tandenborstel. Dit is namelijk de volgende stap in de richting van de echte tandenborstel.

Als dit goed gaat, kun je verder naar stap 4.

Stap 4

Nu gaan we starten met het gebruik van de tandenborstel.

Een hondentandenborstel heeft vaak 2 kanten. Aan de ene kant een grote borstel, aan de andere kant een kleine borstel. Begin voorzichtig en maak een poetsende beweging over de tanden en bij de overgang van de tand naar het tandvlees.

Als dit goed gaat, kun je uiteraard ook proberen om de binnenkant van de tanden en kiezen mee te nemen tijdens het poetsen.

Naast het tandenpoetsen kan je het gebit verder verzorgen met flostouw, kauwbotten en speelgoed.

Vergoeding voor gebitsbehandelingen

Je ontvangt tot 80% vergoeding in het Plus en Totaal pakket.

Klachten bij een slechte gebitsverzorging

Bij de hond kunnen net als bij ons, de volgende gebitsklachten ontstaan:

  • Tandsteen
  • Ontstoken tandvlees
  • Gaatjes, losse tanden

Een gebit met veel tandsteen zorgt voor ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is rood en zal snel bloeden. Doordat het snel bloed, kunnen de bacteriën in de bek ook elders in het lichaam terecht komen wat voor diverse gezondheidsproblemen kan zorgen. Ontstoken tandvlees gaat zich terugtrekken waardoor tanden en kiezen bloot komen te liggen en uiteindelijk los gaan zitten.

Door het gebit van jouw viervoeter goed schoon te houden, voorkom je dat je hond een gebitsbehandeling nodig heeft. Een gebitsbehandeling is vrijwel altijd onder narcose en dat brengt risico’s met zich mee.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2020 - Alle rechten voorbehouden. Website door We Brand Creative

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven