Mijn hond gromt

Leestijd: 2 minuten

Mijn hond gromt, waarom doet hij dit en hoe kan je er het beste op reageren? Grommen hoort bij de lichaamstaal van de hond en komt tot uiting als hij zich bedreigd voelt.

Grommen en de tanden laten zien is onderdeel van de lichaamstaal van de hond. Het is bedoeld als dreiggedrag, dus de hond wil zeggen: ‘hou op!’ of ‘ga weg’. De hond kan dit bijvoorbeeld doen als hij zich in een hoek gedreven voelt, als iemand hem pijn doet of als hij iets eng vindt.
Doel van dit gedrag is het gedrag van de ander te beïnvloeden en zo de situatie te veranderen. De hond probeert zo om een echt conflict te voorkomen. De hond zal normaal gesproken liever een ruzie vermijden.

Omgaan met een grommende hond

Reageert de tegenpartij echter niet of onvoldoende op deze waarschuwing dan zal het dreiggedrag steeds sterker worden en uiteindelijk kan de hond gaan bijten. Als je hond dreiggedrag naar jou vertoont, reageer hier dan op door bijvoorbeeld stil te staan, een stap terug te doen, hem niet aan te kijken of het lichaam iets weg te draaien. Dit zijn kalmeringssignalen waardoor de situatie minder bedreigend wordt voor de hond. Keer de hond niet de rug toe, maar hou hem wel in de gaten.
Bestraf of negeer het dreiggedrag niet, anders kan het gebeuren dat de hond de volgende keer deze waarschuwing overslaat en gelijk gaat bijten. Hij heeft dan geleerd dat dreiggedrag geen zin heeft of dat het negatieve gevolgen (straf) heeft. Aan de andere kant: kalmeer of troost jouw hond niet, dan beloon je juist dit gedrag.
Wel is het van belang erachter te komen wat het gedrag veroorzaakt heeft of welk doel de hond probeert te bereiken. Zorg dat zo’n bedreigende situatie niet meer ontstaat en train met de hond in situaties waar hij wel aan moet wennen. Het beste kun je dit onder begeleiding van een gedragstherapeut aanpakken.

Gedragstherapie wordt tot 80% vergoed

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2020 - Alle rechten voorbehouden. Website door We Brand Creative

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven