Chocolade vergiftiging bij je hond

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Chocolade vergiftiging bij je hond

Home » Dierenadvies » Verzorging en gezondheid » Chocolade vergiftiging bij je hond

Leestijd: 3 minuten

Er zijn weinig mensen die niet van chocolade houden. Voor sommigen onder ons is chocolade zelfs een (bijna) onweerstaanbare verleiding. Maar wist je dat chocolade zeer giftig is voor je hond! We willen je daarom wijzen op de gevaren van chocolade voor je hond.

Het leed dat Theobromine heet

In chocolade zit een stofje met de naam theobromine. Theobromine houdt de mens wakker en alert, maar deze stof is uiterst giftig voor je hond en in hoge dosering dodelijk. Theobromine zit in de cacaoboon. De chocolade die ervan gemaakt wordt bevat, al naar gelang de hoeveelheid verwerkte cacaobonen veel of weinig theobromine. Zo bevat witte chocolade amper theobromine, maar pure en banketbakkers chocolade (bakchocolade) juist heel veel.

De symptomen van chocolade vergiftiging

De symptomen bij een chocolade vergiftiging zie je niet direct! De symptomen treden pas na enkele uren (tot 12 uur) op. De hond wordt onrustig en nerveus. Dit kan samen gaan met diarree, braken, hoge hartslag, versnelde ademhaling en stuiptrekkingen. Bij hoge dosering zal de hond uiteindelijk overlijden. De ernst van de chocolade vergiftiging is afhankelijk van de hoeveelheid opgegeten chocolade in relatie tot het lichaamsgewicht van de hond. Een grote hond heeft minder vergiftigingsverschijnselen dan een klein hondje na het eten van dezelfde hoeveelheid chocolade. Voor een Yorkshire terriër kan 20 gram pure chocolade dodelijk zijn!

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Nu hoef je niet in paniek te raken als je hond een klein stukje chocolade heeft opgegeten. Maar als je twijfelt, moet je je dierenarts even bellen. Als je zeker weet dat je hond veel chocolade heeft opgegeten, moet je direct contact met je dierenarts opnemen! Er is dan sprake van een spoedgeval, hoe eerder je dierenarts het dier kan behandelen, hoe beter!

Probeer op de volgende vragen een antwoord te krijgen:

  • Wat voor soort chocolade heeft mijn hond ingeslikt? Wit, melk, puur of banketbakkers chocolade
  • Hoeveel chocolade heeft je hond gegeten?
  • Hoelang is het geleden dat je hond chocolade binnenkreeg?

Op basis van deze antwoorden kan je dierenarts een behandelplan tegen chocolade vergiftiging opstellen. Helaas bestaat er geen tegengif voor theobromine. Behandeling is erop gericht om de opname van theobromine uit de darmen te verhinderen door je dier zo snel mogelijk te laten braken. Dat kan door middel van een injectie door je dierenarts. Wanneer de maag leeg is kan het zinvol zijn om de patiënt Norit toe te dienen. De laatste restanten theobromine worden dan in de darm gekoppeld aan de Norit waardoor het gif inactief wordt en het via de ontlasting de hond kan verlaten. Het behandelingsplan is afhankelijk van wannéér en hoevéél chocolade je huisdier heeft ingenomen

Uitkijken met chocolade bij je hond en kat

Wees dus voorzichtig met chocolade! De hond moet niet bij chocolade kunnen komen. Wijs kinderen op het gevaar voor de hond. Katten kunnen ook niet tegen theobromine. Gelukkig zijn katten veel kieskeuriger dan honden en zullen zij niet snel grote hoeveelheden chocolade opeten.