Home » Dierenadvies » Kat » Hoe geef ik medicijnen aan mijn kat? » Hoe geef ik medicijnen aan mijn kat?

Hoe geef ik medicijnen aan mijn kat?

Hoe geef ik medicijnen aan mijn kat

Leestijd: 3 minuten

Je kat heeft soms medicatie nodig als behandeling van een ziekte of aandoening of om klachten te voorkomen, zoals bij een ontworming of vlooienbestrijding. Helaas is medicijnen toedienen aan je geliefde kat niet altijd even eenvoudig. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Tabletten

Tabletten kun je achter op de tong leggen, waarna je de bek sluit en de keel kunt masseren om het slikken te bevorderen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Ook al houdt iemand de voorpoten vast of wordt er geprobeerd om een tablet in wat smeerworst of kaas te verstoppen, dan blijft het nog een lastig klusje!

De pillenschieter biedt dan uitkomst. Hiermee kun je snel en veilig medicatie toedienen, terwijl je kat er weinig van merkt. Door het slikreflex is de kans heel klein dat tabletten in de luchtpijp komen. Het beste is het om na het ingeven van een tablet je kat nog wat te laten drinken. Zo voorkom je dat de tabletten in de slokdarm blijven hangen.

Poeders

Poeders en drankjes kun je het beste met een injectiespuit of pipet toedienen.

Pasta

Pasta’s kun je direct op de tong aanbrengen. Kleverige pasta’s kun je ook op de bovenlip of de voorpoot smeren. De kat likt het er dan vanzelf af. Zorg ervoor dat je kleine hoeveelheden aanbrengt, want anders schudt het dier het er zo weer af!

Oogzalf of oogdruppels

Oogzalf of –druppels worden op kamertemperatuur op het oog aangebracht. De hand met de tube of flacon rust op de kop waardoor bij onverwachte bewegingen beschadiging van de oogbol wordt voorkomen. Door de oogleden over het oog te masseren wordt het medicijn goed verdeeld.

Oorzalf of oordruppels

Oorzalf of –druppels breng je in de gehoorgang in. Hierbij hou je de tube of flacon verticaal (dus van bovenaf in het oor) om trommelvliesbeschadiging te voorkomen. Na het inbrengen druk je de oorschelp neer en masseer je deze, zodat de zalf of druppels goed in de gehoorgang verspreid worden. Tenslotte maak je de oorschelp schoon met een tissue.

Zalf of lotion

Zalf of lotion wordt soms toegepast bij huidaandoeningen. Om te voorkomen dat je kat dit op bereikbare plaatsen er direct aflikt, kunt het beter vlak voor het eten of het uitlaten worden aanbrengen, zodat het dier tijdelijk is afgeleid en het product kan ‘intrekken’. Eventueel kun je eventjes een kraag omdoen.

Wassen

Wassen kan nodig zijn bij een vieze vacht, huidaandoeningen of ongedierte. Gebruik niet te warm water, laat de shampoo (voor dieren) 5 minuten intrekken, spoel goed uit en herhaal de behandeling. Afsponzen is soms een alternatief. Het dier mag hierna in de meeste gevallen afgedroogd of geföhnd worden

Druppels in de nek

Druppels in de nek (spot-on) worden op deze plek gegeven omdat het dier ze daar niet vanaf kan likken. Je kunt ze het beste toedienen door de haren even opzij te houden en dan de vloeistof op de huid aan te brengen en uit te wrijven met de punt van de pipet. Wrijf de vloeistof nooit met de vingers uit.