Home » Dierenadvies » Kat » Abcessen bij katten » Abcessen bij katten

Abcessen bij katten

Leestijd: 1 minuut

Abcessen komen geregeld voor bij katten. Het meest bij katten die ook buiten komen. Ongecastreerde katers lopen vanwege hun territoriumdrang het meeste risico. Een abces ontstaat namelijk meestal door vechten met andere katten.

Door krabben en bijten kan zich een nagel of hoektand in de huid van de andere kat boren. Dit veroorzaakt maar een klein wondje, maar er komen wel bacteriën onder de huid terecht. Het wondje sluit zich snel weer en de bacteriën worden opgesloten. Er ontstaat een ontsteking en er vormt zich een abces: een groeiende bult gevuld met pus.

Abcessen bevinden zich meestal op de kop, nek, schouders of staartaanzet. Ze kunnen binnen enkele dagen ontstaan en zijn vaak zeer pijnlijk voor de kat. Je mag er niet aan zitten en mogelijk trekt je kat zich terug en gedraagt zich anders dan normaal. Katten kunnen er ook echt ziek van worden, koortsig en sloom. Ze hebben een slechte eetlust.

Bij deze klachten is het verstandig even een afspraak bij de dierenarts te maken. Als het nog om een lichte infectie gaat, is medicatie mogelijk voldoende. Is er al echt een abces aanwezig, dan zal dit (vaak onder een roesje) geopend en goed uitgespoeld moeten worden. De wond wordt opengelaten zodat eventuele troep eruit kan. Vervolgens kun je je kat met antibiotica en pijnstilling behandelen en zal hij snel weer de oude zijn.