Home » Dierenadvies » Kat » Gebitsproblemen bij katten beginnen vaak vanaf een jaar of vier » Gebitsproblemen bij katten beginnen vaak vanaf een jaar of vier

Gebitsproblemen bij katten beginnen vaak vanaf een jaar of vier

gebitsproblemen bij kat beginnen vaak vanaf een jaar of vier

Leestijd: 2 min

Veel katten op deze leeftijd hebben al last van (beginnende) gebitsproblemen. Vaak zien we ontstoken tandvlees. Ook tandsteen op de hoektanden en kiezen komt veel voor. Lees wat je het beste kunt doen om het gebit van je kat te verzorgen.

Tandsteen gaat er niet vanzelf meer af en als het blijft zitten, breidt het langzaam uit. Het komt tegen het tandvlees aan en duwt dit weg als het ware. Tandvlees gaat ontsteken en tanden en kiezen krijgen blootliggende wortels. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten hierdoor.

Het beste is om het gebit te laten reinigen als er sprake is van tandsteen. Deze behandeling wordt door de dierenarts uitgevoerd onder volledige narcose. Met speciale apparatuur wordt het tandsteen verwijderd. Alle tanden en kiezen worden geïnspecteerd, elementen die niet gezond zijn worden verwijderd. Het gebit wordt gepolijst, dat wil zeggen, gladgemaakt met polijstpasta, zodat nieuwe aanslag minder snel aanhecht.

Om nieuwe problemen te voorkomen is een goede gebitsverzorging nodig. Poetsen met speciale tandpasta voor dieren is het beste. Voor katten kan je het beste beginnen met een wattenstaafje. De buitenkant van het gebit is het belangrijkst, de binnenkant is vaak niet haalbaar. Vraag je dierenartsassistent hoe je tandenpoetsen het beste aan kunt leren.

Is poetsen geen optie, geef je kat dan speciale gebitsbrokken. Die verminderen ook de aanhechting van tandplak en het ontstaan van tandsteen. Vermijd blikvoeding en tussendoortjes, dit geeft meer aanslag op het gebit.