Menu

Eerste loopsheid hond

hond Jij en je huisdier
Leestijd: 2 minuten

Afhankelijk van het ras en de grootte, kan jouw teefje vanaf 6, 7 maanden loops worden. Wat betekent de eerste loopsheid voor je hond en voor jou?

Wanneer kun je de eerste loopsheid bij een teefje verwachten? Dit is afhankelijk van het ras en de grootte van jouw hond. Bij kleine rassen zal de loopsheid eerder optreden, vanaf 6 á 7 maanden. Grote rassen worden soms pas met 10 maanden loops of later.

Hoe lang is een hond loops

De loopsheid duurt zo’n 3 weken. Het begint met druppels bloedverlies. Bij de ene hond is dit meer dan bij de andere. Met een loopsheidsbroekje met inlegkruisje erin houd je het huis schoon.

Wanneer is jouw hond het meest vruchtbaar?

Verlies je hond niet uit het oog om te voorkomen dat ze gedekt wordt. De grootste kans op dekking is er van de 9e-14e dag van de loopsheid, maar ook dit varieert wat per hond. Houd haar aan de riem en ga (ongecastreerde) reuen uit de weg.

Je hond steriliseren

hondje bij dierenarts klein

Als je in de toekomst geen nestje wilt fokken met jouw hond, is het verstandig haar te laten steriliseren. Dit kan het beste gebeuren 2-3 maanden na de eerste loopsheid en liefst voordat ze anderhalf jaar oud is. Behalve het voorkomen van een ongewenst nestje heeft dit ook nog andere voordelen.

De voordelen van het steriliseren van je hond

Door een teefje op jonge leeftijd te laten steriliseren voorkom je dat er op latere leeftijd een baarmoederontsteking ontstaat. Ook wordt de kans op het ontstaan van kwaadaardige melkkliertumoren veel kleiner. En je voorkomt natuurlijk het ongemak van 3 weken loopsheid elke 6 maanden.

Castratie / Sterilisatie is aanvullend af te sluiten

hond Jij en je huisdier

Altijd de beste zorg voor je huisdier?

Met een hondenverzekering kies je voor zekerheid. Lees er meer over en bereken premie

Andere interessante artikelen voor jou