Eerste loopsheid hond, wat moet ik weten?

eerste loopsheid hond

Als baasje kan de eerste loopsheid bij je hond best stressvol zijn, zowel voor jou als je hond. Van gedragsveranderingen, ongewenste zwangerschappen tot aan zorgen over vlekken op het kleed, er komt nogal wat bij kijken. Maar hoe kun jij je voorbereiden op deze tijd? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten over de eerste loopsheid bij je hond.

Laten we beginnen.

Wat is (de eerste) loopsheid bij een hond?

Met loopsheid wordt de periode bedoeld waarin het lichaam van een teefje zich voorbereidt om gedekt te worden. De hormoonspiegels van een teefje verandert tijdens deze periode zo erg, dat er naast de lichamelijke veranderingen, ook gedragsveranderingen ontstaan. Dat kan best even schrikken zijn! In plaats van een vrolijk hondje in huis, is je beste vriendinnetje opeens een beetje moody. Gelukkig is het maar een fase, zullen we maar zeggen.

Wanneer wordt een hond voor de eerste keer loops?

Een teefje wordt voor de eerste keer loops als ze in de puberteit komt. Wanneer een hond in de puberteit komt verschilt per hondenras, maar een ezelsbruggetje hierbij is dat juist kleine hondenrassen eerder puberen (meestal tussen de zes en 10 maanden) dan grote hondenrassen (meestal tussen 10 en 16 maanden).

Let op!

Is jouw teefje al 2 of ouder en nog niet loops geweest? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de dierenarts.

Voortekenen eerste loopsheid hond

De eerste loopsheid van je hond herken je zowel aan lichamelijke als gedragsveranderingen:

  • Gezwollen vulva
  • Bloederige afscheiding
  • Geurafscheiding
  • Angstig en/of onrustig gedrag
  • Ongehoorzaamheid

Hoelang duurt de eerste loopsheid bij honden?

De eerste loopsheid van je hond duurt over het algemeen drie weken. Is jouw hond juist langer of korter loops? No worries, dit kan per hond verschillen. Daarentegen moet je wel goed opletten of je hond niet te veel bloed verliest. Als dat wel zo is, dan moet je voor de zekerheid contact opnemen met de dierenarts.

Wanneer is een hond vruchtbaar als ze loops is?

Een teefje is tijdens haar eerste loopsheid – en ook bij de mogelijke latere loopse periodes – vruchtbaar als de eisprong plaatsvindt. Deze periode wordt de oestrus genoemd en duurt 4 tot 15 dagen.

Om dit wat duidelijker voor je te maken sommen wij de vier loopsheidfases even voor je op:

  • Pro-oestrus

Dit is de voorbereiding op de vruchtbare periode en duurt gemiddeld een paar dagen tot maximaal twee weken lang. In deze fase zwelt de vulva op, verliest je teefje bloed en gedraagt ze zich een beetje angstig. Ook is ze nog niet klaar om te paren.

  • Oestrus

In deze fase vindt de eisprong plaats en is je teefje vruchtbaar, en dat laat ze deze vier tot 15 dagen merken ook! Ze doet bij de eerste de beste gelegenheid haart staart opzij en is klaar om te paren!

  • Post-oestrus

Tijdens deze fase verliest je teefje haar interesse in de bronstige reutjes. Ook is dit de periode dat teef drachtig is, mits zij gedekt is. Is ze niet gedekt? Dan is ze schijnzwanger. Langzaamaan gaat haar lichaam weer terug naar de ‘rusttoestand’ en dit duurt zes tot 10 weken.

Heeft een hond pijn als ze loops is?

Gelukkig niet! Maar loopsheid kan je hond wel angstig en/of onrustig maken. Denk je toch dat je hond pijn heeft, dan kan het geen kwaad om hiervoor de dierenarts te bellen.

Tips voor omgang met loopse hond

Ondanks dat (de eerste keer) loopsheid bij je hond geen pijn doet, kun je alsnog deze periode voor haar wat aangenamer maken met onze tips:

  • Loopsheidbroekje

Dit broekje zorgt ervoor dat de bloederige afscheiding wordt opgevangen en ze geen vlekken maakt. Ook houdt zo’n broekje het aantrekkelijke geurtje een beetje tegen waar reutjes opgewonden van worden, waardoor zij haar minder zullen lastigvallen.

  • Hondenmand verschonen

Een schoon plekje kan natuurlijk nooit kwaad.

  • Altijd aan de riem met uitlaten

Het is niet verstandig om je hond los te laten lopen als ze loops is. Laat je hond liever uit op rustige tijdstippen of op plekken die rustig zijn.

  • Keukenpapiertje

Weet je niet zeker of je teefje loops is? Om hierachter te komen kun je met een keukenpapiertje zachtjes langs de vulva gaan als ze een tijdje heeft gelegen. Als het papiertje vervolgens rood of bruin is, dan is ze loops is.

Loopsheid bij je hond stoppen

Baasjes kiezen vaak ervoor om hun teefje te steriliseren om loopsheid te stoppen, en heb hier hebben ze goede redenen voor:

  • Zwangerschap voorkomen

Na sterilisatie kan je hond niet meer zwanger worden omdat de eierstokken zijn verwijderd.

  • Geen baarmoederontstekingen

De hormonen die baarmoederontstekingen veroorzaken verdwijnen na sterilisatie.

  • Kleinere kans op melkkliertumoren

Als sterilisatie kort na de eerste loopsheid bij je hond plaatsvindt, dan verlaagt dit de kans op melkkliertumoren.

  • Kleinere kans op suikerziekte en acromegalie

Deze ziektes worden deels veroorzaakt door het hormoon progesteron welke afneemt na sterilisatie.

  • Geen schijndracht

Schijndracht kan complicaties geven voor je hond naarmate ze ouder wordt.

Sterilisatie wordt verzekerd bij Figo

Veroorzaakt (de eerste) loopsheid bij je hond medische problemen? Of wil je niet dat je hond zwanger wordt? Dan is je hond steriliseren de oplossing hiervoor. Het uitvoeren van een sterilisatie is wel prijzig, het kost je zeker honderden euro’s. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`