Home » Dierenadvies » Hond » Wagenziekte hond, wat kan je doen

Wagenziekte hond, wat kan je doen

Wagenziekte hond

Ongeveer één op de vijf honden heeft er last van: wagenziekte. Bij wagenziekte wordt je hond misselijk in de auto, waardoor hij begint te kwijlen, smakken of braken. Grote kans dat jouw hond hier ook last van heeft. Maar wat kun je doen als je hond wagenziek is? En wat moet je verder allemaal weten over dit probleem? In dit artikel lees je alles.

Waarom wordt een hond wagenziek?

Het probleem bij wagenziekte bij je hond zit hem in het feit dat er een verschil is tussen de waargenomen beweging en de echte beweging. Als de hond dus niet door heeft dat de auto bijvoorbeeld naar rechts gaat, raakt het evenwichtsorgaan in de war. Het evenwichtsorgaan bestaan uit kleine haartjes met vocht. Het vocht beweegt wanneer er een verandering van richting plaatsvindt. De haartjes pikken dit op en bepalen de richting en sturen de signalen door naar de hersenen. Als deze signalen dus ‘nep’ zijn, omdat ze afwijken van de werkelijkheid raakt een hond gedesoriënteerd, wat leidt tot activatie van het braakcentrum.

Hond wagenziek symptomen

Welke signalen wijzen erop dat je hond misselijk begint te worden?

  • Hijgen
  • Smakken
  • Kwijlen
  • Rusteloosheid
  • Kokhalzen of braken
  • Trillen
 

Hond wagenziek: van kwaad tot erger

Het gemene aan wagenziekte bij een hond is dat het zich ontwikkelt tot een soort stress. Het gaat niet enkel meer om de wagenziekte zelf, maar ook om stress die ontwikkeld is tijdens al die vervelende ritten. De auto wordt vanaf nu geassocieerd met narigheid. Dit wordt per autorit erger en kan zelfs leiden tot braken bij het horen van een startende auto. Als je hond wagenziek is, is dit niet fijn dus. Gelukkig zijn er wel behandelingen mogelijk die ervoor zorgen dat je hond de auto steeds beter gaat begrijpen en leren met wagenziekte om te gaan.

Behandeling wagenziekte hond

In tegenstelling tot vroeger worden vandaag de dag de juiste middelen ingezet als je hond wagenziek is. Het meest gebruikte middel (cerenia) is bij elke dierenarts wel verkrijgbaar. Cerenia is een antibraakmiddel dat wetenschappelijk aantoont dat het werkt. Vraag altijd wel even bij de dierenarts of dit middel ook voor jouw hond geschikt is. Er zijn ook veel natuurlijke middelen verkrijgbaar. De werking hiervan verschilt vaak per hond. Ook hierbij is het verstandig om eerst even na te vragen bij de dierenarts.

Hond wagenziek oplossing

Eigenlijk is dé oplossing tegen wagenziekte gewoon simpel trainen. Het liefst zo jong mogelijk, maar dat is voor sommige baasjes niet altijd mogelijk. Het gaat er in ieder geval om dat je aandacht besteedt aan het probleem en hier genoeg energie insteekt. Maar hoe train je dat je hond zich op zijn plek voelt in de auto?

  1. Kleine stapjes
    Het is belangrijk dat je de hele training in kleine stapjes doet. Je kunt niet verwachten dat je hond zomaar ‘wagenziek af’ is. Daarom train je elke dag in korte stukjes.
  2. Veilige plek
    Leer je hond dat de auto een veilige plek is. Dit doe je door hem in een geparkeerde auto te laten stappen en hem direct te belonen met wat lekkers. Denk er wel om dat je je hond zelf laat instappen! Als hij weigert, zul je langer geduld moeten hebben.
  3. Motor starten
    Als het gelukt is om je hond in te laten stappen kun je de motor aanzetten. Beloon direct na het starten, zodat je hond dit geluid als positief ervaart.
  4. Gordels om
    Nu is het tijd om je hond vast te maken aan de riem. Met speciale autotuigjes is het mogelijk om je hond veilig vast te maken aan de gordel. Zo voorkom je dat hij door de auto loopt tijdens het rijden, of dat hij wordt gelanceerd als je een ongeluk maakt. Ook benches kunnen in de auto. Het is dan wel belangrijk dat je hond eerst benchtraining heeft gehad.
  5. Tijd voor een ritje
    Als je hond al de bovenstaande stappen onder controle heeft is het pas tijd om te rijden. Begin met korte ritten. Het handigst is om iemand anders te laten rijden tijdens de eerste spannende ritten. Zo kun jij je hond in de gaten houden. Let erop dat hij ontspannen is. Als je klaar bent met rijden kun je je hond best nog even wachten voordat jullie uitstappen. Zo kalmeer je je hond een beetje en rent hij niet als een dolle de auto uit. Op den duur zal hij zich hierdoor beter gaan voelen.
 

Voorkomen van wagenziekte hond

Zoals eigenlijk overal wel geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ook hier weer. Maar hoe voorkom je dat je hond wagenziek wordt? Een aantal handige tips:

  • Jong geleerd, oud gedaan
    Hoe eerder je begint met trainen, hoe beter je hond het later doet. Leer je pup of puber daarom al vroegtijdig wennen aan de auto. Maak samen korte ritjes en zorg ervoor dat je hond op zijn gemak is.
  • Positieve associatie
    Als je hond positieve herinneringen heeft aan de auto gaat hij het vanzelf leuk vinden! Neem daarom een lekkere snack mee als beloning, ga samen een leuk spelletje doen of wandel samen een stukje. Als je hond dol is op zwemmen kun je hem natuurlijk ook even laten plonzen, maar wees je ervan bewust dat je daarna een natte hond hebt!
  • Niet vooraf eten
    Als je hond echt last heeft van wagenziekte dan is het niet handig om hem voor vertrek nog te voeren. Neem daarom zijn eten mee en geef dit op de plek van bestemming.
  • Frisse lucht
    Tijdens autoritten is het belangrijk dat je hond frisse lucht krijgt. Zet daarom altijd de airco aan of doe het raam op een kiertje. Je hond zal je dankbaar zijn!
  • Korte pitstops
    Veel honden zijn ook gebaat bij meerdere stops. Ze kunnen tijdens een stop even de poten strekken, misschien wat drinken en even een zenuwplasje laten lopen. Ook zit je hond even niet meer in de constante stress, waardoor hij als het ware gereset wordt tijdens een pauze.