Home » Dierenadvies » Hond » Vlooienbestrijding, ook in de winter

Vlooienbestrijding, ook in de winter

vlooienbestrijding, ook in de winter

Leestijd: 4 min

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft ook in herfst en winter goede vlooienbestrijding noodzaak. Weliswaar kan tijdens een koude winter de vlo buiten niet overleven maar binnenshuis kunnen vlooien prima overleven. Ook in je huis!

De cyclus van de vlo

Een vlo brengt een relatief kort deel van zijn leven op je hond of kat door. Hij heeft je hond of kat slechts nodig om bloed te drinken. De eieren die door vlooien gelegd worden vallen van hond of kat en komen in de woonomgeving terecht. Dat kan overal zijn waar je hond en kat ook komt. Doordat vlooieneitjes plakkerig zijn komen ze via je kleren ook op andere plekken in huis. Twee tot vier dagen later komen de larven uit de eitjes. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. De larve vormt een cocon om zich heen en verandert in een week of 4 in een vlo. Door te letten op trillingen in zijn omgeving weet de vlo wanneer de hond of kat, of u, in de buurt bent om bloed te kunnen drinken. In zijn cocon is de vlo veilig voor omgevingsinvloeden en kan wel tot 1 1/2 jaar wachten op zijn eerste bloedmaaltijd …

Waarom vlooienbestrijding?

Er zijn meerdere redenen om vlooien te bestrijden. De beten van vlooien kunnen behoorlijke jeuk veroorzaken. Vlooien kunnen de eitjes van lintwormen bij zich dragen en zo je hond of kat besmetten. Heel vervelend is dat sommige honden en katten allergisch zijn voor het speeksel van vlooien. Slechts een paar vlooienbeten veroorzaken bij deze dieren al een allergische reactie met enorm veel jeuk. Deze dieren krabben zich stuk.

Hoe bestrijd je vlooien?

Uit de cyclus van de vlo blijkt dat alleen bestrijding van de vlooien zelf onvoldoende is. Het is belangrijk dat niet alleen de vlooien maar ook de eieren op hond en kat en de larven en eieren in de omgeving van de hond en kat gedood worden. Afhankelijk van je thuissituatie zijn er meerdere middelen in de handel die hiervoor geschikt zijn. Je dierenarts kan je een goed advies geven! Menig eigenaar onderschat de kans op een vlooienplaag in de winter.