Home » Dierenadvies » Hond » Fietsen met de hond: hier moet ik op letten!

Fietsen met de hond: hier moet ik op letten!

fietsen met de hond

Er zijn veel baasjes die hun hond lekker naast de fiets laten rennen of lopen. In principe is dit een prima manier om je hond veel beweging te bieden in een korte periode. De hond loopt rechtuit in een regelmatig tempo en de spieren worden hierbij niet al te veel belast. Fietsen met de hond heeft veel voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten voor baasjes. Wat je allemaal moet weten over je hond naast de fiets laten lopen lees je in dit artikel.

Hond naast de fiets laten lopen

Geen enkele hond kan vanaf de eerste keer perfect naast de fiets lopen. Dit moet je als baasje samen met je hond langzaam opbouwen. Maar hoe leer je jouw hond naast de fiets lopen? Ten eerste moet je jouw loebas leren om netjes naast de fiets te blijven lopen, zonder te trekken, vooruit te rennen of uit te wijken. Je kunt hem laten wennen door eerst samen naast de fiets te lopen. Loop dan eerst tussen je hond en de fiets en doe daarna de fiets tussen jullie in. Als je jouw hond al als pup hebt kun je het best zo vroeg mogelijk beginnen door te fietsen met de hond.

Rechts aanhouden!

Een belangrijk punt wat helaas vaak in de praktijk wordt vergeten: laat de hond rechts van je lopen! Dit in verband met het tegemoetkomende auto-, motor- en bromfietsverkeer maar ook vanwege achterliggers die aan de linkerkant inhalen.

Wanneer fietsen met een hond

Nu je hond gewend is aan de fiets en keurig met je meeloopt zonder gek te doen is het tijd voor de tweede stap. Neem de riem in de hand, spring op de fiets en begin zachtjes een blokje om te fietsen. Begin hier pas mee wanneer je hond minimaal een half jaar oud is, omdat zijn lichaam het dan pas echt aankan. Fiets geen hele tochten, maar beperk het tot slechts een klein stukje. Het gaat natuurlijk om het leerproces, de lange afstanden komen later. Het is belangrijk dat de riem altijd slap blijft hangen tijdens het fietsen. Jij moet niet je hond meesleuren, maar hij jou ook niet! Fietsen met de hond is een leuk, maar vaak geduldig leerproces. Houd altijd rekening met de leeftijd van je hond, de meeste honden zijn pas na anderhalf jaar volledig uitgegroeid en pas klaar voor het echte werk.

Tijd voor een fitte hond

Fietsen met de hond wordt pas echt leuk wanneer je hond alles onder controle heeft en klaar is voor het echte werk. Nu wordt het tijd om de conditie van je viervoeter op te bouwen. Begin rustig aan met bijvoorbeeld een minuut rennen op middelmatig tempo. Kijk hoe je hond reageert en wees je altijd bewust van je eigen snelheid. Je hond moet er natuurlijk meer voor doen dan jij om die snelheid te bereiken. Bouw de interval steeds verder uit, maar niet te snel. Honden moeten namelijk ook wat eelt ontwikkelen op de voetjes zodat zij langere afstanden af kunnen leggen. Controleer daarom na elk ritje ook even de zolen van je hond.

Tips voor fietsen met de hond

Natuurlijk moet je niet alleen rekening houden met je hond, maar je moet ook denken aan je eigen veiligheid. Daarom zetten wij een aantal nuttige tips voor je op een rijtje:

 • Fietshouder
  Als je alleen de riem vasthoudt merk je vanzelf dat je zelf sneller je evenwicht verliest, omdat je hond af en toe trekt of uitwijkt. Daar zijn speciale fietshouders voor ontwikkeld. Dit zijn constructies van metalen buizen met een veer die je aan de fiets vastmaakt. De veer vangt de klap van het uitwijken van je hond op.
 • Tuigje
  Als er iets onverwachts gebeurt waardoor jij of je hond zomaar moet stoppen, vangt een tuigje de klap op, in plaats van alleen een halsband om de nek. Nu wordt de klap over het hele lichaam verdeeld, wel zo lekker voor je hond natuurlijk.
 • Wees zichtbaar
  Als je ’s avonds fietst is het belangrijk dat zowel jij als je hond goed zichtbaar zijn. Zorg daarom voor verlichting en/of reflectie op je hond. Er bestaan tuigjes met reflectoren waar je ook fietslichtjes aan kunt vastmaken.

Wanneer niet fietsen met de hond?

Natuurlijk zijn er omstandigheden die ervoor zorgen dat je beter niet kunt fietsen met je hond. Voor jou zijn het misschien zachte omstandigheden waar je weinig rekening mee houdt, maar voor je hond kunnen ze erg bepalend zijn. Bij welke omstandigheden kun je beter niet fietsen met de hond?

 • Hitte
  Boven de 20 graden is het al gauw te heet voor honden om naast de fiets te rennen
 • Etenstijd
  Voor of na etenstijd is het niet verstandig om je hond af te matten. Houd ongeveer 2 uur tussen het eten en samen fietsen.
 • Teveel water
  Laat je hond geen hele bak water opslurpen, maar beperk het tot een paar slokken.
 • Veiligheid met de riem
  Bind de riem nooit aan je pols of aan je fiets vast.
 • Na het toiletbezoek
  Laat je hond uit voordat jullie samen gaan fietsen.