Home » Dierenadvies » Hond » Kan je huisdier ziek worden van het coronavirus COVID-19?

Kan je huisdier ziek worden van het coronavirus COVID-19?

kan je huisdier ziek worden van coronavirus

Leestijd: 5 minuten

We kunnen er niet meer om heen. In de krant, op het nieuws en overal op sociale media komt het onderwerp corona wel voorbij. Maar is dit coronavirus COVID-19 gevaarlijk en besmettelijk voor onze huisdieren?

Inhoudsopgave

Kan mijn huisdier ziek worden van COVID-19?

Tot nu toe is het coronavirus COVID-19 alleen aangetoond bij een 17-jarig hondje in Hongkong en een kat van onbekende leeftijd in België. Of er nog meer huisdieren besmet zijn is (nog) niet bekend. Er is momenteel een groot tekort aan testen voor mensen, hierdoor worden huisdieren in principe niet getest.

Aan alle dierenartsen wordt gevraagd goed op te letten om eventuele bijkomende gevallen te registreren en te onderzoeken. Experts (FAVV) geven gelukkig aan dat het risico klein is dat er meer huisdieren besmet raken met het virus door hun baasjes, en spreken van uitzonderlijke gevallen.

Advies is om als een huisdier samenwoont of in nauw contact geweest is met een persoon, die met het COVID-19 virus besmet is, telefonisch te overleggen met de dierenarts. De dierenarts kan jou verder helpen hoe je het beste kunt handelen in zo’n situatie.

Waar moet ik als baasje rekening mee houden als ik zelf besmet ben?

Mocht je als eigenaar zelf ziek worden van het COVID-19 virus en worden opgenomen in het ziekenhuis, zorg er dan altijd voor dat je huisdier opgevangen kan worden door een familielid of kennis. Voor huisdiereigenaren met katten is het verstandig om de katten zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Hondenbaasjes moeten er rekening mee houden dat, als zij of een familielid besmet zijn, ze hun hond niet los te laten lopen of geaaid laten worden door andere hondenliefhebbers om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn tot nu toe (nog) geen aanwijzingen dat het virus van huisdier naar de mens of andere huisdieren wordt overgedragen. Wel wordt er geadviseerd aan patiënten met het COVID-19 virus om de nodige hygiëne maatregelen te treffen voor het contact met huisdieren.

Wat kan Petplan voor mij beteken als baasje?

Mocht je geen mogelijkheid hebben om jouw huisdier op te laten vangen bij een familielid of kennis, dan kun je ervoor kiezen om jouw dier te laten verzorgen bij een dierenpension. Wanneer je jouw huisdier laat opvangen bij een pension, omdat je helaas zelf in het ziekenhuis komt te liggen, dan kan Petplan deze kosten zelfs tot €500,- euro vergoeden. Afhankelijk van jouw pakketkeuze, vergoedt Petplan bij het Plus- en Totaal-pakket tot wel 80% van deze gemaakte kosten. Zo kun jij alle tijd nemen om beter te worden, terwijl jouw dier ook de verzorging krijgt die het nodig heeft! Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat kan ik doen om corona te voorkomen?

Omdat het virus zich kan bevinden op objecten en oppervlakten moet je bij jezelf nagaan of je je huisdier nog wel zo vaak wilt aanhalen. Houd sowieso de volgende richtlijnen aan;

  • Was je handen geregeld en extra na contact met je huisdieren, de voederbak en hun uitwerpselen
  • Laat je huisdieren je niet likken
  • Let er tijdens het uitlaten van je hond op dat je voldoende afstand, minimaal 1,5 meter, houdt met andere wandelaars
  • Houd oppervlaktes schoon. Haal regelmatig een schoon doekje langs oppervlaktes en objecten waar je vaak in aanraking mee komt zoals; deurklinken, de tafel etc.
  • Laat anderen je hond of kat voorlopig niet aaien om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen

Kan ik nog naar de dierenarts?

Voelt jouw dier zich niet helemaal goed? Bel altijd eerst even naar jouw dierenartsenpraktijk om af te spreken hoe ze jou kunnen ontvangen en jouw huisdier kunnen helpen. De meeste dierenklinieken hanteren momenteel aangepaste openingstijden en treffen maatregelen in de wachtruimte en behandelruimte vanwege het virus, zoals door video- of telefonische-consulten om persoonlijk contact te vermijden wanneer dit niet noodzakelijk is.

aanschaf van een hond in de corona periode

Wat kan ik met mijn huisdier doen in quarantaine?

Netflix is al helemaal doorgespit, sociale media is al 50 keer gecheckt, het hele huis is van top tot teen schoongemaakt en de hond heeft zich verstopt omdat hij geen zin meer heeft om te wandelen. Om jezelf en je huisdier toch nog wat te vermaken hebben wij een paar tips voor je verzameld:

  • Nieuw trucje: leer je huisdier een nieuw trucje, denk hierbij aan ‘omrollen’ of ‘high five’. Er zijn op youtube heel veel video’s waarin ze uitleggen hoe je dit kan doen.
  • Petplan challenge: doe mee aan de #Petplanchallenge. Maak een leuke foto of video met wc-rollen en plaats deze op Facebook of Instagram. Tag ons of gebruik de hashtag #petplanchallenge.
  • Speel verstoppertje: pak één van de lievelingsspeeltjes van je huisdier en verstop deze. Laat je huisdier het speeltje vinden zodat hij zijn neus moet gebruiken.
  • Puzzels voor dieren: het internet staat er vol mee en in de dierenspeciaalzaken zijn de puzzels voor dieren ook te vinden. Er bestaan puzzels waar je snoepjes in kan doen. Je huisdier moet dan bepaalde vakjes aanraken om het snoepje te kunnen krijgen.
  • Etenstijd: in plaats van je huisdier zo zijn voer te geven kan je het leuker maken door zijn eten in een Kong te doen. Hierdoor moet je huisdier nadenken en meer moeite doen om het eten te krijgen. Voor je konijn kan je een kartonnen wc-rolletje pakken daar gaatjes in maken met een schaar en er dan het hooi in stoppen. Zo heb je een zelfgemaakt hooiruifje voor je konijn.

En nu je toch thuis bent kan je de gezondheid van je huisdier controleren. Check de nagels, tanden en oren van je huisdier.