Home » Dierenadvies » Hond » Vlooien hond: bestrijden en voorkomen!

Vlooien hond: bestrijden en voorkomen!

De ene hond heeft ze om de haverklap, de andere hond nooit: vlooien. Voor zowel de hond als voor het baasje kunnen vlooien een aardige plaag vormen. Vlooien bij je hond zorgen voor jeuk bij je viervoeter zelf en voor jou betekent het een bank vol kleine insectjes. Hoe kun je vlooien bestrijden? In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insectjes die zich voeden met bloed. Er zijn enorm veel verschillende soorten vlooien. Het zijn diertjes die houden van een warm en knus plekje, zoals beschutte plekken in het haar of in een vacht. Vlooien geven jeuk omdat ze bij het bijten een beetje speeksel in de huid achterlaten die jeuk veroorzaakt. Vlooien kunnen er daarnaast ook voor zorgen dat huisdieren besmet raken met lintwormen. Kortom: vlooien bij je hond zijn geen pretje!

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Dit begint wanneer er een vlo op je hond terecht komt. Deze vlo nestelt zich direct op de huid van je hond en begint zich vol te zuigen met bloed. Hij legt ook zo’n 50 tot honderden eitjes per dag op de huid. Omdat je hond jeuk heeft gaat hij krabben. Hierdoor vallen de eitjes van de huid en vallen op de grond. Als de eitjes rijp zijn komen de larven eruit die zich voeden met huidschilfers. Als een larve groot genoeg is popt hij zich om tot een volwaardige vlo. Als deze volwassen vlo weer op je hond springt start dit proces opnieuw. Je kunt je dus vast wel voorstellen hoe snel en hoeveel vlooien er kunnen ontstaan.

Vlooien hond herkennen

Een vlo is erg klein, zo’n twee millimeter. Je kunt ze herkennen aan een kleine kop, een groot lijf, lange pootjes en een enorme sprong van wel één meter ver. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je als baasje weet welke symptomen komen kijken bij vlooien op je hond. Als je hond een van de volgende signalen afgeeft kan het zijn dat hij last heeft van vlooien:

  • Krabben
    Natuurlijk is krabben het eerste dat opvalt bij een hond met vlooien. Als je hond zomaar begint met krabben en hierbij erg geïrriteerd lijkt is de kans groot dat hij enorme last van vlooien heeft.
  • Rode plekken
    Als je tussen de vacht van je hond controleert en hier rode, vurige plekjes aantreft duidt dit op vlooienbeten. Kijk even verder of je daadwerkelijk vlooien ziet lopen om het zeker te weten. Hiervoor kun je het best een vlooienkam gebruiken.
 

Vlooien hond voorkomen

Gelukkig zijn er meerdere manieren om aan de ellende van vlooien te ontkomen. Niemand gunt zijn hond de hele dag en het is natuurlijk ook wel lekker voor het baasje als er niet overal van die beestjes lopen. De meeste antivlooienmiddelen helpen ook nog eens tegen teken. Welke preventiemiddelen zijn er?

  • Vlooienband
    Een vlooienband is over het algemeen altijd veilig en effectief. Ook is een vlooienband zo’n tien maanden werkzaam (afhankelijk van welke je aanschaft) en heel makkelijk in gebruik. Je hoeft hem alleen om de nek te doen bij je hond. De meeste vlooienbanden zijn ook nog eens waterbestendig.
  • Vlooiendruppels
    Ook vlooiendruppels werken fantastisch tegen vlooien. De druppels zitten in een pipet die erg makkelijk te gebruiken is. Je spuit een aantal druppels in de vacht van je viervoeter en laat het hierna met rust. De druppels zorgen ervoor dat vlooien wel twee keer nadenken voordat ze op je hond springen.
  • Anti-vlooienshampoo
    Als je jouw hond even lekker gaat wassen kun je er ook voor kiezen je hond in te zepen met anti-vlooienshampoo. Deze shampoo werkt erg snel, waardoor het vaak door dierenartsen wordt aangeraden als een hond net met vlooien te maken heeft gekregen.
  • Pil
    Bij de dierenarts kun je een pil krijgen die werkt als ontvlooiing. De werkzame stof verspreid zich in de bloedbaan van je hond. Als een vlo nu in de huid bijt zal hij door dit stofje doodgaan. Het is natuurlijk wel zo dat de vlo al in de vacht van je hond zit. De pil werkt dus niet zo preventief als de shampoo, de vlooienband of de druppels.

Vlooien bestrijden hond

De bovenstaande middelen werken zowel bij het bestrijden van vlooien als het voorkomen ervan. Maar wat veel mensen vergeten is dat slechts 5 procent van de vlooienfamilie zich op jouw hond bevindt. De andere 95 procent is in de vorm van eitjes en larven aanwezig in de buurt van jou en je hond. Daarom is het belangrijk om ook de omgeving goed onder handen te nemen. Maar hoe?

  • Niet dweilen
    Omdat vlooien gek zijn op een vochtige omgeving is het wel zo verstandig om even niet te dweilen als je ze in huis hebt. Vocht trekt makkelijk in gaten en kieren zoals bijvoorbeeld de plinten. En laat dit nu net de favoriete schuilplek voor een vlo zijn.
  • Stofzuigen
    Wat je dan wel weer kunt doen is stofzuigen. Reinig het hele huis, inclusief plekken waar je zelf moeilijk bij kunt komen. Denk hierbij aan het gedeelte onder de kussens van de bank, plinten, kieren tussen het laminaat en natuurlijk de hondenmand.
  • Heet wassen
    Als je last hebt van een vlooienplaag dan is het sowieso verstandig om – naast de andere schoonmaakmethodes – altijd het beddengoed, de kussenslopen, de hondenmand en alle kleding goed te wassen. Het liefst zo heet mogelijk. Als het niet mogelijk is om bijvoorbeeld het bankkussen te wassen, dan kun je deze ook vacuüm laten verpakken en een week laten staan. Hierdoor overlijden de vlooien door een tekort aan zuurstof.

Vlooien hond op mensen

Vlooien zijn niet aan één gastheer gebonden. Ze kunnen op elk willekeurig geschikt dier zitten, zelfs op mensen. Het voordeel is dat vlooien niet op mensen kunnen overleven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een mens niet genoeg beschutting biedt voor de vlo en dat ze zich niet goed kunnen vasthouden aan onze huid. Ook is het menselijk lichaam niet warm genoeg voor vlooien om lang genoeg te overleven. Geen reden om vlooien te negeren natuurlijk. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor vlooien en kunnen hier enorme last van ondervinden als er een huisdier is die vlooien bij zich draagt.

Hond heeft jeuk maar geen vlooien

Er kunnen enorm veel redenen zijn waarom honden jeuk hebben. Vlooien bij je hond is vaak een oorzaak, maar zeker niet altijd. Ook voedselallergieën, schurft en worminfecties leiden vaak tot jeuk. Jeuk is een symptoom van een onderliggend probleem. Als je hond dus veel krabt en duidelijk last heeft van jeuk is het goed om de dierenarts te raadplegen. Deze kan onderzoek doen naar de oorzaak van de jeuk. Wees er op tijd bij, zo voorkom je stress bij je hond.