Home » Dierenadvies » Hond » Veilige feestdagen samen met je huisdier

Veilige feestdagen samen met je huisdier

Leestijd: 6 minuten

December, staat in het teken van sinterklaas, kerst en oud & nieuw. We maken het in huis gezellig met versieringen en zetten lekkernijen op tafel. De meeste kunnen geen kwaad maar toch moet je bij sommige producten en spullen extra opletten omdat ze een gevaar zijn voor je huisdier.

Inhoudsopgave

Eten en drinken in december

December is een feest kijkend naar al dat lekkers wat ons wordt voorgeschoteld. En al zal je huisdier geen moeite hebben om het één en ander binnen te krijgen. Dat wat voor ons geschikt is, hoeft dat niet persé voor je huisdier te zijn.

Chocolade

Voor veel mensen is chocolade een grote verleiding en onweerstaanbaar. Maar voor je hond is chocolade gevaarlijk door de theobromine die erin zit. Als je hond per ongeluk chocolade binnenkrijgt zal je dit niet direct merken omdat de symptomen pas later zichtbaar zijn. Een grote hoeveelheid levert een chocolade vergiftiging op bij de hond.

Een inkopper om chocolade vergiftging te voorkomen is door geen chocolade in een schaaltje op tafel te zetten. Katten kunnen ook slecht tegen de stof theobromine. Maar omdat katten een stuk kieskeurige zijn, zullen ze minder snel chocolade tot zich nemen.

Oliebollen met rozijnen of krenten

Gedurende het hele jaar zijn druiven, rozijnen en krenten gevaarlijk voor honden en katten maar in december zal dit onderwerp meer top of mind zijn bij mensen.

Inname van een een grote hoeveelheid druiven of rozijnen leidt tot een acute niervergiftiging bij je hond of kat.

Houd de krentenoliebollen goed uit de buurt van je geliefde huisdier.

Gourmetten

Voor veel mensen staan de feestdagen gelijk aan gourmetten. Urenlang samen tafelen en ondertussen je eigen eten klaarmaken in een gourmetpannetje. Misschien kunnen we zelfs wel spreken van een typische Nederlandse traditie. Maar wist je dat er tijdens dat urenlang bakken verbrandingsproducten vrijkomen? De anti-aanbaklaag van je koekenpan of gourmetstel bevat een coating die bij normaal gebruik geen schade toebrengt. Maar bij langdurige verhitting kunnen er giftige gassen vrijkomen. Heb je een vogel in huis, houd er dan rekening mee dat zij slecht tegen verbrandingsproducten kunnen die tijdens het koken vrijkomen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en plaats je vogels in een aparte ruimte als je gaat koken of gourmetten.

Versiering in en rond het huis

We doen er alles aan om het in huis tijdens Sinterklaas en kerst gezellig te maken. De versiering wordt van zolder gehaald en het hele huis krijgt een echte decembersfeer. Met een kerstboom, lichtjes en kaarsen.

Kerstboom en kerstverlichting

De dennen van de kerstboom zijn giftig. Het kan natuurlijk gebeuren dat je huisdier dennen binnenkrijgt. In kleine hoeveelheden zal dit geen tot milde klachten opleveren zoals braken. Neemt je hond, kat of ander huisdier een grote hoeveelheid tot zich, let dan op dat er geen klachten aan de darmen ontstaan.

We adviseren je om de boom zo te plaatsen dat je huisdier er niet goed bij kan. Zet de waterbak van je huisdier ook niet onder de kerstboom.

De snoeren van de lampjes zien er aantrekkelijk uit voor je hond, kat of konijn. Net als alle andere snoeren moet je deze goed wegstoppen.

Kerstballen

Ze glimmen zo mooi en daardoor zijn ze extra aantrekkelijk voor de kat. Maar ook de hond kan de ballen aanzien voor leuk speelgoed en er mee willen spelen. Het stukbijten van de kerstballen kan de bek stukmaken en bij doorslikken ben je nog verder van huis omdat de maag of darmen kan beschadigen. Hang je kerstballen zo hoog mogelijk om het gevaar te verminderen. Gebruik als het kan plastic ballen omdat glazen ballen in stukjes kunnen vallen en dat weer verwonding aan de poten kan toebrengen.

Bevestig de haakjes waarmee je ballen aan de boom hangt extra goed. Als ze deze binnen krijgen, moet je direct de dierenarts raadplegen.

Kerststerren, maretak en hulst

Kerststerren komen niet het hele jaar voor en dat is maar goed ook want een kerstster is giftig voor dieren. Als je huisdier hiervan eet kan hij gaan overgeven of wat slomer worden. Meestal gaat het vanzelf weer over. Zijn de symptomen heftiger bel dan direct de dierenarts.

De bessen van de maretak zijn ook niet zo onschuldig. De bessen zijn bijvoorbeeld giftig. Ze kan je hond, kat of konijn misselijk worden meer speeksel produceren en gaan overgeven.

Hulst bevat net als chocolade theobromine al is dat wel in mindere mate. Toch beter om dit op een veilige plek neer te zetten.

Kaarsen

De donkere dagen voor kerst maken we extra gezellig door kaarsen in huis aan te steken. Pas wel op dat je kat of hond er niet bij kan om gevaar op verbranding van de snorharen of staart te voorkomen. En als je vogels in huis hebt, is het beter om geurkaarsen, hoe lekker wij ze ook vinden, te vermijden vanwege de gevoelige luchtwegen die ze hebben.

Oud & nieuw

Het ene huisdier vindt het geen probleem, het andere is bang voor de harde vuurwerk knallen. Is je huisdier bang, houd deze in de dagen voor en op 31 december zoveel mogelijk binnen. Leid hem op de avond zoveel mogelijk af door onder andere de gordijnen te sluiten, te spelen en hem af en toe wat extra’s te geven. Er zijn nog meer vuurwerktips,  kijk wat voor jou hond, kat, konijn of papegaai werkt.