senior hond

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Deze dagelijkse dingen zijn giftig voor je hond

Leestijd: 5 minuten

Honden zijn van nature nieuwsgierig en zich onbewust van gevaar. Daarom eten ze dan ook graag van alles, en de kans op vergiftiging is dagelijks aanwezig. We hebben alle etenswaren, planten en huishoudelijke items die giftig zijn voor je hond op een rijtje gezet. Ook lees je hier hoe vergiftigingssymptomen eruitzien, en hoe je in geval van vergiftiging moet handelen.

giftig voor de hond

1. Giftige etenswaren

We laten onze honden graag mee snoepen van ons eten. Vaak kan dat geen kwaad, maar er zijn een aantal etenswaren die je ver weg van je hond moet houden. Zo weten we allemaal dat chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat bijvoorbeeld druiven en rozijnen voor acute niervergiftiging kunnen zorgen? En dat ook ui, knoflook, macademia noten, mosterd, avocado en snoep met xylitol dodelijk kunnen zijn voor je trouwe viervoeter? En vergeet ook alcohol niet, wat erg schadelijk is voor de lever van je hond.

Meer over giftige etenswaren voor je hond

2. Giftige planten

Honden zien overal wel etenswaar in, en dus is er zowel binnen als buiten genoeg voor je hond om op te knabbelen. Aan jou als baasje de taak om hier een stokje voor te steken! Zo moeten honden niet alleen wegblijven van ratten- en slakkengif, maar kunnen ook veel binnen- en buitenplanten zorgen voor ernstige vergiftiging.

Binnenplanten

Bekende giftige kamerplanten zijn o.a. aloë vera, ficus, monstera en philodendron. Pas met kerst extra goed op rondom hulst en kerststerren.

Buitenplanten

Ook in de tuin is het oppassen geblazen. Bekende giftige tuinplanten zijn de buxus, verschillende eiksoorten, de rododendron en de tabaksplant.

Hond uitlaten in de herfst

(Bloem)bollen

En laten we de bloemen en bollen vooral niet vergeten. Veel voorkomende giftige bloemen en bloembollen zijn de anemoon, hyacint, krokus en sneeuwklokjes.

Uitgebreide bloemenlijst

3. Huishoudelijke items

Je denkt er misschien niet direct aan, maar er zijn genoeg items in je keukenkastje die erg gevaarlijk zijn voor je trouwe viervoeter. Zo is paracetamol absoluut niet bedoeld voor honden, en is antivries ook zeker niet onschuldig. Ook moet je o.a. vaatwasmiddel, aftershave, hoestsiroop en tabak zo ver mogelijk van je hond vandaan houden.

Andere giftige stoffen in huis voor je hond

giftig voor de hond

giftig voor de hond

4. Symptomen van vergiftiging

Let goed op de volgende symptomen, deze kunnen wijzen op vergiftiging bij je hond.

 • Veel kwijlen
 • Hevig trillen
 • Herhaaldelijk overgeven
 • Plotselinge sloomheid
 • Hele hoge hartslag
 • Plekken op de huid
 • Aanvallen en toevallen
 • Overmatig drinken
 • Moeilijk kunnen ademhalen
 • Veel of juist helemaal niet plassen
 • Bloedneus of bloedend tandvlees

 

Hoe je hond reageert op vergiftiging is afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid, het gewicht van de hond, de algehele gezondheid en in sommige gevallen het ras. Nu zijn niet alle plotseling optredende ziekteverschijnselen het gevolg van een vergiftiging. Er zal daarom altijd lichamelijk onderzoek en aanvullend (laboratorium) onderzoek moeten worden uitgevoerd.

5. Eerste Hulp Bij Vergiftiging

Onderneem direct actie als je ziet dat je hond (mogelijk) giftig materiaal heeft ingeslikt. Wacht niet af en neem direct contact op met je dierenarts!

Neem indien mogelijk de verpakking van het gif of het product mee naar de dierenarts. Let op: bij sommige vergiftigingen is het goed de hond te laten braken, terwijl dit bij andere vergiftigingen zoals bijtende/zure substanties of glas juist niet mag.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven