Home » Dierenadvies » Hond » Tips voor een prachtige vacht

Tips voor een prachtige vacht

Leestijd: 2 minuten

De vacht van je hond moet regelmatig verzorgd worden. Natuurlijk is dit afhankelijk van het ras. Lees de tips voor een goede vachtverzorging voor lang- en kortharigen.

Niet elke hond heeft evenveel vachtverzorging nodig. Waarschijnlijk heb je hier bij de aanschaf van je hond al over nagedacht. Want vachtverzorging kan veel tijd kosten. Het beste is om het borstelen en kammen al jong aan te leren, zodat de hond rustig blijft staan en het niet vervelend vindt.

Langharige rassen kun je het beste één a twee keer per week goed doorkammen. Controleer wel dagelijks de vacht op klitten, met je vingers of met een kam. Zeker na een flinke wandeling in het bos of op het strand moet de vacht gecontroleerd worden. Verwijder klitten voorzichtig door ze te ontwarren.

Voor kortharige rassen is één keer per week ook voldoende, eventueel vaker als ze in de rui zijn. De heel kortharigen (denk aan Boxer, Stafford, Duitse Dog) hoeven eigenlijk alleen geborsteld als ze in de rui zijn. Overmatig borstelen kan de natuurlijke rui verstoren. Er worden dan gezonde haren uitgekamd, waardoor de huid gestimuleerd wordt nieuwe haren aan te maken. Uiteindelijk kan de hond continu blijven verharen.

Er zijn veel verschillende kammen en borstels te koop, hoe weet je nu welke geschikt is voor je hond? Belangrijk is dat je niet over de huid schraapt met de borstel. Koop er één die past bij het formaat van je hond en bij de haarlengte. Laat je adviseren bij een goede dierenspeciaalzaak. Voor de heel kortharigen volstaat een zachte borstel of een zeemlap. Een rubber borstel kan eventueel tijdens de rui gebruikt worden, deze masseert ook de huid.

Heel populair zijn de zogenaamde furminators tegenwoordig. Dit zijn kammen die veel onderwol uit de vacht halen, zodat je op termijn minder hoeft te kammen en minder haren in huis heeft. Deze kammen zijn vooral geschikt voor kortharige en halflangharige rassen. Gebruik ze tijdens het verharen. Pas op voor overmatig kammen hiermee.

Je kunt met je hond ook een afspraak bij een hondentrimmer maken voor een goed advies. (Half)langharige en ruwharige honden zullen ook geregeld getrimd moeten worden. De langharen worden geknipt, geschoren of uitgedund. De ruwharigen worden geplukt, mits de vacht plukrijp is.