Home » Dierenadvies » Hond » Hond aan de lijn leren lopen: zo blijf jij de baas

Hond aan de lijn leren lopen: zo blijf jij de baas

hond aan lijn leren lopen

Het uitlaten van jouw hond, dat moet een feestje zijn. Voor jou, maar vooral voor jouw hond. Helaas wijst de praktijk vaak genoeg uit dat het lopen met een hond aan de riem op z’n zachtst gezegd best nog weleens een uitdaging is. Terwijl jij rustig je rondje loopt, trekt en sleurt jouw hond de lijn alle kanten op. Wie laat hier eigenlijk wie uit?! Dat moet anders. Wil jij jouw hond aan de lijn leren lopen? Met deze tips blijf je ook op straat de baas.

Hoe leer je een hond aan de lijn lopen?

De eerste stap om een hond aan de lijn te leren lopen? Oefenen, oefenen, oefenen. Jij vindt het al een hele toer om met het beestje op pad te gaan, moet je nagaan wat jouw hond allemaal wel niet denkt. Daarom is het belangrijk dit nieuwe dagelijkse ritueel voorzichtig op te bouwen. Laat jouw hond eerst rustig wennen aan de halsband en riem. Wij kijken niet op van deze voorwerpen, maar voor een hond is alles nieuw en best wel een beetje spannend. Doe eerst de halsband om. Is jouw hond gewend? Dan kun je het beestje, nadat ook de riem uitgebreid bekeken en besnuffeld is, voor het eerst aanlijnen.

Hond aan de riem leren lopen: stap voor stap

De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou. Trek zeker in het begin niet hard aan de riem, voor je het weet denkt het beestje dat jullie een nieuwe spelletje spelen. Paradeert jouw viervoeter trots in het rond? Kies dan aan welke kant je het dier naast je wilt laten lopen. Door een hond direct links of rechts van je aan de riem te leren lopen, val je straks niet op je snufferd doordat het dier opeens voor je langs kruist. 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

De eerste stap in de goede richting

Als je de basis onder de knie hebt – en jouw hond een volle maag van alle smakelijke beloningen – is het tijd om het dier commando’s te leren. ‘Volg’, ‘af’, ‘stop’: bedenk van tevoren goed welk commando je tijdens een hond aan de lijn leren lopen wilt gebruiken. Neem de tijd om het dier te laten begrijpen wat je van het beestje verwacht en blijf consequent. Natuurlijk worden de eerste stappen in de goede richting door jou positief en vrolijk beloond. Is het tijd om de wijde wereld in te trekken? Neem tijdens de eerste rondjes door de buurt naast wat lekkers het favoriete speeltje van jouw hond mee. Zo weet je zeker dat het dier alleen oog voor jou heeft.

Tips voor een hond aan de lijn leren lopen

Al die nieuwe geuren en indrukken, tijdens het uitlaten van jouw hond weet het dier soms van gekkigheid niet meer waar het moet kijken. Wil je jouw uitgelaten hond aan de lijn leren lopen? Pas dan deze tips en tricks toe in de praktijk. Binnen no-time is jouw hond de droom van elke hondenbezitter en de voorbeeldhond in het park. Wil je meer tips over het opvoeden of trainen van jouw hond? Neem dan een kijkje op onze adviespagina, speciaal voor hondenbaasjes!

 • Kies de juiste riem
  Om jouw hond snel te laten wennen aan z’n halsband en riem, is het belangrijk om – zeker in het begin – te kiezen voor een licht type riem en halsband. Dit versnelt de gewenning. Pas op dat je de halsband niet te strak aantrekt.
 • Beloon in de pas lopen
  Gedraagt jouw hond zich voorbeeldig aan de riem? Zorg er dan voor dat je altijd een hondensnoepje in je zak hebt om het dier te belonen. Dit geeft jouw rakker nog meer reden om in de pas te blijven lopen.
 • Geen trek in trekken
  Ook honden kunnen hun dag niet hebben. Trekt het beestje aan de lijn of maakt het dier weinig aanstalten om naar huis te gaan? Stop dan met lopen tot jouw hond rustig is. Gaat het dier liggen of zitten? Zet dan een paar stappen en spreek het dier positief en motiverend toe.
 • Niks aan de hond
  Lopen jij en jouw rakker een andere hond tegen het lijf tijdens een blokje om? Schrik dan niet of gedraag je niet plotseling anders, maar blijf kalm. Wanneer je nerveus wordt, denkt het dier dat het jou moet beschermen en volgt een reactie.
 • Blijf de baas
  Op straat is het belangrijk dat je de baas blijft over jouw hond. Het blijft immers de openbare weg. Voorkom gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het donker, door jouw hond net een stap voor te blijven. Zo ziet het dier jou als de leider die je bent.

Volwassen hond aan de lijn leren lopen

Toegegeven, het is makkelijker om een leergierige, enthousiaste pup aan de riem te leren lopen. Maar, ook volwassen honden zijn nooit te oud om iets nieuws te leren. Net als bij puppy’s is het ook bij oudere honden vooral zaak dat je geduldig blijft. Het duurt misschien iets langer voordat het beestje in de gaten heeft wat jij van het dier verwacht, oefen daarom elke dag. Doe je dit niet, dan kan een volwassen hond aan de lijn leren lopen zomaar een langdurig project worden. Heb je jouw hond aan de lijn leren lopen en gedraagt het dier zich voorbeeldig? Houd het uitlaten dan vooral vol. Dit is niet alleen een goede training voor je hond, maar ook voor jou!