Home » Dierenadvies » Hond » Nierproblemen bij de oudere hond

Nierproblemen bij de oudere hond

nierproblemen bij de oudere hond

Leestijd: 2 minuten

Bij oudere honden ontstaan vaak nierproblemen doordat de nierfunctie verslechterd. Vaak duidt dit op chronische nierinsufficiëntie. Een proces dat helaas niet terug te draaien is.

Symptomen zijn vaak pas goed merkbaar als er nog maar 25-30% gezond nierweefsel is. Het is een proces wat niet terug te draaien is waardoor de nieren nooit meer optimaal kunnen functioneren.

Hoe nierproblemen herkennen bij je hond?

Als de nieren niet goed functioneren worden afvalstoffen niet goed uit het bloed gefilterd. Hierdoor vergiftigt de hond zichzelf. Tegelijk gaan veel nuttige eiwitten juist verloren via de urine. De nieren kunnen de urine niet meer voldoende concentreren, waardoor de hond teveel vocht verliest via de urine. De urine is vaak erg waterig en licht. De klachten die je bij je hond kunt opmerken zijn de volgende:

  • meer gaan plassen en meer gaan drinken
  • vermageren, verzwakken. De algehele conditie gaat achteruit
  • slechte eetlust, misselijkheid en braken
  • slechte adem

Een probleem aan de nieren vaststellen

Een nierprobleem kan vastgesteld worden aan de hand van bloed- en urine onderzoek. Zoals gezegd kan dit probleem niet volledig verholpen worden. Wat we wel kunnen doen is de nierfunctie zoveel mogelijk ondersteunen en de nieren zo min mogelijk belasten. Als de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed erg hoog is, kan enkele dagen aan een infuus helpen om de nieren te spoelen en de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed te verlagen. Daarna is het belangrijk een speciaal nierdieet te gaan voeren aan de hond. Dit bevat minder zout en fosfor en een hoger gehalte aan vitamines en kalium. Daarnaast bevat het hoogwaardige eiwitten die extra goed verteerbaar zijn en zo min mogelijk afvalstoffen geven in het lichaam.

Een goed nierdieet is alleen bij je dierenarts verkrijgbaar. Naast een speciaal dieet kan ook medicatie ingezet worden om de nieren verder te ondersteunen.

 

Medicatie wordt vergoed tot 80%